The Economist:

Romanii nu lucreaza in echipa, iar bulgarii sunt lipsiti de initiativa

de R.S.     HotNews.ro
Vineri, 5 ianuarie 2007, 0:00


Foto: The Economist

Romania si Bulgaria sunt mult in urma UE atat din punct de vedere politic, cat si economic. Asa debuteaza o sinteza publicata de prestigioasa revista economica The Economist, sinteza dedicata situatiei celor doi noi membri ai Uniunii Europene.

Cu tot acest decalaj, progresele celor doua state sunt evidente si banii de la Bruxelles vor ajuta mult, mai noteaza The Economist.

Situatia in care se afla Romania si Bulgaria e mai proasta decat cea in care se afla grupul tarilor ce a aderat in valul doi, in urma cu trei ani. Produsul intern brut al Romaniei la nivelul anului 2005 era de 4.490 de dolari pe locuitor, al Bulgariei de 3.480, in timp ce media valului 2004 era de peste 9.000 de dolari.

Toate acestea in condtiile in care media UE - exceptand valul 2004 - era de aproape 30.000 de dolari.

The Economist evidentiaza ca in afara nivelului scazut al veniturilor pe cap de locuitor, situatia infrastructurii si a serviciilor publice din cele doua tari este mult sub media altor state din estul Europei, nici la capitolul luptei anti-coruptie si culturii politice situatia nefiind prea roz.

O comparatia Romania/Bulgaria reliefeaza avantajele dimensiunii Romaniei, o tara de aproape trei ori mai mare ca Bulgaria, insa experienta arata ca elitele statelor de dimensiuni mai mici se organizeaza si functioneaza mai eficient. In schimb, Romania, a doua tara ca marime din Europa de est, ar fi mai atractiva din punct de vedere al investitiilor straine.

[c:1:d]Amandoua tarile au o minoritate etnica destul de consistenta -7% din populatia Romaniei fiind de etnie maghiara, in timp ce 9% din populatia Bulgariei e de etnie turca, minoritate considerata a fi mai saraca si mai putin civilizata.

In timp ce reprezenatntii politici ai maghiarilor din Romania sunt o componenta fixa a coalitiilor de guvernamant, reprezentantii turcilor in parlamentul bulgar, condusi de Ahmed Dogan, sunt adesea criticati de militantii impotriva coruptilor.

Nu e uitata nici populatie de etnie roma, despre care The Economist noteaza ca traieste adesea in conditii mizerabile, chiar mai rau decat in perioada comunista.

Doua abordari diferite ale relatiei cu Rusia

Cele doua tari au o relatie total diferita cu Rusia. In timp ce bulgarii sunt recunoscatori rusilor pentru ca i-au scapat de ocupatia turcilor si mai ales privesc epoca comunista instaurata de rusi ca pe una a modernizarii tarii, romanii privesc Rusia ca pe un stat „pradator”, responsabil de ciuntirea teritoriului national.

Romania sub conducerea lui Traian Basescu e apreciata ca un bastion al „Atlantismului” in regiunea Marii Negre. In schimb, Bulgaria are mai degraba o atitudine pasiva in privinta politticii externe, fiind apropiata de Rusia, premierul Sergei Stanishev facandu-si studiile la Moscova.

In timp ce initiativa lui Traian Basescu de condamnare a comunismului e privita ca un lucru pozitiv, autoritatile din Bulgaria inca se balbaie in aceasta privinta.

Mr. Basescu vs. Mr. Tariceanu

Analiza nu omite nici relatia tensionata ce staruie intre presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu, in opinia autorului articolului singurul lucru care a mentinut actuala coalitie de guvernamant fiind dorinta comuna de a adera la Uniunea Europeana.

In contrast, scena politica de la sud de Dunare e dominata de doi lideri provenind din acelasi partid politic, dar coalitia aflata la guvernare e formata din Socialisti (ex-comunisti), cvasi-monarhistii lui Simeon al II-lea si partidul turcilor condus de Ahmet Dogan.

Ambele tari s-ar putea confrunta cu organizarea de alegeri anticipate in cursul anului 2007, apreciaza The Economist.

Justitia e la pamant in ambele tari

Procesul de aderarea la Uniunea Europeana a intensificat masurile celor doua state de a se alinia la standardele impuse de Bruxelles insa exista in continuare probleme mari la nivelul justitiei.

In Romania acestea iau forma coruptiei, in timp ce in Bulgaria se manifesta sub forma crimei organizate. Romania primeste o nota mai buna la acest capitol, Monica Macovei fiind laudata pentru capacitatile sale administrative care au scuturat din temelii intreaga structura.

In Bulgaria insa, atat o serie de retele de crima organizata, cat si cativa politicieni par a fi intangibili.

Ajungandu-se din nou la comparatii e pusa in oglinda anchetarea fostului premier Adrian Nastase cu imunitatea de care inca se bucura clasa politica din Bulgaria.

Romanii - individualisti, dar plini de initiativa

Manageri de top din ambele tari apreciaza pentru The Economist ca romanii sunt mai individualistii decat vecinii lor.

„In Romania e o problema in a face oamenii sa lucreze in echipa, in schimb bulgarii au o problema in privinta lipsei de initiativa”, declara o sursa anonima pentru The Economist.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


206 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  traducere din burta (Vineri, 5 ianuarie 2007, 15:00)

  reader [anonim]

  In articolul din the economist nu se spune despre romani ca "au intiativa" ci ca au o problema cu lucrul in echipa.
  Asa cum despre bulgari nu se spune ca lucreaza bine in echipa ci ca au o problema cu initiativa.
  Nu te supara stimate R.S. dar mai ia niste cursuri de engleza, ca se pare ca ai o intelegere a la radio erevan.
 • 0 (0 voturi)    
  traducere din burta? (Vineri, 5 ianuarie 2007, 15:54)

  Marian [anonim]

  "reader" mai invata sa citesti. Ia de aici :
  Managers with experience in both countries say that Romanians are more individualistic than Bulgarians. “In Romania the problem is getting them to work in a team. In Bulgaria the problem is getting them to show any initiative,” says one.
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Vineri, 5 ianuarie 2007, 16:45)

  reader [anonim]

  si in care propozitie scrie ca romanii au intiativa?
 • 0 (0 voturi)    
  reader (Vineri, 5 ianuarie 2007, 16:51)

  Florin [anonim]

  esti prost facut gramada! Nici romaneste nu cred stii prea bine! Nici nu vreau sa ma gandesc cum traduci din romana in engleza!
 • 0 (0 voturi)    
  Titlul articolului (Vineri, 5 ianuarie 2007, 16:52)

  Catalin [anonim]

  Din articol reiese ca Romania sta mai bine decat Bulgaria la majoritatea capitolelor, deci nu suntem codasii Europei. Una peste alta, desi comparativ cu statele EU 25 suntem destul de mult in urma, ne situam undeva in fata vecinilor nostri de la sud. Aproape orice paragraf al articolului din The Economist reliefeaza plusurile pe care tara noastra le are fata de bulgari. Cred ca ar trebui corectat titlul.
 • 0 (0 voturi)    
  si totusi (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:08)

  Gabriel [anonim]

  Mariane, citatul tau nu spune niciunde ca romanii au initiativa ci ca bulgarii nu au ;). Cred ca "reader" avea dreptate. Din faptul ca bulgarii nu au initiativa nu rezulta in nici un fel ca romanii au, la fel cum nu rezulta nici ca bulgarii ar lucra bine in echipa doar pentru ca romanii nu pot lucra in echipa. Oricum, cred ca e chiar o problema de logica matematica, daca vrei :)
  Si mi-am amintit cu ocazia asta de bancul cu cazanele pe nationalitati in iad unde la cazanul cu romani nimeni nu trebuia sa pazeasca sa nu cumva sa se organizeze romanii sa iasa afara, pentru ca oricum, daca unul ar incerca sa iasa, ceilalti il trag imediat inapoi. Cam asa sta treaba cu lucrul in echipa la noi ;)
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:08)

  reader [anonim]

  si in care propozitie scrie ca romanii au intiativa?
 • 0 (0 voturi)    
  ba scrie :) (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:20)

  gabriel [anonim]

  Uite aici scrie, adica in titlul paragrafului: "Romanii - individualisti, dar plini de initiativa". E deductia redactorului...
 • 0 (0 voturi)    
  Florin (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:22)

  reader [anonim]

  “In Romania the problem is getting them to work in a team."
  In Romania, problema e sa-i determini sa lucreze in echipa.

  "In Bulgaria the problem is getting them to show any initiative".
  In Bulgaria problema e sa-i determini sa arate orice initiativa.

  Dupa engleza ta... unde scrie ca romanii au intiativa?
 • 0 (0 voturi)    
  invata-ti sa intelege-ti (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:26)

  othello [anonim]

  in loc sa va intereseze articolul in sine si sa il intelege-ti, pe voi va macina traducerea si sensul cuvintelor daca X=Y. Aveti prea mult timp liber
  ps: pariu ca sunte-ti la munca
 • 0 (0 voturi)    
  invata-ti sa intelege-ti (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:27)

  othello [anonim]

  in loc sa va intereseze articolul in sine si sa il intelege-ti, pe voi va macina traducerea si sensul cuvintelor daca X=Y. Aveti prea mult timp liber
  ps: pariu ca sunte-ti la munca
 • 0 (0 voturi)    
  Unde scrie? (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:39)

  Zoii [anonim]

  ca romanii au initiativa?
  Am citit de doua ori articolul in original si nu am vazut asa ceva. Dar poate mi-o fi scapat mie.
  Am o parere buna despre Hotnews. Dar poate mai aruncati un ochi din cind in cind pe articolele care intra pe site. Nu e primul articol facut pe baza unei traduceri "urechiste".

  Pacat!
 • 0 (0 voturi)    
  Gramatica limbii romane (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:49)

  Zoii [anonim]

  Othello, in loc sa te iei de cei care mai stiu cite o limba straina ca lumea, mai bine ai vedea cum scrii in limba romana. Stiu ca s-a dat liber la nicio, niciun etc. DAR "invata-ti", "intelege-ti", "sunte-ti" s-au scris, se scriu si se vor scrie legat in limba romana, adica INVATATI, INTELEGETI, SUNTETI.

  Pe urma, mai vorbim si de altele.

  Si fiecare face ce vrea in timpul lui liber.
 • 0 (0 voturi)    
  Othello (Vineri, 5 ianuarie 2007, 17:51)

  Gabriel [anonim]

  Unii dintre noi au prea mult timp liber, altii ar trebui sa isi faca umpic de timp pentru a invata sa scrie corect.
  Oricum, articolul nu e de natura a ne face sa ne simtim mandrii pentru ceva anume.
  ad PS: eu (nu stiu de ceialti) nu sunt astazi la lucru. Dar daca e cazul la tine, atunci probabil ca ti se aplica direct concluzia pe care ai tras-o.
 • 0 (0 voturi)    
  titlul (Vineri, 5 ianuarie 2007, 18:01)

  George [anonim]

  Din articol reiese cel mult ca Bulgaria e codasa UE, sau ca cele doua tari sunt la egalitate. Credeam ca HotNews sunt ceva mai seriosi si mai putin senzationalisti.
 • 0 (0 voturi)    
  OTHELLO (Vineri, 5 ianuarie 2007, 18:04)

  gabone [anonim]

  othello, esti cel mai bun, tine-o tot asa! noi invatam sa
  intelegem, tu invata sa citesti si sa scrii romaneste.
  cit despre articolele de pe hotnews (ca tot a deschis zoii de la
  12 rana), poate ca ar trebui sa se uite pe ele si un elev de-a
  opta, unul care a fost atent la lectia "apozitia". virgulele puse
  aiurea dauneaza grav lizibilitatii.
 • 0 (0 voturi)    
  cum sunt pakistanezii britanici ? (Vineri, 5 ianuarie 2007, 19:14)

  gigi [anonim]

  oare ei sunt mai cool ?

  hmm.....
 • 0 (0 voturi)    
  Ne vom obisnui cu analizele de genul asteia ! (Vineri, 5 ianuarie 2007, 21:00)

  observator [anonim]

  Presa specializata (finante/economie), analisti internationali, banci, companii de asigurari internationale, institute de studii strategice, institutii UE, etc. toate vor avea anual analize despre Romania. De ce ? Pentru ca nu mai suntem intr-o zona "gri" a Europei, ci am devenit membri cu drepturi depline ale UE si cel putin ca potential suntem a 7-a tara in Europa unita ! Vom fi tinta unor atacuri mediatice, dar si unor elogii, vom fi priviti si analizati, ce se va face si spune la Bucuresti va avea ecou la Bruxelles, Washington, Moscova sau Pekin. Desigur, nu la fel de rasunator ca cel al marilor tari europene, insa nu va fi neglijabil, nu vom fi deloc ignorati ! Ne vom obisnui si cu asta ! Sa vedeti ce analize se fac pentru Italia de ex., par catastrofale pt. viitorul acestei tari, sa vedeti criticile dure ale presei anglo-saxone despre asa zisul "model social francez" (in faliment deocamdata) ! Am citit articolul original si una peste alta e mai degraba pozitiv pentru noi. Romania isi va stabiliza si dinamiza treptat demografia, sunt sanse sa alipim R.Moldova in urmatorii 10 ani, avem de 7 ani o crestere economica de 3 ori mai rapida decat media europeana, vom avea in urmatorii 6 ani la dispozitie 60 de miliarde euro pt. dezvoltare, inflatia se apropie de media europeana, datoria externa e la jumate fata de criteriile admise in UE, vom adera peste cativa ani la euro, perspectivele sunt clar spre mai bine si autocritica necesara nu trebuie transformata in linsaj inutil ! Cat despre "individualismul" romanilor, e normal, intotdeauna am avut personalitati mai puternice decat vecinii din sud si nu numai, pt. ca nativ, romanii sunt un popor inteligent, cu mare capacitate de adaptare culturala si lingvistica. Multi au carcotit sceptic, insa uite ca suntem in NATO si UE, si veti observa cum vom depasi treptat multe tari UE, in marile capitale suntem deja considerati "putere cu ambitii regionale", va depinde de noi sa reusim. Cu inteligenta, pragmatism, rabdare !
 • 0 (0 voturi)    
  Cum ne vad strainii ? - The Economist (Vineri, 5 ianuarie 2007, 21:14)

  Ioan Ghise [anonim]

  Un proverb spune ca daca vrei sa iti cunosti slabiciunile este bine sa tii cont ce spun adversarii despre tine.
  In lumea globalizata se desfasoara o competitie generalizata intre natiuni si intre valori individuale. Am fost primiti in UE pentru ca si europenii au nevoie de noi cum si noi avem nevoie de ei pentru succes in concurenta adusa de globalizare. UE este formula de unitate a europenilor pentru competitia cu mai marii lumii: SUA, Japonia, Rusia, China, etc. Ca sa progresam cit mai rapid si pentru a ne creste valoarea in aceasta competitie apriga este important sa privim obiectiv si sa actionam pentru a ne creste sansele. Eventuala suparare a noastra pentru faptul ca unii straini ne apreciaza sever trebuie inlocuita cu actiunea pentru a ne intari atuurile si a ne reduce slabiciunile. The Economist este una dintre cele mai prestigioase reviste mondiale de analiza obiectiva, economica si politica,etc. Merita sa meditam serios asupra analizei lor, sa tinem cont de ce spun ei si sa actionam cu intelepciune, incepind de la presedintele tarii si primul ministru si pina la fiecare dintre noi. Doar asa ne vom cladi, ca romani, un viitor mai bun. UE ne-a primit, ne va invata dar nu ne va baga in traista ! Munca si seriozitatea noastra ne vor aduce progresul. Atunci ne vor aprecia si strainii mai bine iar noi vom putea fi si mai mindri ca suntem romani.
 • 0 (0 voturi)    
  SCUFITZA OSIE (1) (Vineri, 5 ianuarie 2007, 22:55)

  OARE CINE [anonim]

  Tariceanu intreaba:
  - Vosganiane, cum ai reusit sa calculezi, in numai 2-3 zile dupa ce te-am instalat ministru reabilitat al economiei, ca in 2014 investile straine vor ajunge la 20 miliarde de euro ? Investitorii nici nu sunt decisi daca sa vina sau nu in Romania, cu atat mai mult nu ai cum sa stii tu ce va fi in 2014. Ai scos prea din scurt o bataie atat de lunga.

  -Caline, e bine sa parem aprovizionati, facem impresie cand aratam ca stim sa mancam pe termen lung, lasam sa se creada ca avem o viziune, ca stim incotro ne indreptam. Decat sa dam diagnostice, mai bine facem prognoze, predictii. Pe scurt, sfidam prezentul si dam prognostice. Chiar daca spunem povesti, vezi ca nu ne contrazice nimeni ?

  -Tocmai de asta am lansat si eu prognosticul de poveste, ca vom ajunge din urma tarile europene in 20 de ani, numai daca va fi stabilitatea ...mentinerii mele in fruntea guvernului, altfel va dura 40 de ani. Romanii nu vor crede teoria gogonata decat daca le voi demostra ca de data asta practica nu ne omoara. PRIN URMARE, am pregatit un tren PERSONAL cu plecare din Satu Mare spre capitala si vreau sa arat ca va ajunge din urma trenul RAPID ce va pleaca in acelasi moment din Brasov, tot spre Bucuresti. Pe mine ma ingrijoreaza ca datorita vitezei si a inertiei, trenul personal nici nu va mai putea ramane in urma rapidului si de aceea am cerut suspendarea tuturor trenurilor pentru a avea libere cele doua linii dintre Ploiesti si Bucuresti. Hai cu elicopterul pana la Satu Mare sa-i vezi dotarea si sa dam startul.

  Locul de pornire, Vosganian a cerut lamuriri :

  -Da’ de ce ai atat de multe vagoane mici, descoperite, jerpelite, ruginite ?

  -Ca sa arat ...CRESTEREA ECONOMICA. Nu conteaza cum sunt vagoanele, ci faptul ca sunt multe ...de tras pana la destinatie. Astea sunt vagonete de la mine si de aceea este trenul...personal al ADERARII. Asa am COLINDAT de sarbatori, cu personalul mai iute ca sageata ...albastra pt romanul de cap tare, ca piatra.
 • 0 (0 voturi)    
  SCUFITZA OSIE (2) (Vineri, 5 ianuarie 2007, 23:22)

  OARE CINE [anonim]

  Am renuntat sa ma exprim in ...fluturasi si prefer acum sa ma laud prin exprimarea ca DUDUIE cresterea economica in MAI MULTE mini-procente decat giga-procentele celorlalte tari europene. De ex Germania are o un PIB de peste 25000 $ pe cap de locuitor, iar cresterea ec de 2,6 % reprezinta DEJA MAI MULT decat TOTI cei 4500 $ pe capul romanului, in timp ce cresterea lui de 7 % reprez. doar 300 $ cat negrul de sub unghia germanului. Cum sa-l ajungi ?

  Totul este ca la impozitul pe profitul realizat din actiuni la bursa, de 16 % pentru cei care vand actiunile cu ...nerabdare, in mai putin de un an pt. ca au nevoie de bani, pe cand cei ca mine, cu actiuni multe si ...rabdare, platim numai 1 %, insa la un profit mai mare decat al nevoiasilor. Cu alte cuvinte, am facut actiunea mea de DUDUIE si prostimea ...de BUBUIE dupa principiul : „multzi , dar platatitori ...pe masura.” Numai naivii cred ca ne va ajunge cineva din urma in.20 de ani- „lumina” cand de fapt m-am asigururat si pt situatia de ... 20 de A.N.I.-bezna.

  -Da’ de ce ai carutza asta mica, plina cu fan, cracanata, legata in coada trenului?

  -Ca sa arat PRODUCTIVITATEA iesita din comun. Este cracanata cat pretindem ca avem acelasi ecartament ca pt trenuri rapide, dar am motat niste OSII de duduie, dintr-un material cu o compozitie aleasa de ...compozitorul Iorgulescu. Un material de Umplutura Fortelor de Dreapta folosit de cand ati ajuns voi de carutza in alegerile din 2000 si v-ati prins de coada noastra cu PNL din aripa tanara-imbatranita. Arat, la fel, ca cei din urma vor fi cei dintai.

  Atelajul a avut OISTEA data ...in gardul dintre PD si PNL, a fost lucrat de roboti liberali-adaptati prin introducerea tehnologiei avansate de ...prelucrare. Numai ca in loc sa obtin un numar mai mare de PNL-isti pe filiala, robotizarea a ...impus o reducere masiva de ...personal si am obtinut o productivitate mai mare de PLD-isti pe cap de liberal. Nu vad cum sa-i mai dam jos de pe capul nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  SCUFITZA OSIE (3) (Vineri, 5 ianuarie 2007, 23:35)

  OARE CINE [anonim]

  -Da’ ce-i cu atatzia oameni gura-casca ? Toti vor sa vada cursa demonstrativa ?

  -Asta e INFLATIA pe care trebuie sa o stapanim prin orice mijloace, e inflatzia de prostime, gata sa ne creada ca le vor creste nivelul de TRAI si puterea de CUMPARE cand tocmai ...inflatia insasi ne permite sa spunem orice : tromboane, povesti, dam cu presupusul pe termen lung si ii tinem din scurt cu scumpiri de aliniere la preturile europene, dar cu salarii aliniate la statul de dreptzi si pensii care asteapta ALINIEREA ...de morminte in acelasi stat de dreptzi-culcatzi. Cu tehnologia depasita ...de situatie si cu productivitatea amintita, numai cu iluzii si iluzionisme se poate TZINTUI INFLATZIA ...de IDIOTZI.

  -Da’ de ce ai o incredere asa de mare ...ca personalul va ajunge rapidul ? Cum va functiona acest experiment de parca berea mea de Bragadiru ar putea ajunge ...sa sponsorizeze campionatul european de fotbal?

  -DREPT SI PRIN URMARE, asa va functiona, dupa cum spune ...ticul meu verbal folosit ca inlocuitor al rationamentelor ...fara cap si coada. Este ILUZIE OPTICA si oftica, dau impresia ca ar exista o legatura cum ar fi asta ...intre personal si rapid, dar o intorc ca la Ploiesti, unde schimbam macazul cu prioritate de dreapta pt personal. Toti gura-casca in ...gara noastra mica se uita dupa rapid cum sa-l ajunga si nu mai apuca sa vada ca adevarurile crunte ale productivitatii de carutza si ...din traista sunt motive serioase de oftica, de neputintza de a ajunge la un nivel de trai si putere de cumparare la care se tanjeste iluzoriu tocmai datorita preocuparii exacerbate fatza de tzinta de inflatie-TROMBONITA SI TRAMBITZATA in detrimentul productivitatii.

  Cu ea asa ...de caruta, voi fi nevoit sa spun mereu: I’M SORRY, INFLATIA IMPIEDICA ORICE CRESTERE A PUTERII DE CUMPARARE, asa ca multumiti-va numai cu amagirea cresterii nivelului ...de GRAI si realitatea cresterii puterii de ...CUMPATARE, pt ca trebuie sa fim ALINIATI cu alte scumpiri de ... ALIENATI!
 • 0 (0 voturi)    
  SCUFITZA OSIE (4) (Vineri, 5 ianuarie 2007, 23:55)

  OARE CINE [anonim]

  Gata, l-am pus pe Motreanu mecnanic de incredere la locomotiva si am dat semnalul de plecare. Sa mergem la Ploiesti unde l-am instalat pe Ludovic Orban impiegat de miscare ! Trebuie sa impiedice tot ce misca rapid spre Bucuresti, ca altfel nu ne reuseste simularea.

  -Da’ de ce ai un mecanic istoric de locomotiva ? Nu-i destul in agricultura?

  -El era cel mai potrivit pentru ca face parte din ...personal si orice il intrebi, mai ales legat din agricultura, persista diabolic in acelasi raspuns deoarece nu stie decat lectia cu ...castravetele fondurilor europene. Chiar el a recunoscut ca singura lui calitate e perseverenta si exact asta arata.

  Rapidul de la Brasov sosise deja in Ploiesti si nu primea nicicum permisiunea de plecare. Vosganian, il intreaba pe impiegatul Orban de ce nu lasa rapidul sa plece:

  -Eu dau semnale inclusiv la trompeta si microfoane, numai cand imi spune seful de personal al partidului, iar el se preface ca nu are nicio implicatie.Acum mi-a spus : „Orbane, sa dai semnalul de plecare cand ti-oi spune eu ...dupa ce trece personalul prin Ploiesti si ia avans spre Bucuresti. Tu trebuie doar sa simulezi ...libera initiativa. Daca scapa rapidul primul, nu-l mai ajungem nici in 40 de ani ”

  Dupa cinci ore de asteptare au aflat toti cu stupoare ca personalul era aproape de Jimbolia. Prin mobil, Tariceanu il contacteaza pe mecanic si vrea sa afle cum a ajuns acolo cand socoteala de acasa trebuia sa se potriveasca cu traseul prin Targu M, Bv si B.

  -Caline, au aparut intarzieri neprevazute, defectiuni la programul computerizat care asigura schimbarea automata a macazelor si m-am trezit la Timisoara, pt ca am mers ...drept si prin urmare, cum ai cerut. Eu am studiat istoria fondurilor PSD-iste si am zis ca, daca tot am ajuns aici, sa merg pe traseul conductelor de revarsare a petrolului prin Dunare, pt sarbi, pe la Jimbolia, pana nu ne seaca toate rezervele de petrol si gaze privatizate. Oricum vroiam sa incarc vag cu fonduri.
 • 0 (0 voturi)    
  Remarca (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 0:25)

  ardelean [anonim]

  Foarte bun comentariul lui "observator"!
  Ai perfecta dreptate!
  Mersi
 • 0 (0 voturi)    
  SCUFITZA OSIE (5) (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 0:38)

  OARE CINE [anonim]

  -Motreanule, lasa filosofia si intoarce-o imediat la Ploiesti. Nu mai opresti ...ca personalul in toate statiile, chiar daca asteapta multi gura-casca. Ei sunt doar spectatori de cursa ...lunga, pasageri. Numai noi suntem implicati si alesi ...mereu aceiasi, asa ca trage tare, cat te tine osia !

  Dupa alte 8 ore de pus tzara la cale, cu statul prin sala de asteptare in zadar a unui acar fazan, Vosganian intreaba:

  -Da’ de ce ai ramas cu rapidul gol, abandonat ? Unde sunt calatorii?

  -Au plecat de mult, deja ne-au demonstrat ca si pe jos ajung inaintea noastra.Hai sa ne cautam personalul, ca nu mai am de unde sa propun un alt ministru al agriculturii.

  In toiul noaptii, din elicopter se zareste trenuletul cand tocmai intra intr-un tunel. La capatul tunelului se vdea nu o luminita, ci o LUMINA MARE de la coada trenului. OSIA era ca un tub de neon aprins si carutza in flacari

  -Caline, s-a supra(so)licitat OSIA de carutza, duduie, se balangane, e rosie, incandescenta, e pericol de deraiere, s-a prins si inflatia ca visezi cai verzi-putere pe peretzi, cu o viteza ...mai mare decat a sunetului auzit de la frecat ...menta, de la batut apa-n piua si saua ...sa priceapa inflatia ca esti de neinlocuit. Nu mai merge ...cursa asta, trebuie sa oprim demonstratia pentru ca de la osie a luat foc carutza, toata PROGNOZA si demonstratia au ajuns UN FOC DE PAIE, o alta fila de poveste, numai buna sa-ti fie de cap: SCUFITZA OSIE.

  -Tot am demonstrat ca daca era altul prim-ministru dura 40 de ani sa NU ajungem rapidul, personalul ar fi luat-o cine stie pe unde. Am avut de gand sa sustin ca prin tehnologia avansata, cu roboti, am dat o gaura longitudinala intr-un ac ...tot fara gamalie, ca am pus in el fundamentarea tehnico-stiintifico-fantastica a prognozelor noastre nerezervate, pt 2014 si 2027, si ca am aruncat acul in fanul din caruta, sa-l caute ziaristii si toti ceilalti. Acum mi-e teama ca dupa focul de paie se gaseste acul cu gaura lui...goala.
 • 0 (0 voturi)    
  Punct pe i (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 9:46)

  Lolek [anonim]

  Cred ca punem prea multa pasiune in a analiza comentariile presei straine cu privire la Romania. E ca si cum ne-am uita prea mult in oglinda. Nu zic ca nu are si oglinda scopul ei in viata, dar nici nu trebuie sa facem din oglinda scopul nostru in viata. :) Trebuie sa mentinem un echilibru.
  Punctul pe i a fost pus de Observator. Restul discutiilor sunt sunt demne de o cauza mai nobila.
 • 0 (0 voturi)    
  Furci caudine. (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 10:59)

  Radu [anonim]

  In presa UE , ca si ce-a din Romania ,activeaza oameni de suflet care simt meseria, inascuti ziaristi si uni care se considera ziaristi, dar nu simt . Un analist este un specialist care s-a format dupa multi ani si ajunge la un cotidian specializat, un institut de studii ,analiza si prognoza dupa ce ii este recunoscuta competenta. Conditia , ca materialele puse in pagina sa ajunga sa fie analizate la nivel mondial. Analistii de rind sunt si ei oameni, neutri in analiza , obiectivi sau subiectivi si tine de citeva fenomene: Deontologie, orientare politica, interesele unor grupuri, patron si nu in ultimul rand - Comanda. Calitatea materialelor publicate tin de sursa de provenienta , care este de multe ori discutabila. Sa nu uitam ca analiza unui amator de presa stabilea ca Anglia v-a fi invadata de romani dupa aderare, care aduc SIDA....
  Romania este un subiect la moda pentru presa europeana ,doar suntem proaspeti admisi. UE nu doreste inlaturarea noastra din dura competitie. UE ne doreste ca integrati cu adevarat, UE are obligatia sa mentina niste parametri de standard in interiorul ei ,sa poata fata Asiei,SUA, Rusiei. Romania si Bulgaria vor fi analizate saptaminal , in aceste tari sunt inca probleme nerezolvate. Clasa politica este imatura se scuipa , injura si se pirasc afara , facinduse de ras. Materialele publicate saptamanal nu vor fi numai critice ci si moderate si unele poate laudative. Romani trebuie sa invete repede , sa aplice la fel de repede, sa demonstram UE adaptabilitatea noastra,spiritul creativ al poporului nostru. Romani sunt oameni toleranti, pozitivi in gandire si alesi de Dumnezeu. Romanii sau facut remarcati in domenii de varf in SUA, Anglia, Franta... In Italia, Spania romani sunt priviti din ce in ce mai bine. Stilul de lucru european este un inceput.
  Sursele de inspiratie straine sunt si presa romana. In presa noastra gasesti articole extreme, ori exagerat de laudative ori distructive.Profesionalizare, seriozitate, comunicare
 • 0 (0 voturi)    
  Bine ca nu doare - Celui cu trenu! (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 12:01)

  Radu [anonim]

  De ce oare? . Este necesar sa demonstrezi ceva ?Ce anume? Srie-ti memorile in alta parte . Lasa spatiul pentru opinii pertinente si la realitatea romaniei. Germania are problemele ei, are o industrie funtionala , o traditie. Facem ceva pentu tara sau o facem de calafat. Scrie un eseu despre Condirita, Putin, Mercal si dac si ei procedeaza la fel . Flutur - Vosganian crezi ca merita o analiza? Trebuie lasati sa-si faca fiecare treaba . Ciolanu si visele cu ciolan in mapa diplomat produce insomnii. De ce nu vorbesti de "Conceptul dezvoltarii durabile ". Este foarte simplu: Sa folosim resursele actuale fara a compromite nevoile generatilor viitoare. Sa ne intrebam cum este cu petrolul, gazele, Rosia Montana. Oare generatile viitoare -Romania nu mai are in veci nevoie de resurse, oare nepotii dumneavoastra nu mai au nevoie de aur sa tina Romania in picioare. Ai vazut domnule ce au spus vizitatorii "Casei Poporului",ce mesaj v-au adresat? Romania nu devine nici puternica nici competitiva prin dezbinare . Au dreptate sau nu cei care ne arata cu degetul? Adaptarea la constiinta comuna europeana inseamna si adaptarea la maniere, conduita , tehnic si cu tot ce decurge. Nu conteaza ce partid conduce tara , cum nu conteaza cine conduce metroul pe linie.Conteaza ca el sa mearga bine, calatorii sa fie in siguranta si sa ajunga la timp une si-au propus. Cine conduce tara si daca este condusa bine va fi apreciat de alegatori. Este oare benefic sa se tipe in disperare ca uite astia nu stiu sa conduca! De ce nu strigi Eu stiu sa conduc bine , eu voi da salatile germane, eu voi da pensile , pe mine ma chiama Popescu si sunt un Geniu. Poate nu te chiama nimeni ,doar gindesti asa. Sunt o groaza care se cred semi ilegalisti -se ascund fara sa-i caute nimeni si se agit ca Coca Cola. Ajunsi undeva la pirghile "trenului" constata ca nu sunt mecanici . Daca ai dorit sa platesti polite cuiva in politica afla ca trebuie sa exersezi in front deschis si in lupta dreapta precum -Gruceanu.
 • 0 (0 voturi)    
  scuuurt (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 12:59)

  XXXXXXXXX [anonim]

  NU MAI SCRIETI COMENTARII LUNGI CA NU VI LE CITESTE NIMENI !!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Radu. (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 17:03)

  OARE CINE [anonim]

  Toti vrem sa demonstram cate ceva, indiferent ca sustinem o idee, facem o afirmatie, negam, gesticulam, ne expunem cu atitudini violente sau cu decenta s.a.m.d.
  Important este sa nu ne indepartam de adevar si esenta.

  Cei care AU INTERES sa mentina minciuna la rag de virtute se simt calcati de „cel cu trenul” si chiar reactioneaaza ca si cum i-au „calcat trenul”, indiferent din ce categorie socio-(ne)profesionala ar face parte:
  -vanzatori de motociclete, citroenuri noi, actiuni scutite de 15 % impozit sau alte gogosi cu taxa "inversa", redusa ;
  -parti componete ale "personalui";
  -politicieni „onesti”, „decenti” sau simpatizanti ai acestora, promotori, admiratori sau beneficiari ai ciolaniadei;
  -tot felul de parveniti dornici sa mentina o „stare” cat mai jalnica pentru multime si cat mai „stationara” pentru cei de teapa lor;
  -profitori, in orice forma, ai politicii de protectie a coruptiei, nedreptatii si a presiunii exercitate asupra populatiei.

  Toti au ceva comun in exprimare, atitudine, exteriorizare:
  vor sa se discute in general despre orice altceva, numai sa nu le spui lor si lucrurilor ...pe nume, vor ca pastram tacerea si temele dictate de ei ca fiind mai „de interes” cum ar fi „conceptul dezvoltarii durabile” de parca mai poate fi vorba de vreun concept al dezvotarii in conditiile MINCIUNII DURABILE. De regula, evita argumentele punctuale, sunt adeptii generalitatilor de orice fel si nu se pot abtine sa arate ca ...numai ei nu au nimic de demonstrat.(!?)

  *
  Eu asta vreau sa demonstrez: e prea multa IPOCRIZIE politica si e prea mare SFIDAREA ipocritilor.
  *

  Desigur, fiecare are dreptul sa opteze si pentru grija fata de proprii nepoti, numai ca intelegem diferit sensul unei astfel de preocupari. Inteleg ca nu le dorim acelasi lucruri, aspiratii sau mentalitate.

  In rest, s-auzim numai de bine!

  PS. Cer scuze diriguitorilor ziarului pentru spatiul ocupat. Ma voi stradui sa fiu mai ...des, ca sa pot fi mai scurt.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare Cine - Dca am gresit fi bun si iartama (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 20:18)

  Radu [anonim]

  Nu fac politica, nu sunt vinzator , sunt un om modest caresi traieste zilele ca orice roman de rind. Am ca orice om dreptul la a-mi spune si eu parerea. Mu doresc sa jignesc pe nomeni. Este important ca romani sa faca echipa .sa inveta, sa promoveze tinerii sa se scuture de politianism gaunos, romani sa nu mai accepte luptele politicienilor si jalnicele mismasuri care sau repercutat in viata fiecarui roman. Omul de rand a platit bancile furate, privatizarile si mai cite ..... pensile pensionarilor de 37-40 de ani din armata (nu am nimic cu ei ) dar este o realitate.
  Celor care au opinii ii asigur de inalta mea apreciere. Inseamna mult sa ne spunem parerile, sa ne contrazicem si sa ne pierdem timpul in fata unui computer.Inseamna ca ne pasasi asta este important.
  Cu sinceritate
  Radu
 • 0 (0 voturi)    
  ideea e una si clara (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 20:28)

  flomaxx [anonim]

  ROMANIA este peste bulgaria, as zice eu chiar cu mult peste, cifrele o arata, numai daca e sa luam in considerare cele 700 de domenii .eu inregistrate in romania fata de numai cele 37 ale lor, iar exemplele ar putea continua, :D hai noroc si mai multa calmitate
 • 0 (0 voturi)    
  individualism (Duminică, 7 ianuarie 2007, 5:57)

  sile [anonim]

  Problema individualismului la Romani este reala si ea trebuie tratata cu toata seriozitatea daca vrem sa depasim actuala stare de dezvoltare economica.
  Care ar fi argumentele in acest caz? Daca te uiti cu atentie in jur vei constata ca Romanii nu sunt nici mai prosti si nici mai destepti decat altii.Cu toate astea nu au avut nicio data perioade de excelenta in activitatea lor,adica ROMANIA nu au ocupat nicio data locuri fruntase in Europa din punct de vedere al performantei economice si al dezvoltarii sociale ba ,dimpotriva,s-au situat intotdeauna in coada clasamentelor europene,indiferent daca regimul politic a fost de tip capitalist sau comunist.
  Pe de alta parte destui Romani care au ales sa lucreze in Occident au reusit sa atinga performanta acolo.De ce oare?
  Singura explicatie plauzibila este aceea ca MODUL de ORGANIZARE a activitatilor este mai bun acolo,iar o componenta de baza a organizarii este LUCRUL in ECHIPA!!
  La noi daca pui la un loc doua inteligente sa lucreze pe o problema vei constata ca efectul nu este de tip cumulativ,adica inteligenta pusa in joc nu va creste ci,dimpotriva,se va manifesta efectul de tip distructiv,cei doi cautand sa iasa individual in evidenta iar rezultatul va fi unul negativ pe ansamblu!
  Acest lucru nu trebuie sa ne mire pentru ca inca din scoala cerem copiilor nostri sa fie cei mai buni din clasa fara a le spune ca rezultate mai bune se pot obtine muncind impreuna intr-o ECHIPA.
 • 0 (0 voturi)    
  Iarsi comenteaza Englezii? (Duminică, 7 ianuarie 2007, 19:27)

  Johnny [anonim]

  Am ramas surprins de comentariul Englezilor, unul foarte incorect ca de obicei (specific ca si pina acum). Au inceput sa ne acuze caci noi nu suntem capabli de munca in echipa. Ca un om care are o anumita experienta in Marea Britanie, ramin profund consternat de acest comentariu. Intrebarea pe care o pun: Ei au capacitatea de a muncii in echipa? Eu nucred. Sunt niste persoane foarte confuze, nu sunt in stare sa vada dimensiunea unui proiect de la inceput, au o gramda de erori technice, foarte cheltuitori si incorecti. Sa nu facem, tovarsi englezi confuzie intre munca in echipa asa cum este descrisa de manualele de specialitate si ceea ce faceti dvs care se numeste mentalitatea sclavului (metehne orientale cred, preluate de la japonezi): un om capabil de supunere totala in fata sefului, lingusitor, si nu prea cu personalitate. In plus tin sa va spun caci nici ceea ce se obsisnuieste cu facutul lectiilo superiorilor (homework) ca sa fie vazuti bine nu este corect.
  Mai aveti multe de invatat in legatura cu munca in echipa, colaborare, suport, decission making, asa caci sfatul meu este sa demonstrati dvs in tara dvs caci sunteti capabili sa aplicati aceste concepte asa cum sunt definite de manual si nu cum credeti dvs caci ar trebui sa fie (incorect ca de obicei).
  Daca dvs ziceti de noi Romanii caci nu prea ne intelegem cu munca in echipa si despre dvs se poate spune ca avet: lack of perception of reality, and lack of fair play.

  My advice is to proof first in your country capability to apply these concepts and comments afterwards of others.

  Warmest regards, J.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. Johnny (Luni, 8 ianuarie 2007, 12:20)

  bill [anonim]

  Draga Johnny ai putina grija cu gramatica limbii romane dar si cu cea a limbii engleze pentru ca asa cum te exprimi in ambele limbi nu faci altceva decat sa intaresti ideea ca romanii sunt prosti si ingamfati.
  Si numai de asa ceva nu avem nevoie!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Bill (Luni, 8 ianuarie 2007, 13:40)

  Kxk [anonim]

  Draga Bill,

  Nu cred ca mesajul scris mai jos de Johnny reflecta ceea ce zici tu, prostie si ingimfare. Probabil caci daca vorbesti ambele limbi, esti un smec de Bucuresti care este scolit pe la altundeva, vezi 0215. Probabil ar trebui sa mai iesti si voi din tara, sa vedeti cum se lucreaza in afara, ca prea va a-ti obisnuit sa va aduca altii banii pe tava si voi sa traiti fain frumos in Romania. Pe spatele altora, de sigur.Asta ca sa intelege-ti comentariile facute. Cred ca ar trebui sa reflectezi la comportamentul tau inainte de a scrie astfel de mesaje.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Kxk (Luni, 8 ianuarie 2007, 23:19)

  elena [anonim]

  Observatiile facute, pe langa ca sunt incorecte gramatical sunt si penibile - nu toti cei care cunosc limbile romana si engleza sunt scoliti la 0215 si ma indoiesc ca cei care au ramas in Romania traiesc pe munca celor din afara. Sunt generalizari facute de o persoana frustrata.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by