Si in tarile integrate in UE inaintea Romaniei, cine si-a plasat banii in apartamente in asteptarea unui castig dupa aderare a facut o afacere proasta, pentru ca locuintele s-au ieftinit chiar cu 15%, pe alocuri.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va produce o explozie a preturilor pe piata imobiliara locala, cred analistii, luand ca exemplu evolutiile din statele integrate inaintea tarii noastre. "In toate celelalte state integrate recent, pe piata imobiliara nu s-a constatat o aliniere la preturile practicate in tarile mai dezvoltate.

In fapt, preturile sunt dictate primordial de cererea si oferta locala, tinand cont si de situatia economiei din fiecare stat", ne-a declarat Mihai Plaesu, consultant senior in cadrul companiei DTZ Echinox. Drept urmare, exista discrepante foarte mari intre pietele imobiliare chiar intre state vechi - membre ale UE, cum ar fi, de exemplu, intre Marea Britanie si Portugalia.

Opinia este impartasita si de specialistii companiei Eurisko. Ei se bazeaza pe faptul ca piata imobiliara romaneasca a beneficiat de un context favorabil, tocmai ca urmare a valului integrarii din 2004, fapt ce a atras atentia investitorilor asupra intregii regiuni. "Putem spune chiar ca, partial, efectul integrarii europene asupra pietei imobiliare locale a fost consumat. Marea explozie s-a produs", remarca reprezentantii Eurisko.

Integral in Gandul