Evolutia pietei imobiliare din Europa ar putea inregistra un recul similar cu cel ce are loc in Statele Unitea ale Americii, se arata intr-un material publicat de editia electronica a International Herald Tribune. Piata din Irlanda a inceput deja sa involueze din punct de vedere al preturilor lucru care ar putea sa se petreca la nivelul intregului continent.

Elaine Healey, proprietara unei case in Dublin, spune ca este ingrijorata de perspectiva scaderii preturilor, dupa ce in anii ’90 cotatiile proprietatilor din Irlanda au inregistrat un boom senzational.

“Nu cred ca oamenii sunt ingrijorati de prabusirea preturilor, cat, mai degraba, de o stagnarea a acestora”, spune Healey pentru IHT.

Expertii imobiliari din Irlanda sunt de aceeasi parere, considerand ca in 2007 piata va stagna. Prognozele vin dupa ce ani de-a randul analistii pietei au avertizat ca preturile sunt mult supra-evaluate.

In Spania, spre exemplu, in ultimii zece ani preturile s-au majorat in medie cu 150%.

Proprietatile sunt, de regula, bunurile cele mai de pret ale unui individ, International Herald tribune notand ca o prabusire a acestora ar putea crea probleme serioase economiei europene.

Piata americana - pe un trend descendent

Preturile proprietatilor din SUA s-au dublat in ultimii zece ani, insa in 2006 acestea au inceput sa se micsoreze pe fondul unui stoc de case nevandute din ce in ce mai mare.

In octombrie, pretul mediu al unei case in Statele Unite a fost de aproximativ 220 de mii de dolari, cu aproximativ 3.5% mai putin fata de inceputul anului 2006.

Tobias Just, analist in cadrul Deutsche Bank, declara pentru IHT ca Europa ar putea fi afecatata de ceea ce se intampla in vestul Atlanticului.

“O evolutie slaba a pietei imobiliare din SUA ar putea inrautati perspectivele acestui sector in Europa”, considera Just. Potrivit analistului, cea mai vulnerabila piata europeana in acest moment este Irlanda, urmata de Spania.

Germania, in schimb, pare a fi cea mai ferita de un crash al pietei, din anii ’90 si pana acum fiind inregistrate variatii foarte mici ale preturilor.

“Cel mai important este faptul ca majoritatea pietelor europene reactioneaza la ceea ce se intampla peste Ocean, si mai ales la ceea ce se intampla in statele din imediata apropriere”, incheie Just.

Majoritatea pietelor europene sunt in crestere

Natalie Girouard, specialist in cadrul Organizatiei Pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, considera ca cel mai probabil scenariu este acela al unei corectii usoare a preturilor foarte mari. Ea spune ca preturile in majoritatea pietelor sunt in crestere, exceptie facand Italia si Franta.

Unul din motivele pentru care piata imobiliara la nivel mondial a inregistrat cresteri semnificative il reprezinta ratele tot mai mici ale dobanzilor bancare.

Acei proprietari care au contractat credite cu dobanzi mici au indreptat surplusul de bani economisiti spre consum, asfel economiile tarilor inregistrand cresteri constante.

In ciuda ingrijorarilor cauzate de evolutia pietei americane, sunt inca multe piete europene despre care specialistii spun ca vor evolua in sens pozitiv.

In Franta, rata de crestere ar trebui sa fie de aproximativ 7.5% in 2007, fata de 9.4% anul acesta. Se asteapta ca pietele din Bulgaria, Danemarca si Letonia sa ramana robuste, iar piata din Germania e de asteptat sa creasca usor.