Presa europeana continua sa faca analize asupra impactului aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. In editia sa de miercuri, cotidianul britanic The Times demonteaza pas cu pas sperantele Romaniei de a deveni la fel de competitiva ca Spania si Irlanda, intr-o perioada de timp similara.

Astfel, potrivit The Times, la data aderarii Spaniei la Uniunea Europeana, in 1986, economia acestei tari era cu mult mai puternica fata de media statelor deja membre, decat este a Romaniei in acest moment.

Cu toate acestea, autorul articolului nu omite transformarile majore prin care au trecut cele doua tari in perioada de dupa destramarea Uniunii Sovietice, insa considera ca acestora le lipsesc "enorm" institutiile pe care Spania si Irlanda le aveau deja la momentul intrarii in randul membrilor UE.

Seria comparatiilor continua si The Times evidentieaza faptul ca aderarea Spaniei si Irlandei la UE s-a produs in contextul in care restul tarilor membre erau extrem de bogate, spre deosebire de situatia actuala, cand intre cele 27 de tari exista diferente foarte mari.

Cand Spania a aderat la UE in 1986, venitul pe cap de locuitor reprezenta 70% din media statelor membre UE. Zece ani mai tarziu, cand in exclusivitul club au mai intrat Spania, Suedia si Finlanda, produsul intern brut pe cap de locuitor al Spaniei era tot la aproximativ doua treimi din media europeana: 12.400 de euro, comparativ cu 18.900.

Transformarea cu adevarat semnificativa a avut loc insa in ultimii 10 ani, PIB-ul pe cap de locuitor in Spania ajungand la 80% din media UE15, respectiv 27.600 de euro.

Evolutia Irlandei a fost intr-adevar spectaculoasa, PIB-ul pe cap de locuitor fiind in acest moment de peste 40 de mii de euro, cu mult inaintea Marii Britanii- 31.200 de euro.

Spre deosebire de exemplele mentionate anterior, Romania si Bulgaria sunt cu mult in urma din punctul de vedere al venitului pe cap de locuitor, acesta reprezentand doar o sesime din media UE15 si - spre deosebire de Spania - nu se pot baza pe subventii tot atit de consistente.

Potrivit The Times, Uniunea Europeana estimeaza ca Romania va primi fonduri de 2.5 miliarde de euro numai in 2007, si va fi obligata totusi sa contribuie la rindul sau cu un miliard de euro la bugetul Uniunii.

Cele doua state est-europene vor trebui sa gaseasca solutii pentru cheltuirea fondurilor primite si mai ales sa elimine orice suspiciune de coruptie sau deturnare a banilor.

The Times atrage de asemenea atentia ca Romania si Bulgaria vor fi nevoite sa vina cu argumente extrem de puternice pentru a putea primi in continuare subventii, in conditiile in care bunavointa statelor bogate incepe sa paleasca.