Ioana Lupea: "Intram in Uniunea Europeana cu un deficit major de informatie."

Atat de mare este lipsa de cultura incat nici intrebari pe acest subiect nu stim sa adresam. Iar dezbaterea publica a oferit prea putine repere sau teme de reflectie.

"Vazand si facand" sau "ce-o fi o fi" - vechi ziceri romanesti - ne vor guverna cel putin primul de an de integrare. Stim doar ca va fi o schimbare si in bine, si in rau, dar deloc in ce vor consta binele si raul. O conditie a unei vieti confortabile, nu singura si nu prima, este minima predictibilitate care ofera fiecaruia posibilitatea de a-si stabili cateva obiective sociale si personale.

Vom participa la un joc ale carui reguli de baza nu le cunoastem suficient, ceea ce nu ne scuteste de aplicarea lor. Si asa cum s-a intamplat in alte tari europene, este de asteptat ca multe dintre acestea sa fie puse in practica chiar cu mai multa cerbicie.

O cafenea-librarie crestina, din orasul suedez Molby, risca sa fie inchisa pentru ca vindea prajituri facute in casa. Inspectorii pentru protectia consumatorului s-au sesizat, invocand regula europeana potrivit careia prajiturile trebuie coapte doar in instalatii autorizate. Scandalul a fost atat de mare in Suedia incat a ajuns pana la Comisia Europeana.

Comisie care a raspuns "sa nu exageram", explicand ca norma invocata se refera doar la produsele vandute pe scara industriala. O exagerare pare a fi si proiectul de lege propus de Ministerul Sanatatii, condus de liberalul Eugen Nicolaescu, care reglementeaza cresterea animalelor si pasarilor in mediul urban.

Potrivit acestuia, pisicile, cainii, papagalii de apartament de bloc vor avea nevoie de acceptul tuturor vecinilor pentru a ramane alaturi de stapanii lor, desi majoritatea locuintelor se afla in proprietate privata.

Un alt exemplu, pachetele de tigari vor prezenta pe ambalaj nu mesaje de avertizare ca in UE, ci imagini cu oameni suferinzi sau pe moarte, Romania alegand, din nou, o varianta extrema.

Excese in procesul de integrare sunt si vor mai fi. Acestea insa pot starni antipatia fata de Uniunea Europeana a cetatenilor sumar informati. Aversiune ce nu va fi potolita de campania de urari cu ocazia intrarii in Uniunea Europeana, pusa la cale de Agentia de Strategii Guvernamentale.

Ultima izbanda a acesteia, dupa "stolul" de sute de mii de fluturasi propagandistici din care premierul multumea romanilor pentru eforturile facute in vederea aderarii.

Desi ar urma sa cuprinda, potrivit expunerii de motive, si comunicarea drepturilor si obligatiilor cetatenilor romani viitori europeni, actiunea guvernamentala va ramane probabil o operatiune propagandistica in favoarea premierului Tariceanu, care, alaturi de alte personalitati publice, printre care nu se afla si presedintele Romaniei, evident, ne spune cate ceva despre Uniunea Europeana.

Campania de imagine este bine-venita, dar nu suficienta, iar gestul sefului guvernului de a nu-l invita in clip si pe Traian Basescu ramane suspect.

Si nu vad cum cantareata de muzica populara Sofia Vicoveanca - membra a comitetului de sprijin pentru marcarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - ne-ar putea raspunde la intrebarea de ce avem nevoie de acceptul vecinilor pentru a creste animale de apartament sau ce se va intampla cu tuica facuta langa casa.