Adio, beculete portocalii, rosii si verzi, adio brazi impodobiti cu fundite multicolore! Anul asta, sarbatorile de iarna romanesti au imbracat culorile UE. In centrul Bucurestiului, cat vezi cu ochii doar stelute galbene pe fond albastru. Chiar si steaua din varful bradului impodobit langa Piata Revolutiei nu e una oarecare, ci chiar ea, vestitoarea mult asteptatei integrari.

Iar alaiul Mosului s-a imbogatit si el: dinspre Apus au inceput sa soseasca europenii. Europeni cu state vechi, din tari cu functii mai importante decat coordonarea multilingvismului, care trec demult granita doar cu buletinul si n-au batai de cap cu clauze de salvgardare. In fruntea plutonului, bineinteles, ziaristii.

Inarmati cu aparate de filmat si fotografiat, incaltari imblanite si o multime de intrebari incomode, zeci de ziaristi occidentali au coborat din avioane la Otopeni, pentru a consemna cum primesc romanii momentul integrarii.

Pe unii dintre ei - cei sositi de la Viena si Berlin - i-am insotit "pe teren", pe la ministere, ONG-uri si in birourile elegante ale oamenilor de afaceri, dar si printre blocuri insalubre din Militari, in cocioabe nezugravite din Rahova sau in gospodariile taranilor "eurosceptici".

"Nu vrem sa prezentam realitatea de aici in alb sau in negru, explica Matthias, redactor la un post de televiziune austriac.

Vorbim si cu reprezentantii Guvernului, unde se abordeaza, bineinteles, aspectele pozitive ale integrarii, dar ne intereseaza si punctele de vedere ale analistilor neimplicati politic, care privesc obiectiv problema coruptiei si ne explica unde ar putea sa apara probleme in viitorul apropiat.

Esential mi se pare insa si sa luam pulsul oamenilor de pe strada, atat printre cei bine imbracati, care iau pranzul in restaurante elegante, cat si printre cei care vor intra in Uniunea Europeana cu facturile neplatite la gaz sau la curentul electric".

Matthias a venit cu temele facute de acasa: stie exact cum se prezinta situatia in Romania, care e cursul leu-euro, cunoaste evolutia tuturor indicatorilor economici in ultimul an si componenta Parlamentului, precum si problemele cu care se confrunta pensionarii si patura saraca a populatiei.

Filmeaza bradul UE, luminile din Piata Universitatii si taxiurile cu stegulete albastre cu stelute galbene. Ia interviurile intr-un mod profesionist, cu intrebari precise, si nu pare surprins de nimic din ceea ce afla. Pana la un moment dat... Momentul acela se produce undeva prin zona Oltenitei, la o temperatura de aproximativ zero grade.

Masina noastra opreste langa o minizonaverdegalbuie amplasata printre blocuri, unde un grup de barbati cu caciulile trase pe frunte joaca remi la niste masute improvizate. Nici frigul de afara, nici prezenta camerei de filmat nu par sa ii scoata din ale lor. Ce parere au despre aderarea Romaniei la UE? "Mai lasati-ne, domne, cu aderarea asta, il repede unul dintre jucatori.

Aderarea-i pentru parlamentarii aia care nu fac nimic si pentru afaceristi. Saracii tot saraci raman, cu sau fara uniune". Putin mai tarziu, echipa austriaca filmeaza coada formata in fata cantinei pentru saraci administrata de Primaria sectorului 5, un alt fief al euroscepticilor. Lume multa, respiratii mirosind a alcool ieftin, lehamite si pesimism cat cuprinde...

Ne mai revenim putin abia cand masina se inscrie iar, cu motorul torcand, pe banda din dreapta a bulevardului Magheru. Un tanar cu I-pod ne explica intr-o engleza perfecta unde gasim un bancomat.

Intr-un birou modern si aseptic, Victor Alistar, un foarte tanar ONG-ist de la "Transparency International", decripteaza in aceeasi engleza cursiva de ce coruptia reprezinta o problema serioasa pentru noi, dar nu si pentru ei. "Am sesizat ca, atat aici, cat si in Bulgaria, exista o generatie de tineri europeni care s-ar integra fara probleme oriunde, spune Matthias, mult mai relaxat. Iar asta este un semn bun."

Un semn bun este, dupa parerea unei tinere ziariste din Germania, si faptul ca taranii par sa stie exact ce ii asteapta de la anu'. "Suntem foarte bine informati, o asigura hatru o sateanca din Caineni, judetul Valcea, in timp ce spala matele porcului proaspat transat intr-o galeata cu smaltul plesnit, de o culoare incerta. Informatia e singurul lucru care nu ne lipseste.

De acum inainte n-o sa mai taiem porcii cu mana noastra. O sa chemam padurarul sa-i impuste sau veterinarul sa le faca injectii. Ce sa facem? Ne-om descurca noi cumva. Ca fara porci nu putem trai cinci oameni din opt milioane de lei, cat castiga barbatu' meu pe luna."

"Sunt curios cum o sa administreze guvernul vostru problemele astea, mai ales ca nu va mai avea nici majoritate in Parlament, se intreaba Ernst, ziarist specializat in politica din Austria. Presimt ca ne vom vedea la anticipate."

Pana la rezolvarea marilor probleme ale integrarii, avem insa de luptat cu cele mici. Ziaristii straini vor sa stie unde e cazul sa isi amplaseze camerele pentru a transmite in momentul zero: clipa cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Prima optiune: Piata Universitatii.

Aici a fost amplasata scena festiva, tot aici se afla si cronometrul care masoara timpul ramas pana in momentul aderarii - un element care nu trebuie sa lipseasca din imagine, aici va veni si presedintele Basescu. Deci aici se serbeaza aderarea. Numai ca - stupoare! - Frank Walter Steinmeier, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, si ceilalti oficiali europeni nu vor fi aici.

Ei se vor afla in Piata Revolutiei, unde a fost amplasata o alta scena. Aici va serba momentul aderarii primul ministru. Ori nici ei nu au voie sa lipseasca din imagine! Deruta printre ziaristii straini. Ei cu cine voteaza? Mai precis, de unde transmit?

"Cred ca e vorba de o neintelegere, comenteaza Klaus, realizator la o televiziune germana. Nu se poate sa fie in locuri diferite". Ba se poate! este raspunsul pe care il primeste de la organizatori. Mai multi ziaristi cauta febril solutii. Se vehiculeaza alternativa unei colaborari complet atipice, in care unii sa filmeze intr-o parte, altii in alta, iar apoi sa faca schimb de imagini. Dar asa ceva nu se face...

Intre timp, apar si alte probleme. La Palatul Victoria, cererile de acreditare pentru momentul ridicarii drapelului UE depasesc spatiul care poate fi pus la dispozitia ziaristilor. "Avem pana si o televiziune din Japonia, iar spatiul e mic", ni se spune. Emotii, stres, agitatie. Din fericire, problema se rezolva pana la urma. Toata lumea e acreditata.

Zeci de ziaristi straini se pregatesc sa relateze in direct momentul integrarii Romaniei in marea familie europeana. Ramane doar intrebarea: "Dar noi de unde transmitem?"