Oamenii politici au avut si anul trecut o situatie financiara confortabila. Unii dintre ei si-au sporit averile in mod semnificativ, scrie EvZ. Comisiile de privatizare au imbogatit demnitarii, Sebastian Vladescu si Bogdan Olteanu fiind campioni la acest capitol, scrie Romania Libera, in timp ce Gandul scrie ca Bogdan Olteanu si Gh. Barbu sunt miliardari de la stat. Basescu tine bani la saltea si nu si-a sporit cu mult averea. Banii i-a obtinut din vinzarea uneia dintre cele doua masini detinute, scrie Cotidianul.

Politicieni care au trait bine si in 2006

de Clarice Dinu, Ana Jitarita (EvZ)

Oamenii politici au avut si anul trecut o situatie financiara confortabila. Unii dintre ei si-au sporit averile in mod semnificativ.

Parlamentarii nu par a avea de ce se plange cand vine vorba de averile lor. Sub proprie semnatura, ei demonstreaza ca 2006 a fost un an profitabil. Unora le-au crescut conturile, altii au mai multe proprietati, toate acestea fiind mentionate in declaratiile de avere depuse pana la sfarsitul anului trecut de parlamentari.

Politicieni cu stare

Calin Popescu-Tariceanu

Premierul mai are de incasat.

Conform declaratiei de avere depuse pe 30 decembrie 2006, premierul Calin Popescu-Tariceanu mai are de incasat o suma frumusica de bani: dividende repartizate si neincasate de 1,89 milioane lei de la firma Automotive Trade Services (ATS) si profituri nerepartizate de aceeasi firma aferente anilor 2003 (in suma de circa un milion lei), 2004 (376.738 lei) si 2005 (5,43 milioane lei).

Dividendele aferen-te anului 2006 de la ATS se cifreaza la 260.970 lei. In cea de-a doua jumatate a anului trecut, premierul si-a dublat numarul actiunilor detinute la Clubul Vinului si si-a angajat sotia la Automotive Trade Services (ATS), firma la care Tariceanu e actionar majoritar.

In cursul anului trecut, seful executivului a cheltuit cam mult si nu prea a mai pus deoparte: in contul si depozitul in valuta deschise in 1998 la HVB Romania, premierul mai are 23,3 euro, fata de suma de 9.305 euro declarata in luna mai 2006.

Intr-un cont curent deschis la HVB Romania si in care initial se aflau 30.936,85 lei, premierul mai detine 11.133,5 lei. Seful executivului a reusit sa economiseasca doar cateva sute de euro, in contul si depozitul de la ING Romania, in care detine acum 80.522,5 euro, 21 dolari si 45 lei, comparativ cu cei 79.789 euro, in mai 2006.

Cristian Boureanu

O jumatate de milion de euro din tranzactiile imobiliare. "Cumpar terenuri ieftine si le vand foarte scump. Nu le vand pana cand nu-si dubleaza pretul", ne-a declarat deputatul noului Partid Liberal Democrat, Cristian Boureanu.

In 2006, speculatiile imobiliare i-au adus lui Boureanu peste o jumatate de milion de euro, potrivit declaratiei sale de avere. Actualizata de opt ori in decursul anului trecut, declaratia sa seamana cu un monitor al investitiilor imobiliare in judetul Ilfov. In afacerile cu terenuri apare si logodnica sa, top-modelul Valentina Pelinel.

Boureanu a dat lovitura in 2006, vanzand cu 500.000 de euro un teren pe care l-a cumparat cu 100.000 de euro cu un an si jumatate inainte.

EvZ

Comisiile de privatizare au imbogatit demnitarii

preluare Romania Libera

Ministrii si parlamentarii si-au rafinat metodele de a-si rotunji averile. La moda: castigul unor sume frumoase din participarea in diverse comisii, activitate suplimentara celei de demnitar.

Potrivit noilor declaratii de avere, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a obtinut 109.045 lei din activitatea in Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane si 68.505 lei de la Comisia de privatizare a CEC. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a incasat 112.610 lei de la Comisia de privatizare a BCR si 26.762 lei de la Comisia de privatizare a CEC.

Interesant este ca, pana la urma, CEC-ul nici nu s-a privatizat, dar indemnizatia a fost incasata.

Pe langa faptul ca este ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu s-a spetit si la AVAS, de unde a ridicat 112.000 lei. Aceste venituri au fost consistent mai mari decat incasarile totale ca demnitari: 46.593 lei in cazul lui Vladescu, 53.000 lei in cazul lui Olteanu, 55.000 in cazul lui Gheorghe Barbu.

Romania Libera.

Bogdan Olteanu si Gh. Barbu, miliardari de la stat

Liliana RUSE, Raluca DUMITRIU (Gandul)

Vanzarea BCR si tentativa de privatizare a CEC au fost afaceri banoase nu numai pentru stat, ci si pentru oamenii politici care s-au implicat in aceste procese. Exemple, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu si ministrul Muncii Gheorghe Barbu, care au castigat, impreuna, anul trecut, 2,5 miliarde din participarea la comisiile de privatizare a celor doua banci.

Conform noilor declaratii de avere, Olteanu a primit, in 2006, 1,4 miliarde de lei vechi din participarea la sedintele celor doua comisii (1,1 miliarde de lei de la BCR si in jur de 300 de milioane de lei vechi de la CEC).

Ministrul Gheorghe Barbu a beneficiat, anul trecut, de o "indemnizatie de la AVAS" de 1,1 miliarde de lei vechi.Aceste venituri le depasesc cu mult pe cele provenite din activitatea "de baza" a celor doi. Astfel, Bogdan Olteanu a obtinut, anul trecut, in jur de 540 de milioane din indemnizatiile de presedinte al Camerei Deputatilor si de ministru al Relatiei cu Parlamentul.

La fel, Barbu are doar 550 de milioane din "indemnizatie si diurne" primite ca membru al Guvernului.

Gandul

Basescu tine bani la saltea

de Mirela Corlatan

Vinzari de terenuri si masini si participarea in comisii de privatizare sint citeva dintre modalitatile prin care politicienii si-au rotunjit averile in 2006.

Pentru Traian Basescu, anul 2006 a reprezentat, din punct de vedere financiar, suplimentarea averii in bani cu 112.000 RON. Banii i-a obtinut din vinzarea uneia dintre cele doua masini pe care le avea cu un an in urma, respectiv un Peugeot 407.

In declaratia de avere pe care a publicat-o ieri pe site-ul Presedintiei, Basescu precizeaza ca banii obtinuti din vinzare i-a investit in certificate de depozit cu discount la BCR. Insa din aceasta suma se regasesc mentionati ca depozitati la BCR doar 250 RON.

De asemenea, daca in ianuarie 2006, pe linga alte conturi, presedintele avea si 90.000 RON la BCR, in contul cu pricina nu se mai regasesc decit aproape 5.000 RON. Asadar, s-ar putea presupune ca Traian Basescu tine “la saltea” circa 200.000 RON, tinind cont ca suma nu au fost investita sau imprumutata, potrivit declaratiei.

Aseara, pina la inchiderea editiei, presedintele nu ne-a oferit explicatiile solicitate in legatura cu aceasta suma.

Cotidianul