Cardul European de Sanatate nu poate inlocui Asigurarea Medicala pentru Calatorii in Strainatate, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Acestia atrag atentia celor care calatoresc in afara tarii ca plata cardului nu le acopera decat serviciile medicale prestate de spitalele de stat.

Daca pana la 1 ianuarie, romanii erau obligati sa prezinte la iesirea din tara o polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, in acest moment ei pot trece granita doar insotiti de un Card European de Sanatate.

Cu toate acestea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) recomanda romanilor care calatoresc in strainatate sa incheie la plecare si o asigurare medicala pentru calatorie in strainatate.

Astfel, conform CSA, chiar daca ambele produse isi propun acelasi lucru, respectiv sa acopere cheltuielile medicale pe care o persoana le-ar putea avea pe parcursul unei calatorii in strainatate, cardul nu rezolva decat partial aceasta problema.

Principalul neajuns al cardului este faptul ca acesta nu acopera decat serviciile prestate de un spital sau o institutie medicala de stat si acestea in limitele acordate de legislatia tarii respective.

De altfel, chiar si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate atrag atentia asupra faptului ca acesta confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza.

“Cele doua documente sunt total diferite pentru ca acopera servicii diferite. Cardul de sanatate nu este recunoscut decat de spitalele de stat din spatiul UE, nu si de cele private”, afirma Tudor Balta, vicepresedintele CSA.

Acesta afirma ca decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a emite acest card a luat prin surprindere atat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cat si pe asiguratori. “Este foarte probabil ca romanii sa aiba mai multa incredere in instrumentul folosit de Casa Nationala de Asigurari.

Suna mai convingator sa spui Card European de Sanatate, iar faptul ca este vorba despre casa de asigurari a statului face totul mai credibil”, subliniaza Balta.

Card vs asigurare

Cardul European de Sanatate se emite de catre casele judetene de asigurari de sanatate, este valabil pe o perioada de 6 luni si costa 2,2 lei. Poate fi folosit doar in spatiul UE si acopera serviciile medicale “care devin necesare in perioada deplasarii” care se acorda in conformitate cu legislatia statului respectiv.

Asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate se incheie de catre societatile de asigurari si este valabila oriunde in afara granitelor Romaniei pentru perioada cat dureaza calatoria. Pretul acesteia variaza in functie de destinatie si de durata sederii.

Astfel, pentru un roman care calatoreste 5 zile intr-o tara europeana, costul asigurarii este de 14 ron, in timp ce pentru o sedere de 30 de zile in alta tara decat cele din Europa, pretul depaseste 80 de lei.

Asigurarea acopera cheltuielile medicale pana in limita a 50.000 de euro, iar spre deosebire de card, plateste suplimentar cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele precum si alte cheltuielile medicale ce apar in procesul derularii serviciului medical.

“Acest sistem al cardurilor s-a aplicat un timp si in Polonia si Ungaria, dar dupa 6 luni s-au vazut diferentele si lucrurile au evoluat normal. Probabil ca si la noi lucrurile vor sta la fel”, mai precizeaza Tudor Balta.