Angajatii cotidianului francez Liberation au decis prin vot, miercuri, schimbarea statutului publicatiei, renuntand la o mare parte din dreptul lor de veto si acceptand o reducere masiva de personal pentru redresarea publicatiei, aflata acum in pragul falimentului.

Schimbarea statutului si reglementarile acestuia au fost aprobate de 68% dintre membrii colegiului de redactori si 60% dintre membrii colegiului administrativ. Dintre actionari, 50% s-au pronuntat pentru si 50% impotriva, informeaza AFP.

Pentru ca votul "pentru" sa fie validat a fost nevoie sa se obtina majoritate in doua dintre cele trei colegii, printre care si cel al redactiei, ceea ce nu s-a intamplat la prima sesiune de vot, organizata in urma cu doua saptamani.

Schimbarea statutului presupune transformarea cotidianului in societate anonima si renuntarea, din partea Societatii Civile a Angajatilor Liberation, care ii reprezinta pe actionarii-salariati, la dreptul de veto in principalele decizii: cresterea capitalului, crearea de filiale, desemnarea presedintelui director general al publicatiei.

Aceste modificari au fost conditii puse de actionarul principal la cotidianului, Edouard de Rothschild (38,8%), pentru punerea in practica a planului global de redresare. Acesta are in vedere o recapitalizare de pana la 15 milioane de euro, venirea lui Laurent Joffrin la conducerea publicatiei si eliminarea a 76 de locuri de munca din totalul de 276.

Jurnalul de stanga Liberation a fost fondat in 1973 de catre filozoful Jean-Paul Sartre. Cu 135.000 de exemplare vandute pe zi, cotidianul ar fi trebuit sa incheie anul 2006 cu o pierdere de 12 milioane de euro, facand obiectul unei clauze de protectie care sa permita acoperirea datoriilor.

Identitatea noilor actionari ai cotidianului, dintre care unul probabil ca nu este francez, urmeaza sa fie dezvaluita in urmatoarele zile.