Consiliul Judetean Brasov va cumpara Castelul Bran alegand sa achite suma de 60 de milioane de euro, printr-un imprumut de tip leasing, pe o perioada de zece ani, de la o banca austriaca.

UPDATE Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu: "Am informatii ca exista persoane din strainatate si chiar din tara care doresc sa cumpere castelul Bran cu banii jos si cu sume mult mai mari. Sub nici o forma nu dorim sa se ajunga la aceasta situatie."

Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.

Atunci, noul proprietar afirma ca nu stie ce destinatie va da castelului peste trei ani. Pe de alta parte, ministrul Culturii se arata increzator: "Cred ca se va gasi o formula convingatoare, cu o substanta si un substrat cultural neschimbat, dar depinde de ceea ce doreste proprietarul. Putem insa demara anumite discutii chiar in intervalul acesta de trei ani", sustinea Adrian Iorgulescu.

Iorgulescu: „Pretul este indecent de mare in raport cu valoarea reala a castelului”

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine ca avocatii lui Dominic de Habsburg nu respecta legea facand o prima oferta de vanzare a Castelului Bran Consiliului Judetean Brasov. De asemenea, el considera ca suma ceruta de proprietari - 60 de milioane euro - este "indecent de mare".

"Chestiunea nu are nicio acoperire. Pana nu exista o solicitare scrisa de vanzare a Castelului Bran, adresata Ministerului Culturii si Cultelor, totul este o simpla discutie informala.

Nu sunt impotriva faptului ca intr-o faza ulterioara castelul sa fie cumparat de Consiliul Judesean Brasov, dar nu se respecta procedurile legale, respectiv necesitatea ca oferta initiala sa fie adresata MCC, care trebuie sa-si exercite dreptul de preemptiune", a declarat, luni, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.

"Suma solicitata, 60 de milioane de euro, mi se pare exagerat de mare in raport cu valoarea Castelului Bran. S-a discutat despre instrainarea domeniului Peles, respectiv trei castele, la nivelul a 30 de milioane euro. Dublul acestei sume pentru Bran mi se pare mult exagerat. Pretul este indecent de mare in raport cu valoarea reala a castelului", a sustinut Adrian Iorgulescu.

Mai mult, ministrul a explicat ca MCC nu poate sa sprijine Consiliul Judetean Brasov sa cumpere Castelul Bran, asa cum a sugerat Aristotel Cancescu. "Este discutabil daca MCC poate sa dea bani pentru o alta institutie.

Pot sa cumpar Castelul Bran pentru a deveni un bun al statului, nu pentru a-l instraina", a mai spus Iorgulescu, precizand ca in momentul in care va primi o adresa oficiala de vanzare a Castelului Bran va face o nota in Guvern.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu are de gand sa imprumute de la o banca cei 60 de milioane de euro pentru a cumpara castelul si sa-i returneze in 10 ani prin exploatarea economica a imobilului. Insa, spune el, ii convine si situatia in care Ministerul Culturii plateste castelul si il ofera apoi Consiliului Judetean Brasov.

Castelul lui Dracula

Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai importante monumente nationale. Bran este un punct de reper pentru strainii care vin sa viziteze Romania in incercarea de a ajunge acolo unde se spune ca s-a nascut legenda lui Dracula.

Castelului Bran a fost mentionat pentru prima data in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie". In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate.

La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran era subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

La 1 Decembrie 1920, Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma in resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai.

In 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat.

Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Din cauza ca se afla intr-o avansata stare de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare. Lucrarile se incheie, in linii mari, in 1993.