Liberalii au definitivat, joi, proiectul de statut al PNL. Conducerea partidului, reunita intr-o sedinta la Sinaia, a stabilit ca alegerile pentru functiile de conducere sa se faca prin vot uninominal, si nu pe liste - cum era pana in prezent.

De asemenea, numarul functiilor de vicepresedinti a crescut, PNL urmand sa aiba 15 vicepresedinti, sapte cu atributii in plan national, iar opt - pe regiuni de dezvoltare.

Reuniti la Sinaia pentru a definitiva modificarile la statutul partidului si pentru a pregati Congresul extraordinar ce va avea loc pe 12 ianuarie, liberalii au ajuns la o concluzie dupa aproximativ cinci ore de discutii.

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat la finalul sedintei ca s-a clarificat statutul partidului, urmand ca saptamana viitoare - mai exact luni - acesta sa fie avizat si de Delegatia Permanenta. Potrivit declaratiilor lui Vosganian, PNL va avea 15 vicepresedinti care vor fi alesi prin vot uninominal.

"Vor fi sapte vicepresedinti care se vor ocupa de domenii de interes national si alti opt vicepresedinti care vor reprezenta regiunile de dezvoltare din tara. Votul se va schimba din cel de pe liste in vot nominal, iar sefii de filiale din tara vor putea candida la functiile de vicepresedinti", a declarat Vosganian.

Din Birou Permanent Central vor mai face parte cate un membru din cele 8 regiuni de dezvoltare si alti 7 de la centru, astfel incat conducerea PNL va numara in total 31 de liberali, cu tot cu presedintele partidului.

Pana in prezent, singurul candidat la functia de presedinte PNL este premierul Calin Popescu Tariceanu.

Pentru cele 15 posturi de vicepresedinti si-au anuntat candidatura la regiuni: Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia.

Pentru celelalte sapte posturi de vicepresedinti de la centru ar urma sa candideze Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian sau Teodor Atanasiu, in cazul in care nu va candida pentru un post de vicepresedinte pe regiuni.

Sistemul votului uninominal a fost folosit in PNL pana la venirea lui Theodor Stolojan in fruntea partidului, in vara anului 2002. Stolojan a impus atunci varianta alegerii membrilor conducerii PNL pe lista candidatului la presedintie, mai exact vicepresedintii eru alesi de catre liderul partidului.