Incepand de miercuri, romanii pot solicita Casei de Asigurari eliberarea Cardului European de Sanatate. Pentru obtinerea acestuia este nevoie de o cerere tip, o copie a buletinului si de dovada ca cetateanul plateste asigurarile de sanatate, respectiv adeverinta de serviciu sau talonul de pensie.

Intr-o declaratie consemnata de Radio Romania Actualitati, consilierul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Augustus Costache, a prezentat avantajele cardului si le-a reamintit celor care vor sa iasa din tara ca nu mai sunt nevoiti sa incheie o asigurare privata.

"Practic, romanii nu mai au nevoie sa mai incheie asigurare privata, intrucat au aceasta forma de asigurare. E dreptul lor, daca vor sa incheie suplimentar o asigurare privata. Pot merge in paralel, cu diferenta ca acest card are un pret modic, este, practic, contravaloarea acelei bucati de plastic imprimate, pe cand o asigurare privata costa destul de serios" - a mentionat Costache.

Cardul costa 2,16 lei si este primit acasa in termen de sapte zile de la depunerea documentatiei. Acesta are dimensiunile unui card bancar si va contine o serie de date despre posesor: numele, prenumele, numarul personal de identificare si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara a cuprinde insa informatii medicale.