Presedintele Basescu a promulgat Legea cultelor, act normativ care incalca libertatea de expresie si pe cea de constiinta, scrie EvZ. Romania Libera trece in revista principalele prevederi ale Legii Cultelor care starnesc controverse. reprezentatii BOR au apreciat pentru Ziua ca: "Legea Cultelor promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, este in primul rand profund democratica si europeana"

Presedintele a promulgat Legea cultelor, act normativ care incalca libertatea de expresie si pe cea de constiinta.

preluare EvZ

Reprezentantii mai multor comunitati religioase se pregatesc sa conteste Legea cultelor la Curtea Constitutionala si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Actul normativ a fost promulgat pe 27 decembrie, de presedintele Basescu, desi o serie de ONG-uri au solicitat retrimiterea sa in parlament pe motiv ca incalca dreptul la libera exprimare si libertatea de constiinta.

Pe langa aspectele tehnice restrictive de recunoastere a unui cult, legea mai prevede ca sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare religioasa, dar si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

Fara o explicare clara, aplicarea stricta a acestei prevederi poate aduce atingere libertatii de exprimare, actele artistice putand fi asimilate defaimarii si ofensei, iar, de exemplu, carti precum "Codul lui Da Vinci" sau piesa "Evanghelistii" ar putea fi interzise.

"Cea mai proasta lege din Europa"

Institutul pentru Religie si Politici Publice din Washington considera ca Legea cultelor este cea mai proasta din Europa si il acuza pe seful statului ca, prin promulgarea actului normativ, nu si-a respectat promisiunea de a se distanta de comunism.

"Promulgarea acestei legi de catre presedintele Basescu este un atac flagrant la adresa libertatii de religie si a drepturilor fundamentele si demonstreaza distantarea nesemnificativa sau chiar absenta oricarei distantari de precedentele regimuri comuniste, pe care o promisese in timpul campaniei sale electorale", declara presedintele Institutului, Joseph K. Grieboski, potrivit unui comunicat citat de site-ul Christian Newswire.

Integral in EvZ

De ce ingrijoreaza noua Lege a cultelor

preluare Romania Libera

- Legea interzice (in virtutea unei prevederi introduse tarziu in procesul legislativ) "orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, fiind interzisa ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

Pastorul adventist Adrian Bocaneanu, alaturi de alti critici ai acestei legislatii, arata ca "esenta libertatii religioase consta in a putea exprima puncte de vedere asupra credintelor religioase si de a-ti compara credintele religioase cu ale altora".

- Legea prevede un sistem trietajat de recunoastere oficiala a cultelor. Wargha Enayati, membru al Adunarii Spirituale Nationale a Baha'i-lor din Romania, considera ca "legea este cu totul nedreapta. Noi speram ca problemele noastre, cum ar fi faptul ca nu suntem recunoscuti drept cult, vor fi solutionate, dar din nefericire nu s-a intamplat asa".

Martorii lui Iehova, care au reusit sa isi pastreze recunoasterea drept cult obtinuta in 1990, in pofida incercarilor oficiale ulterioare de a revoca acest statut, se abtin sa comenteze legea in sine. Florin Manoliu, purtatorul de cuvant al acestei organizatii religioase, a declarat ca "doar trecerea timpului va dovedi daca aplicarea acestei legi este impotriva drepturilor "Martorilor"".

- Este contestat si baremul de 12 ani, cat va trebui sa astepte de-acum inainte orice noua comunitate religioasa (dar numai daca numarul membrilor reprezinta cel putin o zecime de procent din populatia Romaniei), pentru a fi recunoscuta drept cult.

Potrivit pastorului penticostal Ioan Ceuta, "daca citesti printre randuri reiese cat se poate de clar ca intentia a fost de a face cu neputinta oricarei comunitati religioase nerecunoscute in prezent sa obtina recunoasterea".

- Interdictia de a se recunoaste comunitati religioase cu nume similare celor ale comunitatilor deja recunoscute. Pastorul Ceuta, membru al organizatiei "Adunarile lui Dumnezeu", subliniaza ca exista peste 40 de denominatiuni penticostale, dar numai una, al carei membru nu este, este recunoscuta oficial actualmente.

Integral in Romania Libera

Patriarhia Romana: Cine contesta democratia?

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a apreciat pentru ZIUA: "Legea Cultelor promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, este in primul rand profund democratica si europeana".

Ziua