Victor Faur, informaticianul aradean acuzat ca a spart serverul NASA, a fost la un pas de a fi angajat de IBM. Ieri, procurorii i-au prelungit interdictia de parasire a tarii.

La prima audiere in Bucuresti, procurorii DIICOT au decis sa-i prelungeasca lui Victor Faur interdictia de parasire a tarii cu inca 30 de zile, luind in considerare si faptul ca cercetarea este pe final. El este acuzat de accesarea fara drept a unui sistem informatic, fapta care poate fi pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 12 ani.

In fapt, Faur este cercetat pentru ca ar fi spart serverele mai multor agentii guvernamentale americane, printre care si cel al NASA. Avocatul lui Faur, Nelu Pinga, care a aparat si alti hackeri romani, ne-a declarat ca „Victor are anumite circumstante atenuante, pentru ca el a anuntat administratorii conturilor respective ca sint vulnerabile, fapt pentru care exista probe.

El s-a jucat, a vrut sa isi dovedeasca priceperea, dar nu a schimbat sau stricat ceva si nici nu a urmarit obtinerea de profituri“. Aparatorul lui Faur s-a aratat optimist in ceea ce priveste procesul clientului sau, proces in care agentiile americane care au facut plingere impotriva sa s-au constituit parte civila, solicitind despagubiri in valoare de 1,3 milioane de dolari. Autoritatile americane nu au cerut extradarea romanului.

„E un copil tare linistit“

Tatal lui Victor, medicul Mircea Faur, ne-a spus ca, din ceea ce i-a explicat fiul sau, intentia sa era aceea de a-si verifica abilitatile informatice, fara a intentiona sa faca rau cuiva. Mai mult, el stie de la Victor ca, imediat dupa spargerea site-urilor americane, a renuntat la aceste practici si s-a inscris la masterat.

Tatal lui Victor Faur isi aminteste ca fiul sau a fost mereu un copil linistit, care nu a creat probleme si ca s-a aratat mereu pasionat de calculatoare. Pasiunea sa a devenit cu timpul o profesie, Victor fiind si absolvent al Facultatii de Informatica.

Marile companii informatice s-au aratat interesate de angajarea hackerului roman inainte de izbucnirea scandalului. Victor a primit doua oferte de serviciu, una de la IBM (divizia ceha) si cealalta de la Logica Londra.

Integral in Cotidianul