Politistii vor avea asigurare de viata, asigurare de sanatate si de bunuri platite toate din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Facilitatea este rezervata insa doar celor care desfasoara activitati operative sau informativ-operative.

Modalitatea in care se vor incheia asigurarile si criteriile pe baza carora se va alege societatea de asigurari au fost supuse dezbaterii publice.

Motivatia incheierii asigurarilor este, spun reprezentantii ministerului, obligatia de a compensa material pierderile pe care politistii sau familiile lor le-ar putea avea din cauza riscurilor la care acestia sunt supusi in fiecare zi.

Societatea de asigurari care va castiga licitatia organizata de MAI nu va avea o sarcina usoara in stabilirea conditiilor, avand in vedere ca va trebui sa ia in calcul toate activitatile pe care politistii le desfasoara, inclusiv participarea la operatiuni de mentinere a pacii.

“Tinand cont de complexitatea asigurarii, este de asteptat ca fiecare societate de asigurari sa conceapa un produs special pentru asta. Au mai existat cazuri de acest gen cand au fost incheiate asigurari pentru militarii romani care au participat la misiuni in Afganistan si in zona Golfului”, declara Dorel Duta, director general al Hobbit Broker de Asigurare-Reasigurare.

Acesta este de parere ca, tinand cont de sumele care vor fi puse in joc pentu plata primelor de asigurare, este de asteptat ca asiguratorii sa se bata pentru castigarea contractului.

Pe de alta parte, costul asigurarilor nu poate depasi bugetul pe care MAI il va aloca anual pentru plata acestora. Totodata, ministerul trebuie sa decida care este categoria de bunuri ce vor fi preluate in asigurare si cine vor fi beneficiarii indemnizatiilor in cazul producerii riscurilor asigurate.