Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a dat deja publicitatii primele date comparative privind situatia economica a celor 27 de state membre, deci si a Romaniei si Bulgariei.

Raportata la situatia celor mai mari economii europene, economia romaneasca este departe de a fi performanta, desi Romania a primit statutul de economie de piata functionala din 2004, reiese din documentul dat publicitatii de Eurostat.

[c:1:d] Produsul Intern Brut pe cap de locuitor in Romania reprezinta 34 la suta din media Uniunii Europene extinse, potrivit Eurostat care se foloseste de datele statistice din anul 2005.

Astfel, in valori absolute, PIB-ul pe cap de locuitor in Romania a fost de trei mii sase sute 57 de euro fata de 23 de mii 402 euro cat reprezenta media europeana in urma cu doi ani.

Totusi, Romania sta mai bine decat alte tari care au aderat la Uniunea Europeana mai devreme.

In Polonia de exemplu PIB-ul pe cap de locuitor reprezinta 50 la suta din media europeana.

De altfel, Romania are o economie care nu ar reprezenta decat 0,7-0,8 la suta din produsul intern brut al comunitatii statelor europene.

Daca in 2005 acesta era de 10 mii 847 de miliarde de euro, PIB-ul Romaniei era de 99 de miliarde de euro.

Nesemnificativ in comparatie cu cel al Germaniei, de exemplu, care se situa la doua mii 241 de miliarde de euro, potrivit Eurostat.

Integral in BBC