Primele credite imobiliare fara avansul de minimum 25% - inca solicitat de banci - vor fi acordate cel tarziu in luna martie, ne-a declarat, ieri, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Procedura de adoptare a normei propuse de Banca Nationala - prin care solicitarea avansului va fi lasata la latitudinea bancilor comerciale - decurge rapid, intrucat bancherii nu au exprimat nici un fel de rezerve. "Nu vom inainta nici un fel de propuneri de modificare a proiectului Bancii Nationale, cel legat de avansul necesar in cazul obtinerii unui credit.

Acest lucru inseamna ca, la intrarea in vigoare a legii, romanii vor putea fi scutiti de la achitarea a 25 la suta din valoarea unui imprumut pe care il contracteaza, suma care pentru unii reprezenta o adevarata problema", sustine Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Oficialii BNR spun ca termenul alocat dezbaterii publice a proiectului referitor la avansul pentru creditul imobiliar expira pe 11 ianuarie. Ulterior, in februarie, cand se va desfasura prima sedinta de Consiliu de Administratie a BNR, propunerea va deveni norma si va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial.

"Cu alte cuvinte, actuala propunere ar putea deveni operationala cel mai tarziu in luna martie. O data certa e destul de dificil de avansat, dar nu mai tarziu de finele primului trimestru al anului, asa cum spuneam", a precizat Mugur Stet.

Integral in Gandul