Guvernul bulgar ar trebui sa revoce acordul cu Uniunea Europeana care a obligat Bulgaria sa inchida doua reactoare ale singurei centrale nucleare din tara, a declarat, duminica, liderul celui mai important partid nationalist bulgar, citat de Novinite.com.

"Multi comisari europeni au mintit Bulgaria de-a lungul anilor", a declarat liderul partidului Ataka, deputatul Volen Siderov.

El a anuntat ca va depune la Parlament un proiect de lege care sa forteze Guvernul sa anuleze tratatul semnat cu UE.

"Documentul, semnat in 1999 de ministrul de Externe de atunci, Nadejda Mihailova, si de comisarul european Guenter Verheugen, nu are efect legal. A fost semnat numai in versiunea engleza", a spus Siderov.

La doar cateva zile dupa inchiderea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Kozlodui, in Bulgaria a fost declansata o dezbatere privind posibila repunere in functiune a acestora.

In cadrul tratativelor de aderare, comunitatea europeana a impus, din motive de securitate, ca reactorul trei si patru al centralei, care nu mai pot fi modernizate la un pret rezonabil, sa fie inchise in seara zilei de 31 decembrie, cu doua ore inaintea aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana.