Spania risca sa se confrunte cu o situatie tensionata dupa ce guvernul socialist de la Madrid a anuntat suspendarea procesului de pace pe care l-a initiat in urma cu noua luni cu gruparea separatista ETA. Decizia politica a stingii vine in urma presiunilor exercitate de opozitia de dreapta si risca sa duca la o criza politica sau chiar la o intensificare a atentatelor teroriste.

Procesul de pace cu ETA este "rupt, lichidat, terminat", a declarat ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, la trei zile dupa atentatul comis la Madrid de organizatia separatista armata basca, informeaza AFP.

"ETA este cea care a incheiat procesul de pace", a adaugat ministrul, dupa ce opozitia conservatoare ceruse Executivului de la Madrid sa nu mai dialogheze cu organizatia separatista basca.

"Daca dreapta doreste sa anuntam oficial ca procesul de pace este intrerupt, este clar ca este intrerupt, incheiat, terminat", a afirmat Rubalcaba intr-o conferinta de presa.

Urmare a acestei decizii, guvernul socialist de la Madrid se confrunta cu un esec, deoarece premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero considera dialogul cu ETA o prioritate a mandatului sau.

Incidentul care a condus la suspendarea dialogului a fost explozia, simbata 30 decembrie, a unei camionete in parcarea Terminalului 4 al aeroportului Madrid-Barajas, atentat soldat cu ranirea a 19 persoane. Alti doi cetateni ecuadorieni sunt in continuare dati disparuti.

Miercuri, reprezentanti guvernamentali se vor intalni cu liderii grupurilor parlamentare pentru elaborarea unei strategii comune in relatia cu ETA.