La inceputul lui 2007, Polirom va propune

Bibliografie pentru Integrare

de     HotNews.ro
Miercuri, 3 ianuarie 2007, 0:00


Sapte volume aparute in ultima perioada la Polirom, avand ca subiect comun integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, se adreseaza in egala masura specialistilor (politicieni, economisti, sociologi s.a.), cit si celor interesati de problemele unei noi ere pline de temeri, intrebari si provocari. • Daniel Daianu
  Ce vom fi in Uniune

  Pariul modernizarii Romaniei
  Cu un cuvint inainte de Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti
  Prefata de Sorin Antohi

  Daniel Daianu - unul dintre cei mai importanti economisti romani de astazi, cu o solida reputatie internationala si o deplina recunoastere nationala. „Il felicit pe Daniel Daianu pentru viziunea sa si pentru curajul de a-si asterne gindurile pe hirtie.” (Jonathan Scheele)

  „Miza integrarii economice in Uniunea Europeana nu este simpla crestere economica sau dez-inflatia. Si o tara din Asia creste economic. Pe noi ne intereseaza modernizarea, nu doar cite fabrici de lapte vor ramine sa lucreze. Conteaza si cite fabrici de unt vor ramine, dar conteaza si ca administratia publica sa nu mai fie captiva unor grupuri de interese, ca statul de drept sa fie aievea.

  Romania a mai avut episoade de modernizare. Intrarea in UE este un nou episod. Miza este sa realizam mai mult decit s-a realizat in oricare perioada anterioara, incepind cu pasoptistii. Integrarea a inceput cu ani in urma.” (Daniel Daianu) • Jeremy Rifkin
  Visul european

  Despre cum, pe tacute, Europa va pune in umbra „visul american”
  Traducere de Dan Golopentia

  Jeremy Rifkin a fost consilierul lui Romano Prodi, atunci cind acesta era presedintele Comisiei Europene; in prezent, este consultant si consilier al mai multor sefi de state si guverne occidentale. „Jeremy Rifkin este unul dintre cei 150 americani care au o influenta covirsitoare in modelarea politicii guvernamentale.” (The National Journal)

  Parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii au creat in urma cu mai bine de 200 de ani un vis ce avea sa transforme lumea. Astazi, visul incepe sa se destrame. O treime dintre americani considera ca sint platiti insuficient si se simt nesiguri in privinta unei vieti mai bune. Ei afirma ca nu mai cred in visul american. Un alt vis - cel european - a captat atentia intregii lumi.

  Din perspectiva lui Rifkin, Uniunea Europeana este primul organism postmodern de guvernamint, o imbinare de nationalism si spirit comunitar. Daca mentalitatea cetateanului american a ramas in parte cea din vremea frontierelor, profund egocentrica, europeanul a invatat lectia propriului trecut. Visul european reprezinta analiza unei alternative.
  Mai multe despre Jeremy Rifkin, puteti afla accesind: http://www.foet.org/JeremyRifkin.htm • Daniel Daianu, Radu Vranceanu (coord.)
  Frontiere etice ale capitalismului

  Traducere de Dorin Nistor, Alina Pelea, Marius Gulei
  Prefata de Constantin Balaceanu-Stolnici

  Unul dintre putinele volume romanesti care sint publicate mai intii in Occident, apoi in Romania: cartea a aparut intial in limba engleza, la Ashgate, una dintre cele mai puternice edituri occidentale specializate in publicarea de carti academice.

  Capitalismul cu fata umana este posibil? Daca da, nu e prea usor, ne incredinteaza Daniel Daianu si Radu Vranceanu, coordonatorii volumului. Cartea incearca sa raspunda la o serie de intrebari majore.

  Pot societatile capitaliste ingradi lacomia, egoismul si rivalitatile agresive? Alte intrebari privesc sfidari ale lumii de azi - globalizarea, saracia, perioadele de instabilitate financiara si politica. Opiniile expertilor nu sint unanime, iar adevarata intrebare pare a fi raportul optim intre autoreglare si reglementarea „de sus in jos”.

  „Daca actorii sociali vor deveni mai constienti de implicatiile etice, capitalismul va deveni un sistem mai bun”, se arata optimisti coordonatorii acestei carti deosebit de interesante. • Andrei Miroiu, Radu-Sebastian Ungureanu (coord.)
  Manual de Relatii Internationale


  Primul manual de relatii internationale semnat de autori romani editat in Romania.

  Ruptura produsa, dupa 1945, intre puterile aliate invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial a condus la structurarea relatiilor internationale in jurul rivalitatii dintre sovietici si americani si la clivajul dintre Est si Vest.

  La inceputul anilor ’90, prabusirea Imperiului Sovietic a zdruncinat sistemul bipolar, lumea fiind astazi antrenata intr-un proces de reorganizare ce oscileaza intre unipolaritate si multipolaritate.

  Prin subiectele abordate - ce acopera perspective istorice, teoriile cele mai influente, problematica practica si conceptuala a securitatii internationale etc -, volumul poate fi folosit pe intregul parcurs al studiilor universitare si masterale de profil, precum si de catre toti cei interesati de o tratare academica introductiva a acestor teme. • Kenneth N. Waltz
  Teoria politicii internationale

  Traducere de Nicoleta Mihailescu
  Studiu introductiv de Lucian-Dumitru Dirdala

  Kenneth N. Waltz este unul dintre putinii teoreticieni distinsi cu Premiul Asociatiei Americane de Stiinte Politice pentru „remarcabile contributii la dezvoltarea stiintei politice in lume”, recunoastere care se acorda o data la trei ani.

  Examinarea teoriilor referitoare la politica internationala, elaborarea unei noi teorii care sa depaseasca limitarile celor anterioare si analiza aplicatiilor teoriei astfel construite reprezinta principalele obiective ale lucrarii lui Kenneth N. Waltz.

  Prin viziunea sa „neorealista”, autorul se desparte de „realismul clasic” si fundamenteaza o abordare stiintifica, inspirata din teoria economica neoclasica si centrata pe importanta structurii sistemului international ca factor explicativ.

  Publicat pentru prima data in 1979, volumul continua sa se afle in centrul dezbaterilor din domeniul relatiilor internationale, constituind un reper major pentru profesorii si studentii de la facultatile de profil si, in acelasi timp, un instrument indispensabil pentru oricine vrea sa inteleaga fenomenul politic international. • Arend Lijphart
  Modele ale democratiei

  Forme de guvernare si functionare in treizeci si sase de tari
  Traducere din limba engleza de Catalin Constantinescu
  Prefata la editia in limba romana de Lucian-Dumitru Dirdala

  Arend Lijphart - recunoscut interpret al fenomenului democratic, autor al unor lucrari definitiv intrate in bibliografia domeniului.

  Arend Lijphart, personalitate marcanta a teoriei politice contemporane, isi proiecteaza demersul analitic pe trei axe de investigatie: teoria democratica, analiza institutionala si politica in perspectiva comparatista, reunite intr-o abordare cuprinzatoare si persuasiva.

  Selectind practici si reguli relevante in cazul celor treizeci si sase de democratii, concepte teoretice, puncte de vedere controversate, factori potentiali si influentele lor, „modele” si „actori” de pe scena politica internationala, Lijphart pune la dispozitia specialistilor in domeniu un set de date fundamentale, in masura sa serveasca drept punct de plecare pentru alte cercetari si studii in aceeasi directie. • Vladimir Pasti
  Noul capitalism romanesc


  Vladimir Pasti - sociolog si analist politic, astazi, unul dintre cei mai vizibili comentatori ai vietii politice. Autor a numeroase lucrari si articole de specialitate.

  Facind o ampla analiza economica, politico-ideologica, dar si sociologica, autorul radiografiaza tranzitia romaneasca din perioada postcomunista, incercind sa identifice noul proiect de societate care se contureaza, precum si fortele sociale si politice care ar sprijini edificarea ei.

  El argumenteaza ca civilizatia care se construieste astazi in tara noastra imbina trasaturi ale lumii occidentale (in interiorul careia a fost cuprinsa institutional) cu altele, adesea diferite, uneori chiar contradictorii.

  Analizind fenomene precum declinul capitalului autohton in fata celui strain si tendinta economiei romanesti de a se restringe pe masura occidentalizarii, clivajul dintre societatea rurala si „insulele” de civilizatie occidentala concentrate in marile orase, autorul isi manifesta scepticismul cu privire la reusita integrarii depline in civilizatia occidentala.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  129 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  hosted by
  powered by
  developed by