Economiile Romaniei si Bulgariei vor creste puternic in cursul anului urmator, avantajate de integrarea in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007 se arata intr-un studiu realizat de Unicredit Group. Potrivit studiului, in Romania, cresterea Produsului Intern Brut va fi mai mare de 7%.

Potrivit analistilor Unicredit, deficitul bugetar al romaniei a scazut sub pragul critic de 3%, motivele principale fiind disciplina fiscala din ultimii ani, a evolutiei favorabile a veniturilor bugetare si privatizarea si restructurarea intreprinderilor de stat.

Bulgaria este de asemenea analizata din punct de vedere economic, cresterea economica a acesteiu tari in 2006 fiind de 6.3%, pentru 2007 previziunile fiind si mai optimiste.

Motivele care stau la baza tendintei de dezvoltare a economiei Bulgariei fiind expansiunea cererii domestice si o redresare moderata a exporturilor. In plus, somajul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani, coborand sub 9%. Politica fiscala restrictiva si progresele din procesul de privatizare au facut posibila reducerea datoriei publice la 25% din PIB.

Sector bancar dinamic

In Romania, reformele din sectorul bancar, elementul central al economiei de piata, au condus la progrese semnificative prin consolidarea si privatizarea bancilor de stat. “Datorita liberalizarii sectorului bancar din Romania si din Bulgaria, ambele tari au un sector dinamic de servicii financiare care vine in sprijinul investitiilor straine si al cresterii economice viguroase.

Adoptarea standardelor UE in ambele tari va oferi un nivel inalt de siguranta in domeniul legislativ si al investitiilor”, spune Erich Hampel, analist la Unicredit.

In Romania, investitiile straine directe in crestere si subventiile de la Uniunea Europeana vor asigura o dezvoltare sustenabila. In aceasta privinta, calitatea de membru al UE si asistenta financiara oferita (31 miliarde euro in perioada 2007-2013) vor conduce la accelerarea procesului de reforma.