Presedintele Statelor Unite, George W. Bush l-a numit, vineri, pe John Negroponte in functia de adjunct al secretarului de Stat si a anuntat ca acesta va fi inlocuit din postul de director al serviciilor de informatii, de catre Michael McConnell, fost responsabil in cadrul serviciilor secrete.

Bush a declarat, joi, ca urmeaza sa efectueze importante schimbari in politica administrarii conflictului din Irak, precizand ca va prezenta noua stategie in cursul saptamanii viitoare, relateaza agentiile internationale de presa.

John Negroponte, in varsta de 67 de ani, va deveni adjunctul secretarului de Stat Condoleezza Rice, ca urmare a noii strategii a lui Bush in politica din Irak. Diplomat de cariera, el a fost ambasador la ONU in perioada 2001-2004 si ulterior in Irak, dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

"Experienta importanta a lui John Negroponte, judecata sigura a acestuia si cunostintele sale despre Irak il fac un candidat exceptional pentru postul de adjunct al secretarului de Stat", a declarat Bush, precizand ca este pregatit sa prezinte saptamana viitoare “o noua strategie care va ajuta poporul irakian sa atinga obiectivul unei tari care se poate guverna, sustine si apara singura”.

Conform BBC News, presa internationala vehiculeaza ca vor fi schimbari si in alte functii importante din administrarea conflictului din Irak.

Astfel, Amiralul William Fallon ii va lua locul generalului John Abizaid in fruntea comandamentului central pentru Irak si Afganistan, General David Petraeus in locul generalului George Casey ca principal comandant de teren in Irak, iar Ambasadorul in Irak Zalmay Halilzad il va substitui pe John Bolton, actualul ambasador la ONU.

Potrivit corespondentului BBC la Washington, este posibil ca noua strategie sa prevada trimiterea unui contingent militar suplimentar de 20 de mii de militari, care vor fi stationati cu precadere la Bagdad si in imprejurimi cu misiunea de a dezarma insurgentii din zona.

Noua strategie coincide cu preluarea de catre Partidul Democrat, de opozitie, a controlului ambelor Camere ale Congresului, dupa 12 ani in minoritate.