Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007 s-a mutat si centrul geografic al UE inspre est, mai precis intr-un Barbarossastadt (oras al lui Barba Rosie) german, din landul Hessen, nu departe de Frankfurt, pe Main.

Institutul francez al National Geographic precizeaza ca aceasta mutare s-a facut cu aproximativ 150 km mai spre est, de la Kleinmaischeid -tot in Germania- la Gelnhausen. Dupa cum relateaza agentia de presa AP, oficialii orasului au montat trei catarge cu steaguri, pentru a marca noul centru geografic.

Acestea nu s-ar afla insa exact in centru, care cade pe un ogor plantat, ci ceva mai departe, pe o pajiste din cartierul Meerholz al orasului barbarosian Gelnhausen. In Germania exista cinci orase ale lui Barba Rosie, denumite astfel dupa Friedrich I, ajuns imparat al Sfantului Imperiu Roman si poreclit astfel, dupa culoarea barbii sale stufoase.

Ceremonia de stabilire oficiala a noului centru geografic al UE a avut loc in 3 ianuarie, in prezenta angajatilor Oficiului de Cadastru si a mass-media internationale, relateaza agentiile de presa. Investitura are, pentru oraselul german, un caracter simbolic, dar la nivel local se spera in impulsionarea turismului si crearea de parteneriate comunale, cu efecte economice benefice pentru zona.

Speculand un pic, daca si Turcia va adera candva la Uniunea Europeana, poate ca centrul geografic UE va ajunge...in buricul Bucurestilor.