Daca finalul de an 2006 a fost negativ pentru dolar, iata ca acesta incepe 2007 cu dreptul. Suntem in fata unei schimbari radicale de trend pe termen scurt care a dus cotatia dolarului fata de euro la cea mai mare valoare inregistrata din luna Noiembrie si pana in prezent: 1,3002.

Datele oficiale despre somajul din Statele Unite a determinat continuarea cresterii dolarului inceputa acum cateva zile. De fapt, pietele financiare au fost in alerta maxima inca de Miercuri cand a fost publicat raportul ADP. Acesta este un sondaj paralel, facut de o companie privata (Automatic Data Processing) care ia in calcul numarul de locuri de munca din economia privata.

Aspectul interesant este ca raportul ADP a relevat faptul ca economia americana nu ar fi adaugat, ci ar fi pierdut 40.000 de locuri de munca in Decembrie. Extrem de ciudat, pentru ca restul datelor macroeconomice nu au dat vreo indicatie cum ca economia ar da semne de slabiciune accentuata.

Mai mult: datele venite din sectorul imobiliar (cel care a fost facut vinovat de o posibila influenta negativa majora asupra economiei) arata ca situatia s-a stabilizat, cel putin pentru moment.

Surpriza mare (daca o putem denumi asa) a venit Vineri. Datele oficiale au spulberat practic orice temere indusa de raportul ADP. Economia americana a creat in luna Decembrie nu mai putin de 167.000 de noi locuri de munca (mult peste 100.000 cat indicau estimarile analistilor), iar rata somajului a ramas constanta la 4,5%.

Ok, au zis investiorii, companiile fac angajari deci nu trebuie sa ne temem de o slabire a economiei.

Si de daca? veti intreba. Ce are a face asta cu dolarul si cu pietele de capital? Are, pentru ca astfel scad sansele ca FED-ul sa reduca dobanda de referinta la dolar in prima parte a anului pe motiv ca economia ar slabi iar un astfel de stimulent fiind mai mult decat necesar.

Pana mai ieri, mass-media internationala parca se intrecea in a acorda interviuri celor care estimau ca FED-ul va fi nevoit sa coboare costul creditului la 5% in primul trimestru si apoi la 4,75% sau chiar 4,5% pana spre toamna.

Eu nu spun ca nu este posibil ca acest lucru sa se intample, dar judecand dupa datele de pana acum, acesta probabilitate este destul de mica. Insasi faptul ca FED-ul nu a inlocuit inca inflatia din topul riscurilor ce pot aparea in economia americana ar trebui sa ii faca pe cei care intrevad o reducere drastica a dobanzii sa isi mai consulte o data ipotezele de lucru.

Ca o parere personala: cu datele de pana acum nu vad ca FED-ul sa reduca dobanda dolarului in primul trimestru si poate nici in cel de-al doilea.

Inca un argument: castigurile medii salariale aferente lunii Decembrie au crescut cu 0,5% fata de luna precedenta.

Aceasta evolutie este extrem de importanta in ceea ce priveste inflatia pentru ca, pe de o parte, mai multi bani la populatie versus cantitatea de bunuri si servicii existenta poate duce la o presiune “in sus” asupra preturilor si, pe de alta parte, costurile suplimentare suportate de companii vor putea conduce din nou la cresterea preturilor “la poarta fabricii”.

Cum raliul burselor din ultimele saptamani s-a bazat mult pe o potentiala reducere a costului creditului si cum in acelasi timp dolarul a incasat o tranta serioasa tocmai din aceleasi motive, atat investitorii din pietele de capital cat si cei din piata Forex au fost nevoiti sa isi schimbe portofoliile conform noilor date.

Ca urmare, in sesiunea de Vineri 05 Ianuarie indicele Dow Jones a scazut 82,68 puncte, adica 0,66% la 12.398.01, S&P500 -0,61% la 1.409,71 in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 0,42% la 1.785,30 puncte.

Nici Europa nu a performat mai bine: DAX30 din Germania a scazut 1,22% la 6.593,09 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 -1,16% la 4.129,35 ia FTSE100 de la Londra a scazut 66,9 puncte adica 1,06% la 6.220,1.

Dolarul a inchis sesiunea de tranzactionare in crestere la 1,3002 fata de euro, la 118,59 fata de yenul japonez, la 1,9299 fata de lira sterlina si la 1,2360 fata de francul elvetian.

Calendarul macroeconomic de saptamana viitoare va cuprinde datele referitoare la balanta comerciala a Statelor Unite pentru luna Noiembrie, precum si indicele preturilor de import si cifra vanzarilor en-detail din Statele Unite aferente lunii Decembrie. In zona euro, atentia investitorilor se va atinti mai ales asupra conferintei de presa a lui Jean-Claude Trichet imediat dupa sedinta ECB.

Va voi tine la curent...