Discutiile dintre autoritatile locale din Giurgiu si reprezentantii transportatorilor privind controversatele taxe de trecere prin vama, s-au incheiat fara nici un rezultat. Prefectul judetului, Norut Stanisteanu, a delarat, la o conferinta de presa sustinuta la finalul intalnirii, ca taxa de tranzit va fi analizata de Consiliul Local, intr-o sedinta de urgenta.

In opinia sa, taxele sunt legale, insa aceasta problema nu poate fi rezolvata decat de Parlament.

Intre timp, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a invitat la Palatul Victoria pe primarul orasului Giurgiu, Lucian Iliescu, si pe secretarul de stat in Ministerul Administratiei, Victor Paul Dobre, pentru a analiza situatia taxelor de trecere a frontierei.

Premierul cere sa se analize situatia taxelor stabilite de administratia locala din Giurgiu, "pentru a identifica, cat mai rapid, o solutie", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis HotNews.ro.

Deocamdata, achitarea taxelor de tranzit si de ecologizare, de catre transportatori si autoturisme a fost suspendata, in urma protestelor repetate ale soferilor de tir turci, bulgari si romani care au blocat punctul de frontiera.

Intre timp, secretarul de stat in ministerul de Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a decis ca taxele contravin normelor Uniunii Europene, transmite TVR.

Activitatea fusese din nou oprita, sambata noaptea de catre soferii de tir, nemultumiti ca li se cere sa achite taxa de ecologizare.

Punctul de frontiera de la Giurgiu fusese blocat de soferi si sambata dimineata, nemultumiti ca trebuiau sa achite taxele de tranzit. Ulterior, aceasta a fost suspendata pana luni.

Potrivit TVR, luni, autoritatile locale din Giurgiu care au impus aceste taxe se vor intalni cu reprezentantii transportatorilor pentru a decide in legatura cu soarta acestor taxe: daca si pana cand raman suspendate sau daca vor fi anulate.

Transportatorii sunt impotriva achitarii acestor taxe in timp ce autoritatile din Giurgiu sustin ca au nevoie de bani la buget.

Taxele romanesti, considerate ilegale

Problema a starnit mai multe controverse.

Uniunea Europeana trebuie sa exercite presiuni in vederea renuntarii la taxa impusa de autoritatile locale de la Giurgiu, considera Eleonora Nikolova, deputat al Uniunii Fortelor Democratice si fost primar al orasului Russe, citata de agentia Focus.

"Aceste resurse sunt o parte importanta pentru bugetul municipalitatii si nu ma astept sa renunte la ele", a declarat Eleonora Nikolova.

“Aceste taxe sunt percepute in mod incorect, atat pentru romani cat si pentru bulgari" a adaugat Nikolova.

Deputatul Botyo Botev, reprezentant al circumscriptiei Ruse din partea Miscarii Nationale Simeon al II-lea, a declarat pentru agentia bulgara Focus, ca taxele percepute la granita intre Romania si Bulgaria ar trebui eliminate dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. El adauga ca va discuta cu ministrul de Externe Ivailo Kalfin, despre acesta situatie.

Si bulgarii care trec granita spre Grecia au probleme. Botev a explicat, ca in urma cu cateva zile, unii bulgari nu au fost lasati sa intre cu masina in Grecia.

Comisarul bulgar, Meglena Kuneva, a atras atentia autoritatilor de la Giurgiu ca ar putea da explicatii in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, pentru percepere ilegala de taxe, scrie Novinite, in pagina electronica.

Taxele trebuiau sa dispara odata cu intrarea in UE

Soferii tirurilor care tranzitau Vama Giurgiu au organizat sambata dimineata un protest spontan, cerand eliminarea taxelor impuse la trecerea frontierei.

Traficul in vama a fost blocat de peste 80 de camioane, care au intrat si pe benzile de circulatie rezervate autoturismelor, astfel incat nici acestea nu au mai putut trece granita.

La Vama Giurgiu, pentru a trece granita dinspre Romania spre Bulgaria, un camionagiu trebuie sa plateasca aproximativ 200 de lei, in functie de gabaritul camionului si al incarcaturii.

Pentru soferii de autoturisme taxa este de 45 de lei la o singura trecere prin vama, respectiv 90 de lei pentru a tranzita dus-intors PTF Giurgiu. Vama Giurgiu este singurul punct de trecere a frontierei din tara unde primaria locala a impus taxe, pe care soferii de tir le considera ilegale.