Parerea celor mai multi cetateni europeni din zona euro este ca introducerea monedei comune usureaza buzunarele oamenilor de rand si le umple pe cele ale comerciantilor. Locuitorii noilor state membre stiu de pe acum ce ii asteapta, dar sunt ceva mai optimisti.

Nici vorba de fast la sarbatorirea a cinci ani de la introducerea monedei unice europene in Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania! Nu pentru ca oficialii Comisiei Europene si cei ai Bancii Centrale Europene nu ar fi dorit acest lucru, ci pentru ca entuziasmul europenilor din zona euro este la cea mai joasa cota din 2002 incoace.

Anii care au trecut de la inlocuirea monedelor nationale cu euro au facut proba costurilor si beneficiilor unificarii monetare, iar perceptia populara este exact pe dos de cea a comisarilor si bancherilor europeni.

Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare, afirma ca introducerea euro si-a atins unul dintre scopurile principale, acela de stabilizare a inflatiei la cote mici, iar Banca Centrala Europeana se felicita pentru disciplina financiara a zonei euro.

De cealalta parte, 81% din cei 300 de milioane de europeni care folosesc euro, ii apreciaza efectele din perspectiva cosului zilnic, cu mult mai costisitor de cand cumparaturile nu se mai fac in moneda nationala. Ei au simtit o crestere a inflatiei, nu o diminuare a ei, asa cum sustin oficialii ca s-a intamplat.

In plus, in comportamentul lor de consum au intervenit schimbari ce au avut drept efect o scadere a cererii. O treime dintre ei spun ca fac mai putine cumparaturi, de teama sa nu isi depaseasca bugetul, erodat de presiunile inflationiste.

La intrebarea 'cui a folosit de fapt adoptarea euro?', aproape jumatate dintre locuitorii eurolandului raspund ca economiilor nationale si comerciantilor. Ei recunosc totusi ca exista si consecinte pozitive la nivel individual, dar ca acestea nu reusesc sa aplaneze efectul psihologic al cresterilor de preturi.

Turismul intracomunitar este mai ieftin, iar preturile la aceleasi produse din diferite tari membre sunt usor de comparat.

Pentru noile state membre, euro ramane o problema de viitor, cu exceptia Sloveniei, singura tara care a intrunit deja criteriile obligatorii pentru inlocuirea tolarului, moneda nationala, cu euro. Asteptarile cetatenilor europeni din fostele state comuniste sunt ceva mai mari decat cele ale europenilor care deja isi incaseaza salariile in euro, iar temerile sunt ceva mai mici.

Doar 45% se tem de inflatia cauzata de introducerea euro, iar 40% dintre ei se asteapta ca economia sa creasca, la fel si numarul locurilor de munca. Ceea ce ii sperie cu adevarat este posibilitatea de a fi inselati de comercianti odata cu trecerea de la monedele nationale la euro. Peste 73% dintre ei au aceasta temere, asteptandu-se la fortarea in sus a preturilor.

Tabara celor care considera adoptarea monedei unice europene drept un proces istoric incununat de succes este intarita de analisti. Acestia sunt de parere ca singura politica functionala a Uniunii Europene este politica monetara, iar pierderile colaterale la nivel individual sunt un pret justificat si acceptabil al integrarii europene.