Marea Britanie a platit vineri, 29.12.2006, ultima rata a datoriilor sale facute in al doilea razboi mondial. 83,25 milioane de dolari au fost returnate SUA si 22,7 milioane, Canadei.

Banii din SUA si Canada ar fi ajutat tarii lui Churchill sa invinga Germania nazista si sa asigure pacea si bunastarea in perioada postbelica, a spus secretarul de stat pentru finante britanic Ed Balls, citat de ziarul german Die Welt, din surse AFP.

In anul 1945, Marea Britanie ar fi imprumutat 4,3 miliarde de dolari de la conducerea de stat americana, iar in anul urmator, 1,2 miliarde de dolari de la Canada, cu dobanzi preferentiale, de numai 2 procente.

Cu toate acestea, suma returnata pe parcursul anilor a fost aproape dubla, fata de imprumutul initial. Pana acum, conducerea de stat de la Washington ar fi primit 7,5 miliarde inapoi, iar Canada 2 miliarde, mai specifica Die Welt.

Aceasta ultima rata este a 50-a, dintr-o serie de plati incepute de Marea Britanie in anul 1950. Banii ar fi fost meniti cumpararii de petrol, alimente, arme si echipament militar si ar fi stimulat protejarea cuceririlor de razboi, ca si reconstructia postbelica.

Teoretic, marea Britanie ar mai fi avut de platit datorii inca din primul razboi mondial, acestea insa au fost sterse printr-un moratoriu din 1934, spune Die Welt.