Proprietarul combinatului siderurgic de la Galati, indianul Lakshmi Mittal, a fost desemnat omul anului de publicatia "Financial Times" pentru ca a reusit sa ajunga numarul unu pe piata mondiala a otelului.

Mittal a preluat in aceasta vara, dupa cinci luni de negocieri, unul dintre principalii sai rivali si totodata un simbol al succesului paneuropean, compania Arcelor din Luxemburg.

Noua entitate formata, Arcelor-Mittal, controleaza 10% din piata internationala a otelului, avand o capacitate de productie de trei ori mai mare decat a urmatorului clasat, japonezii de la Nippon Steel.

"Cei care il cunosc pe antreprenorul indian de otel nu s-ar fi asteptat la mai putin. De-a lungul a trei decenii, a pus pe picioare, din temelii, de departe, cea mai mare afacere cu otel", scrie "Financial Times".

Mittal a platit pentru prelurea Arcelor 26,9 miliarde de euro. Familia sa detine 43,4% din titlurile gigantului nou creat, iar actionarii Arcelor au 50,5% din actiunile grupului. Si numeste patru reprezentanti in consiliul de conducere, inclusiv directorul general.

Al cincilea bogatas al planetei

Distinctia de "om al anului" data de "Financial Times" nu este singura primita de Mittal. Anul trecut, el a fost desemnat de revista "Fortune" drept cel mai important om de afaceri in Europa pentru "abilitatile sale de a imbina expertiza manageriala cu instinctele si flerul atunci cand vine vorba de achizitii".

De-a lungul timpului, indianul s-a facut remarcat in special prin punerea pe picioare a combinatelor siderurgice cu grave probleme financiare, achizitionate din diferite colturi ale lumii.

Extinderea mondiala a companiei infiintate de tatal lui in India a inceput in 1989, atunci cand a facut prima achizitie in Trinidad si Tobago, stat situat in America Centrala.

A cumparat apoi combinate din Mexic, Canada, Germania, Kazahstan, SUA, Romania, Africa de Sud, Cehia, Ucraina, Polonia. Mittal a ajuns astfel unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei. El ocupa pozitia a cincea in topul miliardarilor, averea sa fiind, potrivit revistei "Forbes", de 23,5 miliarde de dolari.

"Comisioane speciale"

In afara de flerul de care a dat dovada, Mittal s-a dovedit si un abil diplomat in relatiile cu autoritatile tarilor unde si-a extins compania. Prietenia cu mai-marii statelor respective si-a castigat-o nu de putine ori prin plata unor "comisioane speciale". Un astfel de caz este cel al privatizarii "mormanului de fier vechi" Kermet din Kazahstan.

Unul dintre fostii adjuncti ai lui Mittal, Johannes Sittard, a admis ca Mittal a platit o suma consistenta autoritatilor din tara respectiva pentru a pune mana pe combinatul siderurgic. Presa a avansat suma de 100 milioane de dolari.

In cazul privatizarii Sidex Galati, s-a vorbit ca premierul britanic Tony Blair ar fi intervenit pe langa Adrian Nastase ca sa avantajeze compania lui Mittal, dupa ce magnatul a donat 125.000 de euro Partidului Laburist, condus de seful executivului de la Londra.

Integral in Evenimentul Zilei