Site-uri precum YouTube si MySpace si-au angajat cenzori care sa fie cu ochii in patru dupa orice material sau individ care ar putea aduce prejudicii celorlalti utilizatori. Tot ei ar urma sa elimine orice infractiune de natura sexuala si nu numai.

Si totusi pe unde navigheaza doritorii de senzatii tari? O prima alternativa ar fi Stickam.comsi Dailymotion.com, noteaza International Herald Tribune.

Webcam+adolescenti=probleme

Stickam.com pare sa fie printre primele site-uri de video sharing care are curajul sa mearga acolo unde nimeni nu s-a aventurat. Continut video la liber, fara cenzori si fara restrictii - pe scurt transmisii facute de sute de mii de utilizatori prin intermediul webcam-urilor.

Acestia isi pot personaliza paginile, pot sa faca upload cu filmulete si pot interactiona prin intermediul web-camerelor fara a fi insa deranjati nici o secunda de cei 35 de angajati ai companiei Stickam.

Spre deosebire de Stickam, alte companii au renuntat la a mai permite utilizatorilor sa difuzeze imagini video ale utilizatorilor, de teama posibilelor abuzuri ce s-ar putea comite impotriva copiilor.

“Singurul rezultat al combinatiei webcam+tineri sunt problemele”, spune Parry Aftab, director executiv al organizatiei pentru protectia copiilor, Wiredsafety.org.

“Webcam-urile actioneaza ca un magnet asupra obsedatilor sexual”, adauga Aftab.

Stickam.com urmareste sa obtina o felie serioasa din piata site-urilor de interactiune sociala, pe masura ce companiile mari isi inaspresc conditiile tot mai mult, tocami pentru a combate posibilitatea comiterii de infractiuni de natura sexuala impotriva copiilor dar si pentru a evita eventualele probleme legate de dreptul la proprietate intelectuala.

Stickam.com pare deocamdata sa nu ia in seama eventualele probleme de ordin moral. Cota de piata e tot ceea ce conteaza.

Siteurile de video sharing incep sa umple nisele lasate libere de Youtube, companie achizitionata recent de Google, si care numai luna trecuta a avut peste 25 de milioane de utilizatori.

Inca din 2005, Youtube a interzis complet orice material cu continut sexual si le-a eliminat la cerere pe cele care ar fi putut face obiectul unui proces pe probleme de proprietate intelectuala.

Site-urile mici nu par deocamdata sa-si faca astfel de probleme, fiind in permanenta cautare a utilizatorilor care doresc sa interactioneze intr-un mediu cu mai putine restrictii.

Spre exemplu Dailymotion atrage in prezent un numar de noua mii de filmulete zilnic, si a avut mai mult de 1.3 milioane de utilizatori in luna noiembrie, aproape dublu fata de luna mai, acelasi an.

Concerte Beatles la liber

O simpla cautare pe Dailymotion, releva existenta unor concerte integrale ale formatiei Beatles, episoade intregi ale serialului “Heroes” difuzat de NBC precum si foarte multe filme cu caracter sexual. Dailymotion nu impune utilizatorilor nici un fel de restrictii in ceea ce priveste lungimea filmelor postate.

Cu toate acestea cel mai periculos in ceea ce priveste protectia copiilor este Stickam.com, care are deja 260 de mii de utilizatori inregistrati, atrasi de ideea difuzarii de filme ai caror actori principali sunt ei insisi. In acest momet 50 de mii dintre utilizatorii site-ului au varste cuprinse intre 14-17 ani, iar numarul total creste zilnic cu 2-3 mii.

Proiectul Stickam e dezvoltat de Advanced Video Communications, o companie din Los Angeles ce creaza retele ce permit firmelor sa organizeze videoconferinte.

“Stickam ar putea fi urmatorul MySpace” spune Robin Bechtel, vicepresedinte diviziei New Media din cadrul companiei Warner.

“Oamenii ar putea migra catre acest site daca gasesc acele lucruri pe care MySpace si YouTube nu le ofera, merg acolo unde gasesc continut”, incheie Bechtel.