Romania si Bulgaria sunt mult in urma UE atat din punct de vedere politic, cat si economic. Asa debuteaza o sinteza publicata de prestigioasa revista economica The Economist, sinteza dedicata situatiei celor doi noi membri ai Uniunii Europene.

Cu tot acest decalaj, progresele celor doua state sunt evidente si banii de la Bruxelles vor ajuta mult, mai noteaza The Economist.

Situatia in care se afla Romania si Bulgaria e mai proasta decat cea in care se afla grupul tarilor ce a aderat in valul doi, in urma cu trei ani. Produsul intern brut al Romaniei la nivelul anului 2005 era de 4.490 de dolari pe locuitor, al Bulgariei de 3.480, in timp ce media valului 2004 era de peste 9.000 de dolari.

Toate acestea in condtiile in care media UE - exceptand valul 2004 - era de aproape 30.000 de dolari.

The Economist evidentiaza ca in afara nivelului scazut al veniturilor pe cap de locuitor, situatia infrastructurii si a serviciilor publice din cele doua tari este mult sub media altor state din estul Europei, nici la capitolul luptei anti-coruptie si culturii politice situatia nefiind prea roz.

O comparatia Romania/Bulgaria reliefeaza avantajele dimensiunii Romaniei, o tara de aproape trei ori mai mare ca Bulgaria, insa experienta arata ca elitele statelor de dimensiuni mai mici se organizeaza si functioneaza mai eficient. In schimb, Romania, a doua tara ca marime din Europa de est, ar fi mai atractiva din punct de vedere al investitiilor straine.

[c:1:d]Amandoua tarile au o minoritate etnica destul de consistenta -7% din populatia Romaniei fiind de etnie maghiara, in timp ce 9% din populatia Bulgariei e de etnie turca, minoritate considerata a fi mai saraca si mai putin civilizata.

In timp ce reprezenatntii politici ai maghiarilor din Romania sunt o componenta fixa a coalitiilor de guvernamant, reprezentantii turcilor in parlamentul bulgar, condusi de Ahmed Dogan, sunt adesea criticati de militantii impotriva coruptilor.

Nu e uitata nici populatie de etnie roma, despre care The Economist noteaza ca traieste adesea in conditii mizerabile, chiar mai rau decat in perioada comunista.

Doua abordari diferite ale relatiei cu Rusia

Cele doua tari au o relatie total diferita cu Rusia. In timp ce bulgarii sunt recunoscatori rusilor pentru ca i-au scapat de ocupatia turcilor si mai ales privesc epoca comunista instaurata de rusi ca pe una a modernizarii tarii, romanii privesc Rusia ca pe un stat „pradator”, responsabil de ciuntirea teritoriului national.

Romania sub conducerea lui Traian Basescu e apreciata ca un bastion al „Atlantismului” in regiunea Marii Negre. In schimb, Bulgaria are mai degraba o atitudine pasiva in privinta politticii externe, fiind apropiata de Rusia, premierul Sergei Stanishev facandu-si studiile la Moscova.

In timp ce initiativa lui Traian Basescu de condamnare a comunismului e privita ca un lucru pozitiv, autoritatile din Bulgaria inca se balbaie in aceasta privinta.

Mr. Basescu vs. Mr. Tariceanu

Analiza nu omite nici relatia tensionata ce staruie intre presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu, in opinia autorului articolului singurul lucru care a mentinut actuala coalitie de guvernamant fiind dorinta comuna de a adera la Uniunea Europeana.

In contrast, scena politica de la sud de Dunare e dominata de doi lideri provenind din acelasi partid politic, dar coalitia aflata la guvernare e formata din Socialisti (ex-comunisti), cvasi-monarhistii lui Simeon al II-lea si partidul turcilor condus de Ahmet Dogan.

Ambele tari s-ar putea confrunta cu organizarea de alegeri anticipate in cursul anului 2007, apreciaza The Economist.

Justitia e la pamant in ambele tari

Procesul de aderarea la Uniunea Europeana a intensificat masurile celor doua state de a se alinia la standardele impuse de Bruxelles insa exista in continuare probleme mari la nivelul justitiei.

In Romania acestea iau forma coruptiei, in timp ce in Bulgaria se manifesta sub forma crimei organizate. Romania primeste o nota mai buna la acest capitol, Monica Macovei fiind laudata pentru capacitatile sale administrative care au scuturat din temelii intreaga structura.

In Bulgaria insa, atat o serie de retele de crima organizata, cat si cativa politicieni par a fi intangibili.

Ajungandu-se din nou la comparatii e pusa in oglinda anchetarea fostului premier Adrian Nastase cu imunitatea de care inca se bucura clasa politica din Bulgaria.

Romanii - individualisti, dar plini de initiativa

Manageri de top din ambele tari apreciaza pentru The Economist ca romanii sunt mai individualistii decat vecinii lor.

„In Romania e o problema in a face oamenii sa lucreze in echipa, in schimb bulgarii au o problema in privinta lipsei de initiativa”, declara o sursa anonima pentru The Economist.