Cazurile Giurgiu si Mamaia sunt ramasite ale unei Romanii feudal-comuniste.

Ceea ce se intampla in aceste zile la Giurgiu seamana cu o sedinta de exorcizare. Oameni intregi la cap se chinuiesc sa scoata dracii din capsomani capabili sa puna taxa si pe razele de soare.

De fapt, trebuie sa ne obisnuim cu astfel de confruntari intre aberatie si normalitate. Rezolvarea cazului "Giurgiu" e doar un mic pas spre scoaterea Romaniei din chingile ei feudal-comuniste. Vor urma si alte zvarcoliri, pentru ca traim totusi intr-o tara care nu duce lipsa de smecheri si pungasi.

Sa facem rezumatul: din anii ‘90, romanii si strainii care trec prin Giurgiu sunt obligati sa plateasca o "taxa ecologica". Prima smecherie vine chiar din denumire: atat de "ecologica" e aceasta taxa, incat banii merg oriunde, numai spre curatenia orasului nu.

Niste capete patrate din Consiliul Local Giurgiu au gasit solutia de a face bani: bir la drumul mare. Tot ce au putut nascoci acesti ganditori ai clisurii a fost un fel de taxa de protectie de sorginte interlopa. De ce sa-si mai bata ei capul cu proiecte destepte, cu atragerea de investitii?

E mult mai simplu sa tragi o bariera peste sosea, sa iesi la marginea asfaltului si sa intinzi mana catre trecatori: marca banu’! Nicio diferenta intre o poarta europeana a Romaniei - cea mai importanta trecere spre Bulgaria - si zona angroului Europa, de la periferia Capitalei, unde "bastinasii" iti ofera, contra cost, un loc de parcare in fata casei lor.

Macar aceia sunt particulari, iar in schimbul taxei iti rezolva o problema arzatoare.

Ani de-a randul, la Giurgiu sau Mamaia, sute de mii de oameni au fost umiliti prin acest bir arbitrar. Diversele guverne ale Romaniei s-au facut ca nu vad anomalia ori au ridicat din umeri: e autonomie, nu ne putem opune taxelor de acest gen. Ca si cum ele, guvernele, nu aveau la indemana prefecturile, protapite in judete tocmai pentru a aplica politica Bucurestiului!

De-a dreptul halucinanta a fost explicatia Ministerului Administratiei si Internelor: n-avem ce face, legea actuala da voie oricui sa impuna taxe precum cele de la Giurgiu si Mamaia. De parca ne obliga cineva sa ne consolam cu o lege proasta, in loc sa o schimbam! Si cine ar trebui s-o schimbe? Exact ministerul cu pricina, evident, prin ordonanta de urgenta ori proiect de lege.

Dar e mai usor sa te uiti ingrozit la drobul de sare decat sa-l dai jos de pe soba...

In fine, dupa ani de compromis mioritic, ne-am trezit cu totii - ministri si soferi de TIR, prefecti si simpli giurgiuveni - integrati in Europa. Alte reguli, alta mancare de peste! Dovada ca, dintr-un foc, afla si stabimea din Giurgiu - primarul liberal, prefectul, baskanii consiliului local - ca prin draga lor Europa nu e voie sa impui taxe de neam prost in orasele de granita.

A fost nevoie, asadar, de mult-asteptata integrare ca sa intram si noi sub incidenta unei legi de stopare a taxelor porcesti gen Giurgiu-Mamaia! Ba, mai mult: a trebuit sa vina TIR-istii turci, cu halvaua lor si rahatul cu fistic, sa ne bage-n cap o lege europeana!

Putem privi aberatia si din alt unghi: statul roman nu mai incaseaza nicio taxa la granita cu Bulgaria, in schimb ne vamuieste Mos Fofeaza de la Primaria Giurgiu.

Gata, acum ma grabesc sa plec in Gorj: a cam venit vremea sa trantesc o taxa ecologica la tranzitul carutelor pe ulita copilariei mele!