La 8 ianuarie, in Parlamentul European va fi constituit in premiera un grup al radicalilor de extrema dreapta. Nationalistii francezi, italieni sau flamanzi - neinsemnati pina acum in forul european - vor putea coagula in fine un grup parlamentar cu sprijinul decisiv al PRM si al ultra-nationalistilor bulgari. Cu unele avantaje materiale de rigoare.

Interesant este insa faptul ca nu toti euro-parlamentarii PRM aveau habar de aceasta initiativa.

Informatia pe scurt:

  • Nationalistii europeni vor constitui in ianuarie un grup parlamentar prin intermediul caruia incearca sa obtina mai multa influenta
  • Partide din Romania si Bulgaria sprijina aceasta initiativa
  • Partidul Romania Mare, prin vocea liderului CV Tudor, a anuntat ca va adera la grupul european. Informatia nu e insa cunoscuta de toti fruntasii partidului
  • Partidul bulgar Ataka - cu o crestere spectaculoasa in doar un an de zile - va fi unul dintre stilpii de rezistenta ai noului grup parlamentar european

    Mai la dreapta nu exista. Inca

    In Parlamentul European (PE) nu exista in acest moment o grupare care sa fie situata la dreapta extrema a spectrului politic. Astfel, grupul Partidului Popular European (European People's Party - EPP) este considerat de dreapta, iar grupul "Independenta si Democratie" (Independence and Democracy) inca si mai la dreapta.

    Majoritatea radicalilor de extrema dreapta, insa, sunt de gasit in grupul membrilor independenti, adica ne-asociati vreunei grupari.

    De ceva vreme au inceput negocieri pentru constituirea unui grup de extrema dreapta la nivelul PE, grup care ar capata greutate odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

    [c:1:s]In luna noiembrie, agentia Reuters anunta ca mai multe partide nationaliste negociaza constituirea unui grup parlamentar european. Formatiunile care promoveaza aceasta initiativa sunt partidul belgian Vlaams Belang (Interesul Flamand) si o factiune a Frontului National Francez, al carui lider este Jean Marie Le Pen.

    Lor li se pot alatura Liga Nordului si Alianta Nationala (din Italia), Alianta pentru Viitorul Austriei, Asociatia Independentilor Cehi sau Liga Familiilor Poloneze.

    Discutiile de pina acum se vor concretiza la 8 ianuarie, cind in Parlamentul European se va constitui grupul "Nationalistilor Luminati" care - in ceea ce priveste orientarea politica -, va sustine, printre altele, o suveranitate nationala sporita a statelor membre si un moratoriu privind imigratia, in special din tarile islamice.

    Cum de la 1 ianuarie 2007, urmeaza ca Romania si Bulgaria sa adere la UE, a existat un interes vadit pentru ca la acest grup parlamentar sa fie atrase si formatiuni din cele doua tari. Din Bulgaria discutiile s-au purtat cu Ataka, formatiune de factura ultra-nationalista, care a avut o ascensiune fulminanta intr-un interval de timp foarte scurt.

    Din Romania, "curtata" a fost formatiunea lui Corneliu Vadim Tudor, Partidul Romania Mare. PRM nu a facut nici un secret din negocierile purtate cu extremistii europeni.

    Intr-un comunicat de presa difuzat in aceasta saptamina, liderul PRM a anuntat ca formatiunea sa se va alatura grupului politic al Nationalismului Luminat. Tudor a mai anuntat ca, prin negocieri, PRM a obtinut o functie de vicepresedinte si postul de trezorier al acestui grup, care vor fi detinute de Eugen Mihaescu si, respectiv, Petre Popeanga.

    Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro si de deputatul Lucian Bolcas, care este si vicepresedinte al partidului. In schimb, euro-observatorul PRM Daniela Buruiana a negat-o cu toata convingerea.

    "Nu am luat nici o hotarare in acest sens. Domnul presedinte CV Tudor nu a declarat ca PRM se va alatura grupului nationalismului luminat, sunt doar niste informatii denaturate si rauvoitare. Vom lua o decizie in acest sens abia dupa alegerile din mai, pentru Parlamentul European si dupa alegerile care vor avea loc in Franta", a declarat pentru HotNews.ro Daniela Buruiana.

    Ideologie, dar si ceva bani
    Pentru a forma un nou grup politic in PE este nevoie de cel putin 19 membri, care pana acum nu s-au gasit, dar acest minimum s-ar putea intruni lejer o data cu obtinerea calitatii de europarlamentar de catre observatorii romani (cei cinci reprezentanti ai PRM) si bulgari.

    Chiar daca nu se poate spune cu certitudine citi reprezentanti ai PRM vor deveni parlamentari europeni dupa alegerile din mai anul viitor este foarte probabil - tinind cont de actualele sondaje de opinie - ca numarul lor sa fie cel putin cinci.

    [c:2:d]In plus, Ataka detine 21 de locuri in Parlamentul de la Sofia, iar un reprezentant al sau a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale din octombrie.

    Toate acestea arata ca ponderea partidelor nationaliste din Romania si Bulgaria va fi semnificativa in Parlamentul European.

    Miza formarii acestui nou grup parlamentar este una destul de mare. Pe langa promovarea unor idei care devin tot mai populare in Europa si de cresterea influentei la nivelul institutiilor europene, alcatuirea grupului european presupune locuri in conducerile comisiilor parlamentare, plus alocatii de 50.000 de euro per parlamentar pe an, din fonduri europene.

    La atac linga Ataka
    Unul din stilpii de rezistenta al viitorului grup parlamentar al dreptei nationale europene ar urma sa fie formatiunea bulgareasca Ataka.

    Dar cine este aceasta formatiune? In prima zi in care Ataka ar prelua puterea, Bulgaria s-ar retrage din NATO. In a doua zi ar re-analiza acordul cu Uniunea Europeana, ar redeschide doua dintre mai vechile reactoare ale centralei nuclearo-electrice de la Kozloduy si ar anunta planuri de dublare fortelor armate.

    In a treia zi, Ataka ar pune capat relatiei Bulgariei cu Banca Mondiala si cu FMI, ar interzice partidele minoritatilor nationale si ar reduce programele in limbi minoritare in presa de stat.

    Asa ar arata primele trei zile de activitate ale unui guvern condus de catre un partid popular nationalist in Bulgaria, potrivit declaratiei emfaticului si controversatului lider al acestuia, Volen Siderov.

    Ataka, fondat in aprilie 2005, este un fenomen politic: a reusit in mod surprinzator sa obtina 21 de locuri in Parlament (din 240) la alegerile legislative din 2005, iar un an mai tirziu reprezentantul sau a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale.

    Ataka profita de nemultumirea bulgarilor. Pe plan national, acesta aminteste de cele cinci secole de dominatie otomana, dar evoca si un stereotip al perioadei comuniste referitor la minoritataea turca, sub forma unui "cal troian" al Ankarei.

    Siderov ii catalogheaza pe rromi drept "tilhari" si "lenesi" si exploateaza in special "complexul anti-rrom identificat la 37 la suta dintre bulgari", care ii considera pe acestia "posibili autori de infractiuni", conform Centrului de studiu al minoritatilor.

    Unul dintre principalii sustinatori ai formarii grupului parlamentar al dreptei extreme europene a fost o factiune din cadrul Frontului National francez. Liderul formatiunii, Jean Marie Le Pen este cunoscut pentru declaratiile sale xenofobe si pentru atitudinea sa revizionista fata de ceea ce inseamna Holocaustul impotriva evreilor, pe care il considera „un detaliu“.

    Cele mai recente sondaje arata o crestere de popularitate pentru Le Pen, care este vazut de circa 26 la suta dintre francezi drept reprezentantul „unei drepte patriotice si atasate valorilor traditionale“.

    In afara de perioada imediat urmatoare alegerilor din mai 2002, cind Le Pen ajunsese in turul doi la prezidentiale, iar partidul sau atinsese 28%, aceasta este cea mai mare cifra de sustinatori inregistrata de Frontul National francez.