Sistemul energetic al Romaniei dispune de suficiente capacitati de producere a energiei in conditii meteorologice normale pentru perioada de iarna, este concluzia analizei asupra situatiei alimentarii cu energie, facute joi de catre primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian si presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis HotNews.ro, nivelul actual al stocurilor de carbune, care se ridica la 2/3 din cantitatile normate, permite continuarea ritmica a productiei de energie, a precizat ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.

De asemenea, potrivit informatiilor prezentate de secretarul de stat Victor Paul Dobre, stocurile din sistemul gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor permit alimentarea normala cu energie in perioada urmatoare.

Simulari de "situatii problematice"

Premierul a solicitat Ministerului Economiei sa realizeze o serie de simulari pentru diverse situatii problematice, pentru a evalua cum functioneaza intregul lant de producere si de distributie a energiei.

Tariceanu doreste astfel sa se identifice din timp riscurile care pot aparea in astfel de cazuri si solutiile care trebuie aplicate, astfel incat alimentarea cu energie a populatiei si a consumatorilor industriali sa nu fie afectata.

In perioada imediat urmatoare, Ministerul Economiei si Comertului si ANRE vor actiona cu prioritate pentru a asigura energia necesara consumului intern, atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali, conform prerogativelor legale, informeaza comunicatul de presa.

Primul-ministru a subliniat necesitatea sa nu se produca perturbari pe piata interna, atat in ceea ce priveste consumul casnic, cat si la nivelul fluxului de productie industriala.

Premierul Tariceanu a explicat la inceputul reuniunii ca a convocat sedinta de analiza pentru a lamuri o serie de „semnale contradictorii” pe care le-a primit legate de stocurile de iarna de la Ministerul Economiei si de la alte institutii, si pentru a vedea exact care este situatia din sistemul energetic.

Faptul ca Romania ar avea probleme cu stocurile de combustibili pentru iarna a fost semnalat de fostul ministru al Economiei, Codrut Seres care, desi in sedinta CSAT din 22 noiembrie informase ca Romania are asigurate stocurile de combustibil pentru iarna 2006-2007, ulterior a declarat ca la Rovinari nu sunt ciente stocuri de carbune.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian avertiza, saptamana trecuta, ca stocurile de combustibili de la complexurile energetice Rovinari si Turceni ar acoperi doar 70 la suta din necesar, in timp ce la termocentralele Paroseni si Mintia stocurile de huila ar fi insuficiente.