Guvernul ungar a anuntat ca va impune o perioada de tranzitie de sase luni muncitorilor romani si bulgari, urmand sa reanalizeze mai tarziu acest regim restrictiv, relateaza novinite.com.

Ungaria devine astfel primul stat din cele zece care au aderat la UE in mai 2004 ce impune restrictii temporare imigrantilor romani si bulgari. Executivul de la Budapesta da insa asigurari ca va deschide "treptat" piata muncii pentru muncitorii din cele doua tari.

Romania si Bulgaria au aderat oficial la UE la 1 ianuarie 2007, ridicand astfel numarul membrilor comunitari la 27. In pofida cresterii economice consistente din ultimii ani, veniturile din cele doua tari raman cu mult sub cele inregistrate in celelalte 25 de state comunitare.

Majoritatea celor 15 vechi state europene au anuntat impunerea de restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. Acesta vor fi aplicate pentru o perioada cuprinsa intre 12 si 24 de luni, dupa are vor fi revizuite.

Primele state care au luat astfel de decizii de restrictionare a accesului muncitorilor romani si bulgari au fost Marea Britanie si Irlanda.

Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Portugalia si Spania au anuntat, de asemenea, ca vor introduce unele masuri de restrictionare.

Dintre vechile state UE, doar Finlanda si Suedia au anuntat ca nu vor impune asemenea restrictii.

Desi libertatea de a munci in oricare stat comunitar este unul din principile fundamentale ale UE, statele membre pot impune restrictii temporare pentru a-si proteja piata muncii interna. Toate aceste masuri vor fi anulate pana in ianuarie 2014, desi vor fi revizuite cu mult timp inainte.

Atat Sofia si Bucurestiul au incercat sa tempereze celorlalte state comunitare, anuntand ca aderarea lor la UE nu va fi urmata de un exod de muncitori.