Britancii par cei mai dornici dintre europeni in privinta cumpararii unei prorpietati imobiliare in Bulgaria sau Romania, dupa cum releva un studiu al companiei de specialitate MRI Overseas Property. Astfel, fiecare al saptelea britanic are in plan achizitionarea unei proprietati in Romania sau Bulgaria, aderarea la Uniunea Europeana fiind catalizatorul acestui rezultat.

Potrivit studiului, numarul turistior straini in Bulgaria a crescut anul trecut cu peste 8%, pana la aproximativ 1.5 milioane, potrivit datelor oferite de guvernul bulgar acest sector avand o contributie de 10% din PIB.

Preturile in sectorul imobiliar au crescut simtitor in Sofia, pe litoralul Marii Negre si in jurul statiunilor de ski ale Bulgariei.

“Aderarea acestor tari la Uniunea Eurpeana creeaza niste oportunitati majore in sectorul imobiliar”, spune John Titon, directorul de vanzari al MRI Overseas.

“Cu toate acestea, exista riscul ca evolutia spectaculoasa a preturilor inregistrata in ultimii doi ani sa nu se mai repete si pe viitor”, avertizeaza expertii citati de Assetz.co.uk.

Totusi, expertii imobiliari citati in studiu recomanda ca investitiile sa se faca cu preponderenta in orase mari, precum Sofia sau Bucuresti, fiind evidenta nevoie de locuri de cazare pentru representantii firmelor straine care isi vor deschide filiale locale.

Proprietatile din Bulgaria au insa doua probleme. Dezvoltarea infrastructurii de transport a ramas mult in urma avansului inregistrat de sectorul turistic, astfel incat in ciuda zborurilor regulate Marea Britanie-Bulgaria, transportul pe plan local este deficitar.

O alta problema, de data aceasta insurmontabila, o constituie vremea. Astfel, litoralul celor doua tari are potential comercial timp de aproximativ cinci luni pe an, cand temperaturile se apropie de cele de pe coastele Marii Mediterane, insa iarna acestea pot cobora chiar si pana la -20 de grade.