Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat ca pe viitor relatiile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite se vor imbunatatii vizibil.

In urma intrevederii de la Casa Alba, Merkel si presedintele american, George W. Bush, au propus o mai buna colaborare intre cele doua puteri mondiale pentru a combate incalzirea globala si pentru a rezolva problematica conflictelor din Orientul Mijlociu, transmite Deutsche Welle.

Reuniunea a avut loc la cateva zile dupa ce Germania a preluat presedintia prin rotatie a Uniunii Europene si a G8.

„Dorim un succes si vom colabora in aceasta privinta foarte strans”, a declarat cancelarul, joi, in urma reuniunii avute cu presedintele american George Bush, la Washington.

In acelasi timp, Bush a salutat propunerea cancelarului german de a intruni asa-numitul Cvartet pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Principalii actori mondiali, Uniunea Europeana, Rusia, Natiunile Unite si Statele Unite au rolul de a revigora procesul de pace israeliano-palestinian si de a solutiona criza iraniana in ceea ce priveste programul nuclear.

“Sunt de acord cu propunerea cancelarului german. Cvartetul trebuie sa se intruneasca la o data potrivita, cat mai curand posibil", a declarat Bush intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.

"Condoleeza Rice va pleca imediat in Orientul Mijlociu. Ea va reveni pentru a ne prezenta, mie si cancelarului, modul in care putem face acest proces de pace sa progreseze", a explicat liderul american, precizand ca este incantat sa colaborez cu Merkel in acest scop.

Bush promite ca nu o sa-i mai faca masaj cancelarului german

Fara masaj pe spate, a declarat Bush in gluma reamintind de un episod petrecut anul trecut cu ocazia summit-ului G8 de la St. Petersburg. Bush, care trecea prin spatele Angelei Merkel, asezata la o masa, s-a apropiat de aceasta si i-a masat usor umerii, timp de cateva secunde. Surprinsa, Angela si-a ridicat umerii intr-un gest reflex de aparare.

Liderul american a promis ca nu va repeta gestul in conditiile in care Merkel este oaspete la Casa Alba.

"Fara masaje pe spate", i-a spus Bush, cu un zambet larg, cancelarului german, la finalul unei conferinte de presa comune sustinute la Casa Alba. Ca raspuns, Angela Merkel a zambit stanjenita.