Prosti, murdari si cu burti mari

de Dani Rockhoff, Germania     HotNews.ro
Miercuri, 3 ianuarie 2007, 0:00„Ca o guma de mestecat li se lipesc de talpi romanilor cliseele vestice Dracula, copiii strazii, palatul lui Ceausescu“ scrie editia de duminica a FAZ (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung).

„Chiar si satira „Borat“, care ruleaza momentan la cinematografele germane, nu arata de fapt cazaci, ci romani prosti, murdari si cu burti mari“, continua autorul Oliver Hoischen. E recomandarea sa de bun-venit Romaniei in UE, facuta intr-un articol publicat de renumitul cotidian german, in prima zi a Anului Nou si a Integrarii Noastre.

Articolul in germana este accesibil pe net in FAZ.NET din 2 ianuarie 2007.

Amarul gust de dop

Trecand la bulgari, Hoischen considera ca acestia ar trebui sa fie bucurosi ca, referitor la ei, singura asociere a vesticilor este cu „paprika“. Ardeiul rosu si iute este, dealtfel, o marca ungureasca, dar autorul o extinde, ironic, la gogosarul bulgaresc.

Retoric, el se intreaba apoi „daca cineva a indraznit vreodata sa cumpere vin bulgaresc, care se gaseste si in supermarket-urile germane, pitit in rafturile din fund si cu gust de dop“.

Deductia sa este ca intrarea in UE, de Anul Nou, a celor doua tari sud-europene, se loveste, in cel mai bun caz, de un „dezinteres milostiv“.

56 % dintre nemti n-ar dori prezenta bulgarilor in Uniunea Europeana si 64% ar vrea ca Romania „sa ramana afara“, argumenteaza Hoischen -pe baza unei statistici cu sursa nenumita-, asa-zisa reactie negativa a germanilor, la noile tari aderate.

Iar aceasta pozitie, ar releva mai mult decat un disconfort la adresa „molohului (n.r. monstru devorator) UE“ si a „oboselii de extindere“. Ea ar insemna faptul ca „unora le stau pana in gat Balcanii si poporetul lor“.

De ce? Autorul continua cu judecatile de valoare care exprima alte clisee, nu toate rupte de adevar, insa prezentate infatuat si cu o crasa lipsa de simt auto-critic: saracie, coruptie, criminalitate si tras-de-sfori-securist.

Caracterul de ocazie

Daca saracia este, hai sa-i zicem o componenta economica relativa la multi factori, pe care nu-i enumeram aici, atunci coruptia, pe care se bate atata moneda falsa de catre marile tari ale lumii, poate fi linistit raportata la tot atat de mari-si-tari tunuri in cardasie internationala.

Intr-o carte cu tiraj redus, ajuns mai mult pe la avocati, doi autori germani incearca sa faca un pic de lumina in hatisul acestei apucaturi „globale“, lucrativa pentru cei care o practica si paguboasa pentru stat si societate.

Despre coruptia asociata cu criminalitatea la nivel economic, pana acum un deceniu se tacea milc, dar...cu eleganta. Acum, cazurile la cele mai inalte nivele -descoperite in general de presa si apoi inaintate in instanta- se rezolva cu uriase amenzi de bani (vezi cazul Mannesmann) insa cu foarte putine pedepse cu privatiune de libertate.

Inchisoarea pare a fi doar pentru gainari, vom vedea cum se incheie si recent descoperitul caz de coruptie la firma Siemens
„Coruptia in Germania“ (editura C.H.

Beck, Munchen, 2004) este un strigat izolat, relativ la fenomen, iar autorii Britta Bannenberg (profesoara de criminologie si drept penal la Universitatea din Bielefeld) si Wolfgang Schaupensteiner (procuror general in Frankfurt am Main) argumenteaza plauzibil si documentat (dar de cati citit?) pe parcursul celor peste 200 de pagini ale cartii, necesitatea reevaluarii legislatiei germane,

referitoare la atractivul si lucrativul gheseft cu mainile murdare al „gulerelor albe“.

Aici se vorbeste 2ci

Evident ca, pentru gulerele albe patate cu rosu-de-buze, mana ieftina de lucru din Romania si Bulgaria, desi le umple pungile, este doar un motiv de dispret. Asa cum sunt si „instalatorii polonezi“, cliseu folosit dupa aderarea in mai 2004, a Poloniei la UE.
Peiorativul cu instalatorii polonezi -echivalent al „capsunarilor“ si „lebadarilor“ romani-, este folosit si de jurnalistul german, in articolul, „Hier spricht man Deutsch“ ( Aici se vorbeste nemteste), supratitrat de Frankfurter Allgemeine cu „Rum?nien und Bulgarien treten EU bei“ (Romania si Bulgaria adera la UE), ca sa nu avem dubii despre contextul publicarii materialului de presa.

Concluzia lui Hoischen in FAZ? „E clar: bulgarii si romanii sunt deocamdata cetateni europeni de mana a doua“. (EU Buerger zweiter Klasse). Frumos si util de stiut ca miturile ariene n-au fost ingropate. Niciodata nu-i deplasat sa stai in garda, daca la Dachau incep renovari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


235 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Traducere exacta (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 12:58)

  Adrian [anonim]

  Okay, inteleg o germana de balta dar sincer as dori daca are cineva timp si chef sa faca o traducere exacta si completa a articolului in cauza, ca sa avem macar pe ce comenta fiind complet informati.
 • 0 (0 voturi)    
  mai e nevoie de traducere? (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 13:49)

  Catelu [anonim]

  Chiar avem nevoie de traducere ca sa vedem cum suntem? Nu e suficient sa ne uitam in jur? Cine mai are dubii ca Borat a fost filmat in Dambovita nu are decat sa dea o fuga pana la Moroieni, cam la 40km nord de Targoviste.
  Si, sa fim drepti, cator romani le-ar conveni daca spre exemplu Nigeria sau Sudan ar intra intr-o uniune cu tarisoara noastra?
 • 0 (0 voturi)    
  Fumuri (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 13:52)

  atat [anonim]

  Este reactia unei tari aflata intr-un continuu decalaj economic si depasita de evenimentele ce au loc la nivel global, care din dorinta de a-si salva orgoliul se fixeaza asupra paiului din ochiul aproapelui. Pana cand nu se vor fi vindecat complet de rasism renuntand la aerele de "rasa superioara", nu vor avea cum sa gaseasca un leac pentru problemele lor. Ce sa ne mai mire ca Romania pastreaza inca reminiscente ale comunismului din moment ce Germania nici acum nu s-a desprins de hitlerism?
 • 0 (0 voturi)    
  Prosti, murdari si cu burti mari (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 13:59)

  bubu [anonim]

  Traducerea cam scirtiie, chiar prima fraza e tradusa pe dos, astfel ca romanul nu pricepe ce vrea sa zica traducatorul cu „Ca o guma de mestecat li se lipesc de talpi romanilor cliseele vestice Dracula, copiii strazii, palatul lui Ceausescu“.
  Corect (si inteligibil) este:
  Dracula, copiii strazii, palatul lui Ceausescu - de oriunde ar veni romanii, cliseele (despre Romania) vi se lipesc ca guma de mestecat de pantofi. (adica, vi se lipesc dumneavoastra, cetatenilor vestici, carora autorul articolului li se adreseaza).
 • 0 (0 voturi)    
  # 4 bubu traducere (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 14:26)

  dani [anonim]

  kleben ihnen(dativul de la sie= ei) = li se lipesc (in context, romanilor)
  kleben Ihnen (scris cu majuscula)=vi se lipesc (Ihnen fiind dativul lui Sie=dumneavoastra)

  traducerea respecta 100% sensul textului, chiar daca ordinea cuvintelor e usor inversata.
 • 0 (0 voturi)    
  Prostia romanilor vs Prostia europeana(exclus ro) (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 14:38)

  Adrian [anonim]

  Prostia romanilor e ca nu stiu sa isi recunoasca si promoveze valorile.Lucru pe care vesticii il stiu mult mai bine si stiu ca ambalajul face produsul.poti pune si un rahat in sticla cu vin daca e frumos ambalat lumea il cumpara si chiar il recomanda si altora.


  Inventivitatea romanilor totusi e o calitate pe care partenerii nostrii o vor cunoaste foarte bine in viitor (cel putin asa sper).


  PS:Ziaristii astia ar face vine sa scrie altceva daca vor cu adevarat sa se remarce ... da de asa sunt ziaristii de mana a doua.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Atat (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 15:08)

  daniel [anonim]

  Nu cred ca este reactia unei tari, ci mai degraba articolul unui ziarist care intr-adevar scrie ceea ce crede o parte din cetatenii Germaniei. Dar nu numai a Germaniei!
  Noi avem (sau ma rog eu am) aceeasi parere despre cea mai mare parte a romilor! Sunt eu nazist din aceasta cauza?
  Daca vine un strain si "pica" in satele aflate la nu mai mult de 50 km de Bucuresti ce crede el?
  Crezi ca va gandi simandicos si va zice: nuuuu.....astia nu sunt romani ci romi? Sau va face o poza/film ca amintire si-l va arata acasa sa se va laude in ce tara exotica a calatorit?
  Noi nu am face la fel in alta tara? Asa sunt oamenii, iau ce-i mai exotic?
  Apropo, cat de destepti suntem noi oare ca natiune daca asa multi semeni de-ai nostri admira "capodoperele epocii Ceausescu" si uita ca nu idiotul le-a facut ci o gramada de oameni chinuiti.
  Se pare ca o mare parte dintre compatriotii nostrii iubesc biciul care i-a lovit!
  Si in plus astia nu sunt romi.
  Ce nasoala aceasta asemanare! Si uneori nu numai dupa nume!
 • 0 (0 voturi)    
  #7 Cosmetici (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 16:34)

  dani [anonim]

  Rahatul din sticla ambalata frumos ti-l cumpara omul o data, a doua oara ia altceva, mai de calitate, poate o...fondanta.

  Mi se pare interesanta pledoaria pe care o faceti pentru formele fara fond. Nu-i de mirare ca in tara exista un asa mare cult pentru "imagine" si nu pentru realitatea din spatele ei.
  Cosmetici sa ascunda coshuri? Daca dai cuconitzei fardul de seara jos, dimineata tot te sperii. Asa-i si la modul general.
  Sau nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Bani, credibilitate si vice-versa... (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 16:51)

  Andrei MLZ [anonim]

  Ca sa nu existe dubii, spun din start ca nu sunt genul care "imi pute Romania", ba din contra, imi place foarte mult. Dar tocmai de aceea imi permit sa fiu critic. Sunt nemultumit doar ca nu suntem unde am fi putut ajunge pana acum, dar si aici apare o problema: probabil ca de mai mult nu suntem in stare!

  1) Germanii de rand cred ca nu judeca aderarea Romaniei in cadrul umanismului international, al balansarii polilor de putere mondiala sau al principiului liberal al comertului neingradit cu orice marfa (inclusiv forta de munca). Treaba este mult mai simpla: UE va aloca fonduri de circa 2,5 mld EUR catre Romania, iar Romania va contribui la bugetul UE cu 1 mld EUR. De unde credeti ca vine diferenta de 1,5 mld EUR?!
  Impozitele si taxele se colecteaza sub amenintarea coercitiei (si) de la contribuabilul german, deci acesti bani nu revin Romaniei printr-o decizie voluntara a celor care o finanteaza. Deci ce ce nu ar fi de inteles nemultumirea germanilor de rand!?

  2) Nu ma pricep la presa germana, si deci nu stiu ce influenta si importanta are Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Dar echivalentul D-lui Hoischen in Romania probabil ca ar fi angajat al ziarului lui Vadim. Articolele din Romania Mare nu au ecou nici macar national, pentru ca au caracteristica intrinseca de a nu putea fi luate in seama/serios.
  Stie cineva cam ce "greutate" are autorul sau ziarul in presa germana?  3) Suntem cetateni de mana a doua nu pentru ca ne considera ei asa, ci pentru ca noi ne comportam ca atare. Avem aceleasi drepturi, dar o calitate cam slaba. Dealtfel si blugii de calitatea a doua, tot blugi sunt si nu le contesta nimeni aceasta caracteristica, nu!?
  As vrea sa ne vedem peste cativa ani, cand se va umple si Romania de emigranti (deja in unele domenii avem deficit de forta de munca!). Cand vom ajunge in situatia gemanilor, ne vom comporta altfel?!?!
 • 0 (0 voturi)    
  true... (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 17:21)

  Florin [anonim]

  Eu cred ca au dreptate nemtii. Desi nu mai e la moda caracterizarea oamenilor pe baza zonei de origine sau etniei, eu cred urmatoarele: Balcanicilor le e specifica lenea, coruptia, speculatia si neseriozitatea, asa cum musulmanilor le e specific fanatismul religios.
  Cand vom merge pe strazile capitalei fara sa ne temem asupra sigurantei proprii, cred ca doar atunci vom fi indreptatiti la tonul zeflemist din sfarsitul articolului.
  "La Dachau incep renovari". Dani Rockhoff, ai citit Raportul Tismaneanu ? Chiar crezi ca suntem in masura sa aratam cu degetul Dachau-ul ? Daca asta crezi, nasol: in curand va fi eliberat Miron Cozma.
 • 0 (0 voturi)    
  jumatate de articol = jumatate de adevar (Joi, 4 ianuarie 2007, 0:07)

  Cristian Constantin [anonim]

  stimez incercarile modeste din presa romaneasca de a prelua si discuta analize de politica/situatie economica internationala
  (concrete, realiste si la obiect) din presa straina. ca o paranteza:
  presa romaneasca _nu_ prezinta reportaje sau analize politice
  _internationale_ pertinente sau macar credibile.
  dar de aici si pana la a prezenta jumatate de articol...
  articolul prezentat de dvs are doua parti; prima prezinta parerea
  generala, superficiala a germanului de rand despre romania/bulgaria.
  aceasta parte este tradusa si comentata de dvs.
  cealalta parte a articolului care incearca sa gaseasca o explicatie pertinenta a acceptarii romaniei si bulgariei in EU _nu_ este nici macar amintita in prezentatarea dvs.
  subtitlul articolului se numeste: nu va speriati,
  integrarea bulgariei si romaniei este in interesul nostru (adica
  german).
  pe scurt motivele ar fi:
  - dimensiunea acestor 2 tari nu poate fi ignorata de campionul mondial al exporturilor (germania)
  - nici latura culturala nu poate fi ignorata (12000 de bulgari studiaza in germania si cea mai iubita limba dupa engleza in bulgaria este lb. germana; romanii care au lucrat in germania nu se intorc numai cu banii castigati in tara ci si cu mentalitatea vestica iar minoritatea germana din transilvania este uimita de minunile facute la sibiu de primarul german Johannis)
  concluzia articolului este: bucuria de a vedea atatea lucruri realizate de un primar german intr-o comunitate germana dintr-o tara straina are putin de a face cu nostalgia unui fost imperiu german sau cu cetatenia germana; ci cu propriul interes. la urma urmei nemtii sunt oameni
  pragmatici.
  de ce practicati aceasta metoda de dezinformare? de ce prezentati numai jumatate de articol?

  P.S. sunt abonat la FAS din 2003. si macar _incerc_ sa il citesc din scoarta in scoarta.
 • 0 (0 voturi)    
  Re: 13. Bani, credibilitate si vice-versa... (Joi, 4 ianuarie 2007, 0:31)

  Cristian Constantin [anonim]

  salut andrei!

  2) Nu ma pricep la presa germana, si deci nu stiu ce influenta si importanta are Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

  FAS este editia de duminica a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). despre FAZ din wikipedia (germana):
  tiparit de: FAZIT-Stiftung
  prima aparitie sub acest nume: 1. November 1949
  (ziarul este mai vechi, inainte de 1943 se numea
  Frankfurter Zeitung)
  aparitie: zilnica
  tipar: 363.465 Exemplare

  ziarul este conservativ; joaca un rol important in formarea curentului de opinie german.
  FAS (editia de duminica) este la concurenta cu: die Zeit (apare joia), Welt am Sonntag

  P.S. andrei, s-ar putea sa ne cunoastem.
 • 0 (0 voturi)    
  Nemti sunt niste nesimtiti (Joi, 4 ianuarie 2007, 8:58)

  Popescu [anonim]

  Isi aduc aminte acesti nemti de raul facut de ei in cele doua razboaie.Sa li se aduca aminte.Poate se respecta si ei mai putin.In timp ce noi in istorie ne luptam cu unii si cu altii ei se dezvoltau linistiti.Asa ca au deja probleme cu memoria..Niste neimititi.Ca si englezii de altfel.Aere bogatie si PROSTIE.
 • 0 (0 voturi)    
  Invata germana te rog (Joi, 4 ianuarie 2007, 9:23)

  Lerne doch mal Deutsch [anonim]

  Nu stiu daca in mod voit sau din (crasa) ignoranta, subiectul si mai ales concluziile articolului din FAZ (unul din cele mai serioase ziare germane) a fost total distorsionat.

  Autorul, dupa ce incearca sa demonteze unele prejudecati vis a vis de romani si bulgari, incetatenite in vest, aduce argumente de ordin istoric si economic in favoarea oportunitatii aderarii Romaniei si Bulgariei.

  Vorbeste apoi de o reparatie istorica de care vestul se face dator fata de aceste tari, de securizarea balcanilor prin aceasta aderare si nu in ultimul rand de piata romaneasca care se pare ca ajuta intr-o oarecare masura Germania sa fie cel mai mare exportator contemporan.

  Rugamintea mea ar fi ca redactorul acestei stiri (fiindca nu poate fi numit articol) sa invete limba din care traduce. Iar daca o stie, sa nu distorsioneze ce e scris acolo dupa bunul plac.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul e mult mai nasol vere' ...! (Joi, 4 ianuarie 2007, 10:58)

  adevaru [anonim]

  neamtu' ala e fin in ce scrie acolo!
  daca nu credeti duceti-va in gara de nord dupa ora 24.00
  si o sa vedeti adevarata fata a Romaniei, guvernului, si a unei mici parti dintre romani.
  o sa vedeti niste gealati care dau toata lumea afara din gara pe frigul asta, si dupa aia cum iau spaga de la cei care tocmai i-au dat afara ca sa ii lase inauntru!
  directorul sau mai bine zis smenaru' ala care conduce gara de nord e un mare JEG!!!
  ministru transporturilor radu cel frumos, a inceput sa aplice doctrina partiduli democrat pd incepand cu sinele cfr-ului, continuand cu gara de nord, cu pogromul impotrica propriei clientele care ii plateste si ii ingrasa pe ei si conturile lor!!!
  nazistii erau mici copii in comparatie cu astia!
 • 0 (0 voturi)    
  Prosti, murdari si cu burti mari (Joi, 4 ianuarie 2007, 11:08)

  Grig [anonim]

  Din cate am vazut la ei, nu prea mai vezi pe strada multi "arieni". Sunt destui cetateni germani colorati (africani, chinezi, arabi) astfel incat romanul sa nu se simta inferior. Cel putin d.p.d.v. al aspectului fizic... Iar chestia cu "burta mare" chiar asa, ei nu se uita in oglinda?
 • 0 (0 voturi)    
  traducere cu nota partinitoare (Joi, 4 ianuarie 2007, 11:14)

  Radu [anonim]

  Un articol gasit in presa straina trebuie tradus si prezentat FARA comentariile traducatorului. Doamna "reporter" Dani Rockhoff si-a pus putin cam mult semnatura personala in acest text, fiind probabil manata de complexe/frustrari personale. Nu inteleg sensul comentariilor rauvoitoare, venite mai mult din partea traducerii decat dinspre articolul original.

  Originalul nu este in nici un caz un articol laudativ la adresa Romaniei sau al Bulgariei, este mai mult o analiza facuta din punctul de vedere al unui cetatean de rand al Germaniei, care nu are o afinitate deosebita fata de Balcani.

  As prefera sa citesc si unele analize cu adevarat profesionale referitoare la extinderea EU, "bombele" de tipul acestei traduceri nu aduc - in afara de adrenalina - absolut nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  dar cu "pedo" cum ramane? (Joi, 4 ianuarie 2007, 11:32)

  alex [anonim]

  Dragi nemt| da in ograda voastra cu tot felul de minuni gen PEDO, dezaxati care impusca ce prind prin scoli, ne@naz|sht|...nu va uitati? Ba chiar le "impartiti" la altii cu generozitate.

  Ca sa nu mai spun de "boacana" aia mare de acu vreo 60 de ani, de care nu mai puteti de rusine. Motivatia de atunci se regaseste in comportamentul vostru de zi cu zi.

  Ce spuneti, m?
 • 0 (0 voturi)    
  #14 Precizare (Joi, 4 ianuarie 2007, 15:09)

  Dani Rockhoff [anonim]

  Este adevarat ca articolul din FAZ are o "componenta istorica",
  si una "prusaca", ceea ce nu modifica esential mesajul relevat in articolul meu si pozitia de superioritate arogata de autorul german.

  In pasajul "Ambele state sunt prea mari, pentru a fi ignorate in viitor: Romania are 22, Bulgaria aproape 8 milioane de locuitori - pentru recordmena in exporturi Germania, o piata importanta", nu se releva decat calitatea de piata de desfacere a acestor tari -cum sunt si altele, din Asia si lumea a treia- nicidecum o pretuire pentru popoarele lor, ca indivizi pusi pe picior de egalitate.

  Mai departe, intr-un mod absolut induiosator este scoasa in evidenta "suferinta Germaniei" care a trimis trupe in "asa-numitii balcani de Vest" si a preluat sute de mii de refugiati de razboi. Majoritatea acestora a fost retrimisa, intre timp, acasa, dupa procese si tragedii familiale care nu si-au gasit locul in presa germana.

  Faptul ca 12.000 de bulgari ar studia la universitati germane nu este decat un nou prilej de a "trage cu ochiul si a-i intitula pe bulgari "prusacii Balcanilor". Iar satisfactia se duce si mai departe, inspre "minunea economica" de la Sibiu, cu un primar neamt.

  E bine si frumos ca unii isi profereaza mandria nationala, identificand motive de lauda oriunde "neamtul sfinteste locul".
  Insa nici romanii sau alte popoare nou aderate nu sunt cetateni europeni de mana a doua si aceasta viitorul o va dovedi, cum o dovedeste si prezentul, inclusiv prin faptul ca, de cativa ani de zile, noile piete de munca si desfacere revigoreaza economia obosita a Germaniei, mai deunazi in plina recesiune. Despre componenta culturala sau sportiva nu mai vorbim, din ce in ce mai putine nume neaos-nemtesti apar sus, pe firmament. Firesc dealtfel, intr-o lume globala.

  Oricum, va multumesc tuturor pentru contributii, articolele supuse de Hotnews comentariilor sunt "proiecte participative".
 • 0 (0 voturi)    
  articolul pe baza articolului (Joi, 4 ianuarie 2007, 15:42)

  adizaha [anonim]

  Comentariul la articolul german este facut pentru cei care nu au fost niciodata in germania. din acest punct de vedere trairile si indignarea autorului/autoarei articolului despre articolul german e de inteles.
  in rest jos palaria fata de nemti. au dreptate. si cum bine zicea cineva mai jos> au fost prea blanzi si realitatea este mult mai trista. asa ca nasu jos romanilor ca nu sunteti chiar buricul pamantului oricat de mult ati vrea sa credeti asta. jegul e mai mare. daca nu credeti uitati/va in jur.
 • 0 (0 voturi)    
  Retractare si Re: (Joi, 4 ianuarie 2007, 17:37)

  Andrei MLZ [anonim]

  1) Retractez ce am spus la pct.2 din postul meu cu #10 (si #11 si #13, nu stiu de ce a aparut de trei ori, pt ca l-am trimis doar odata si nu am cultul personalitatii :o) Poate pt ca am dat Refresh!?)

  Nu detineam destule informatii nici despre ziar, nici despre autor, si (cel mai grav!) nici despre continutul atricolului, dupa cum am spus si acolo. Deci nu mai sustin aprecierile facute la adresa D-lui Hoischen. Imi cer scuze.


  2) Pt #17: Ar trebui sa retineti ca la Nurenberg a fost condamnat REGIMUL si nu POPORUL. Nu faceti confuzii!

  In alta ordine de idei, nu cumva ati jucat in "Balanta" lui Pintilie?! Caci imi suna in urechi replica "Noi stateam aici sa-i aparam cu pieptul nostru de turci. Scutul Europei am fost dom'le. Si ei acolo in liniste construia catedralele alea, baga-mi-as picioarele in catedralele lor".

  ... dar sa nu uitam ca mai urmeaza o replica in film: "Lasa parinte, ca nu turcii a baut cimentu' pentru biserica, ce, l-a baut turcii?!"

  Cam atat.


  3) Pt.#15 Cristian, tot ce se poate, dar nu stiu de unde sa te iau (poate te stiu dupa porecla doar :o) ).
 • 0 (0 voturi)    
  Re: 13. Bani, credibilitate si vice-versa... (Joi, 4 ianuarie 2007, 18:02)

  Cristian Constantin [anonim]

  "1) Germanii de rand cred ca nu judeca aderarea Romaniei in cadrul umanismului international, al balansarii polilor de putere mondiala sau al principiului liberal al comertului neingradit cu orice marfa (inclusiv forta de munca)."

  exact! dar asta se spune in prima parte a articolului. prezentarea de pe hotnews.ro nu include si cea de-a doua parte a articolului.
  te rog citeste comentariul meu in ceea ce priveste articolul.
 • 0 (0 voturi)    
  Scuze #17, era pt #13. Am gresit! (Joi, 4 ianuarie 2007, 18:02)

  Revin cu alte scuze! :o) [anonim]

  Dl. Popescu, ar trebui sa retineti ca la Nurenberg a fost condamnat REGIMUL si nu POPORUL. Nu faceti confuzii!

  In alta ordine de idei, nu cumva ati jucat in "Balanta" lui Pintilie?! Caci imi suna in urechi replica "Noi stateam aici sa-i aparam cu pieptul nostru de turci. Scutul Europei am fost dom'le. Si ei acolo in liniste construia catedralele alea, baga-mi-as picioarele in catedralele lor".

  ... dar sa nu uitam ca mai urmeaza o replica in film: "Lasa parinte, ca nu turcii a baut cimentu' pentru biserica, ce, l-a baut turcii?!"

  Cam atat.
 • 0 (0 voturi)    
  invata tu mai bine germana (Joi, 4 ianuarie 2007, 20:14)

  celina [anonim]

  tot articolul din FAZ,inclusiv sfarsitul,e o rusine la adresa germaniei(spun germaniei pt.ca nu trebuia permis un astfel de articol intr-un ziar de asa renume) si pentru mine reiese foarte clar (din pacate)ca germanii au invatat prea putin din cele doua razboaie mondiale.in acest caz "domnul" oliver hoischen(daca il putem numi asa) isi merita denumirea de nazi... da dovada de o prostie incredibila si de superficialitate fara limite.cat de incult poate sa fie ca sa generalizeze romania in halul acesta.
  cum ar fi ca noi sa-i generalizam pe nemti ca fiind niste pedofili notorii!?(de exemplu)
  intrarea in EU nu ar fi fost acceptata daca asa zisele mari puteri nu ar avea din plin de castigat..iar noi suntem ultimii care castiga din aceasta(din pacate)
 • 0 (0 voturi)    
  articole articole... (Joi, 4 ianuarie 2007, 21:09)

  Marius [anonim]

  ..am din ce in ce mai mult impresia ca celor de la hotNews leplace sa ne auda vorbind...publica articole mult sub medie , dau interpretari cel putin dubioase si cam atat...nu am auzit inca un drept la replica al autorului si nu am auzit nimci despre o "tragere de urechi" a ziaristului care a reusit sa scrie un articol de genul asta...
 • 0 (0 voturi)    
  lui adizaha (Joi, 4 ianuarie 2007, 22:02)

  aga turc [anonim]

  bre adizaha- oi fi si mata neam cu "hicler" si discipol al beretelor verzi????!!!!

  daca iti pute asa tare in Romania, ce te opreste sa pleci in germania????
  sa fie nemtii?!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  :))) (Joi, 4 ianuarie 2007, 22:08)

  brindusa [anonim]

  probabil si astia au ramas fara stiri...:))) si nu au ce sa bage prin ziare...asa ca inventeaza...si de data asta au cam jignit..
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o precizare (Joi, 4 ianuarie 2007, 22:15)

  ovidel [anonim]

  Mai oameni buni, degeaba va luati de autor, fiindca are dreptate. Romania unde pisici este situata, in Asia ? Aceasta mare "UE" a fost creata pe principii economice si politice, ca singura Germania nu stiu cum facea fata SUA sau Japoniei. Au avut aroganta de a-si zice UE cand geografic judecand mai sunt cateva state in Europa si nu sunt membre UE. Cei care sunteti atat de sictiriti de RO, mergeti nene in Occident, ca doar de acolo s-a copiat totul. Autorul este indreptatit sa traduca ce vrea si sa comenteze ce vrea, ca doar nu a zis ca am tradus si comentati voi, ci are o opinie. O opinie buna. Sunt convins ca si in Germania si in Anglia daca mergi noaptea in anumite cartiere sau zone poate nu scapi teafar, ca doar n-or fi baieti cuminti toti. Sunt si ei corupti, dar nu ii intereseaza fiindca traiesc ei bine. Pe noi ne intereseaza fiindca suntem saraci. Asta-i singura diferenta, nu sunt ei dumnezei. Si apoi daca neamtului nu-i place sa bea bere cu vecinu si are ziduri inalte - nu garduri - fiindca nu-i place sa se vada ce-i in curtea lui este treaba lui, asa e el, dar nu este cu nimic superior fata de noi. Nu-i mai laudati atat, ca nu suntem cu nimic mai prejos fata de ei, nici la cultura, nici la inteligenta. Din pacate pentru cei care-i cred superiori pe nemti asta-i realitatea :
  nu suntem cetateni de mana a doua !!! Am fost dintotdeauna europeni, iar noi niciodata nu am vrut teritoriile altora, niciodata nu ne-am crezut superiori fata de altii. Nu veneram documentarele cu Hitler, si ce-ar fi fost daca nu era frigul ala...
 • 0 (0 voturi)    
  Mda.... (Marţi, 9 ianuarie 2007, 11:29)

  Luanda [anonim]

  Pai...e simplu....tot ceea ce stiu multi dintre europeni despre Romania e intradevar Dracula,delta Dunarii poluata si tiganii....asa ca domnilor sa nu ne mai scandalizam ci sa incercam sa le aratam si partile bune.
  Nemtii le au si ei pe ale lor belgienii ,englezii si toti europenii deasemenea......dar au stiut sa isi faca publice partile bune sa isi puna in valoare calitatile .Asa ca ....haideti sa cautam lucrurile bune din Romania si sa le facem publice daca tot ne batem cu pumnul in piept.
 • 0 (0 voturi)    
  Bai distrusilor (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:39)

  Diavlul [anonim]

  De ce nu cititi ce mai zic si altii? NU vedeti ca de fapt articolul nu e defaimator? Iar autorul acestei mizerii de mai sus ar fi bine sa-si dea demisia din breasla ziaristica, care e cloaca cea mai rea din Romania..

  'Ai de steaua voastra de romani ignorantzi.. Articolul prezinta prejudecatile Vestului, si dupa aceea LE DEMONTEAZA, TROGLODITILOR!
  Daca ati traduce articolul respectiv in engleza, headline-ul lui e cel de mai jos:
  Germany took over the European Union council presidency at the New Year's Day for six months and the union welcomes 2007 two further members. All fears and reservations to the defiance: Romania and Bulgaria European Union entry lies completely in our interest.

  VAI DE STEAUA VOASTRA
 • 0 (0 voturi)    
  Aoleeeeeeeeeeeeo (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:40)

  Diavlul [anonim]

  Acum vad ca asta de-a scris pt Hotnews e chiar din Germania. Bai, atzi merita sa vi se-nchida saitu` pt mizeria asta, voi, Hotnews.
 • 0 (0 voturi)    
  Poftim traducerea articolului (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:46)

  Diavlul [anonim]

  http://66.249.93.104/translate_c?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&langpair=de%7Cen&u=http://www.faz.net/s/RubFC06D389EE76479E9E76425072B196C3/Doc~E6D8152DBFF414A37A2D7658010402443~ATpl~Ecommon~Scontent.html&prev=/language_tools
 • 0 (0 voturi)    
  Traducerea (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 13:10)

  Me [anonim]

  Domnule Diavlul, va intreb si eu cu inocenta, cum ati reusit dvs. sa cititi acel articol "tradus"? Este scris intr-o engleza excrecabila...
 • 0 (0 voturi)    
  Traducerea (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 13:23)

  Me [anonim]

  Domnule Diavlul, va intreb si eu cu inocenta, cum ati reusit dvs. sa cititi acel articol "tradus"? Este scris intr-o engleza excrecabila...
 • 0 (0 voturi)    
  EU (Duminică, 28 ianuarie 2007, 14:07)

  Willi [anonim]

  Cu toate ca ma seaca astfel de comentarii, nu poate lumea sa fie suparata pe nemti, caci...mai mult nu au in cap; decat sa dea comentarii proaste la subiecte despre care n`au habar!!!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by