Cortegiul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte american Gerald Ford a plecat de la Capitoliu spre Catedrala Nationala pentru ceremonii funerare nationale Grand Rapids, Michigan. Sicriul fostului presedinte a fost expus publicului timp de doua zile, incepand de duminica, sub Rotonda edificiului care adaposteste Congresul, relateaza France Presse.

Actualul presedinte american, George Bush, reprezentantii administratiei de la Washington si alte personalitati ale vietii politice americane ii vor aduce un ultim omagiu celui care a fost al 38-lea presedinte al Statelor Unite.

Dupa slujba religioasa, trupul fostului sef de stat este, apoi, transportat la Grand Rapids, Michigan, pentru a fi inhumat la Muzeul Gerald Ford. Inainte de a deveni presedinte al Statelor Unite, Gerald Ford a fost multi ani congresman de Michigan.

Gerald Ford, care a incetat din viata pe data de 26 decembrie, la venerabila varsta de 93 de ani, s-a straduit sa reconcilieze americanii cu institutia prezidentiala, dupa "scandalul Watergate", care l-a determinat pe predecesorul sau, Richard Nixon, sa demisioneze in 1974.

Doi ani mai tarziu, in 1976, el a fost invins la alegeri de guvernatorul statului Georgia, democratul Jimmy Carter. Ford a fost rezervat in privinta candidaturii la functia de presedinte, deoarece stia ca anumite cercuri ale Partidului Republican, in randul carora se gasea si guvernatorul Californiei, Ronald Reagan, nu il sustineau.

Politicienii republicani nu ii puteau ierta retragerea din Vietnam si decizia de retrocedare a Canalului Panama, in timp ce democratii ii reprosau ca a incercat sa acopere fraudele lui Nixon.

Dupa retragerea din functia de presedinte, Gerald Ford a continuat sa fie activ pe scena politica americana, tinand conferinte, discursuri, participand la inaugurarea noilor sefi ai administratiei de la Casa Alba. Starea lui de sanatate s-a deteriorat continuu dupa infarctul suferit la Conventia Nationala Republicana, in 2000.

In acest an, el a suferit de pneumonie si probleme cardiace, fiind supus mai multor teste medicale.