Circumstantele in care a fost spanzurat Saddam Hussein au facut ca liderul irakian sa devina un martir, a declarat presedintele Egiptului, potrivit bbc.com.

Domnul Mubarak a spus ca imaginile neoficiale care au aparut dupa spanzurarea lui Saddam sunt revoltatoare si barbarice. Haoticele scene de la executia lui Saddam au fost condamnate in intreaga lume.

Egiptul reprezinta un aliat regional cheie pentru Statele Unite si este unul dintre cele doua state arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul.

Hosni Mubarak a dezvaluit ca i-a trimis un mesaj presedintelui Statelor Unite, George W. Bush, in care l-a rugat sa nu permita ca executia sa aiba loc in timpul Eid al-Adha-ului, sarbatoarea islamica ce marcheaza sfarsitul Hajj-ului.

Oficialii americani, inclusiv Bush, nu s-au implicat in organizarea spanzurarii, insistand in a declara ca justitia se ocupa de aceasta.

Comentariile presedintelui Egiptului au aparut intr-un interviu acordat de acesta celui mai bine-vandut ziar din Israel, Yediot Ahronot.

Mubarak a declarat: “Nimeni nu va uita modul in care Saddam a fost executat - l-au transformat astfel intr-un martir, iar problemele din Irak continua. Sunt multi oameni executati in intreaga lume, dar ceea ce s-a intamplat in Irak in prima zi a Eid al-Adha-ului este de neconceput. Nu imi venea sa cred ca s-a putut petrece asa ceva.

De ce au trebuit sa se grabeasca? De ce l-au spanzurat cand oamenii rosteau rugaciunile de sarbatori? Apoi au facut publice acele imagini socante. Nu spun nici ca Saddam merita si nici ca nu merita pedeapsa cu moartea. “

Relatiile dintre Irak si Egipt au fost amicale pana in 1990, cand Irakul a invadat Kuweitul. Egiptul a participat din punct de vedere militar la coalitia internationala care a dus la eliberarea Kuweitului.