Doi din trei parlamentari conform unei anchete ad-hoc realizate ieri de „Cotidianul“ au gresit macar un raspuns la cinci intrebari banale legate de UE. Mai grav, printre cei mai prost informati sint chiar cei din comisia de politica externa.

„Refuz sa mai raspund la astfel de intrebari puerile pentru mine, care am fost prezenta la fata locului cind s-au pus bazele proiectului Constitutiei europene. Sint intrebari puse grobian pentru a se vina erori ale parlamentarilor“.

Aceasta disertatie a tinut loc de raspuns la cea de a treia intrebare - dupa care a urmat inchiderea telefonului - si vine din partea deputatei PRM Florina Ruxandra Jipa. Desi este presedinte al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale, Jipa nu stie citi bani urmeaza sa primeasca tara noastra de la UE.

„Ceva cu G... Grecia!“

De altfel, din noua deputati chestionati - patru PRM si cinci PC - sapte dintre ei s-au impotmolit la cel putin o intrebare. Cea care i-a pus pe cei mai multi in incurcatura a fost intrebarea referitoare la bani. „Este o chestiune care nu ma intereseaza, este treaba Guvernului“ (Ioan Aurel Rus - PRM); „Citeva miliarde bune, cred ca vreo zece“ (Marius Iriza - PRM).

Mai diplomat, Petru Calian (PC) evita raspunsul: „Nu se poate sti exact, depinde de capacitatea de absorbtie“. „Foarte multi, vreo 10-11 miliarde“, crede conservatorul Liviu Almasan.

Patru deputati au raspuns cu cinstitul „nu stiu“ si nu au nominalizat nici o tara la presedintia UE, in schimb, un al cincilea a ghicit doar prima litera, „G“, dar a pronuntat Grecia.

Borrell sau Barroso ?

Aceasta a fost dilema celor mai multi dintre cei chestionati. Aici s-a gindit cel mai mult. Liviu Almasan si Ioan Aurel Rus n-au apelat la „calculator“ sau la „intreaba un prieten“ si au comis confuzia, indicindu-l pe Barroso drept presedinte al Parlamentului European. Tot dlui Rus, alaturi de Petru Calian, nu i-au iesit la numaratoare statele membre ale UE.

Jale mare la comisie

Din sapte membri ai Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor chestionati de ,,Cotidianul’’, doar doi ne-au dat raspunsurile exacte la toate cele cinci intrebari banale legate de UE. In capul listei sta chiar seful comisiei, conservatorul Stefan Glavan, care n-a nimerit decit trei din cinci.

„Aproximativ trei miliarde jumatate de euro pe fonduri rambursabile si o suma similara pe fonduri nerambursabile“, a fost raspunsul gresit al lui Glavan, el avansind totodata Portugalia la presedintia Uniunii Europene, in locul Germaniei, tara care a preluat aceasta sarcina de la 1 ianuarie 2007.

Duvaz, corigent la doua materii

Desi umblat prin Europa ani de zile ca membru in diverse comisii parlamentare de specialitate, nici deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz nu a stiut ce tara se afla acum la presedintia UE si nici cine este presedintele Parlamentului European.

De-a lungul timpului, Duvaz a indeplinit functii precum cea de membru al Delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, membru al Comisiei pentru Integrare Europeana sau al celei de politica externa a Camerei Deputatilor. Desi nu a stiut raspunsuri care altfel ar fi considerate foarte usoare, deputatul PSD ne-a reprosat faptul ca nu venim cu „chestii serioase“.

„Daca va intereseaza ceva serios, daca va intereseaza opinii este altceva. Dar sa ne testati sa vedeti daca parlamentarul este dobitoc sau nu, chiar nu ma intereseaza aceste jocuri.

De ce ar trebui sa stiu aceste raspunsuri? Dau vreun examen? De ce nu va intereseaza sa vedeti, ba, ce ai tu in cap? Cum ar trebui sa evolueze Romania? Care sint prioritatile ei? In loc de asta, ma testati sa vedeti daca stiu lectia sau nu“, ne-a reprosat suparat deputatul PSD.

„Nu m-am trezit inca bine dupa Revelion“

Si el membru al Comisiei de politica externa, deputatul PNL Gheorghe Valeriu ne-a trimis la euroobservatori sa intrebam ce tara detine presedintia UE si cine este presedintele Parlamentului European. Asta dupa ce ne-a intrebat circumspect: „De unde stiu eu ca sinteti de la «Cotidianul?»“.

Deputatul Bardan Stefan nu a stiut nici citi bani va primi tara noastra in urmatorii sapte ani, nici ce tara se afla la conducerea UE sau cine conduce Parlamentul European. A avut insa o explicatie. „Nu m-am trezit inca bine dupa Revelion“. Colegul sau de partid Horia Vasioiu, desi a nimerit ras-punsul la celelalte intrebari, a plasat Portugalia la presedintia UE, in locul Germaniei.

A fost contrazis imediat de colegul sau senator Ivan Cismaru, care sustine ca aceasta respon-sabilitate apartine Norvegiei. La fel de departe a fost si senatorul PNL Constantin Dumitru, care insa a pariat pe Italia.

Integral in Cotidianul