The Rompetrol Group NV (TRG) a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care isi exprima intentia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS). Procesul de privatizare a NIS este inca intr-un stadiu preliminar, iar TRG isi mentine interesul ferm de a parcurge etapele urmatoare, se arata intr-un comunicat transmis de companie.

NIS este un obiectiv care se incadreaza politicii grupului de extindere regionala, prin constructia unui pod intre Estul bogat in resurse si Vestul Europei, ale carui nevoi energetice cresc semnificativ.

Activitatile Grupului Rompetrol, care se intind din regiunea Marii Caspice si a Marii Negre pana in zona de vest a Marii Mediterane, vor continua sa se dezvolte pe aceasta axa strategica pentru Romania si Europa, se mai arata in comunicatul de presa.

Pe de alta parte, intre operatiunile Grupului Rompetrol si cele ale companiei sarbe NIS exista sinergii majore, iar o eventuala integrare a acestora ar aduce beneficii semnificative ambelor parti.

Atat rafinaria Petromidia cat si cea din Pancevo, detinuta de NIS, au acces direct la Dunare, lucru care face posibil schimbul de produse si subproduse petroliere, si ofera rafinariei sarbe o cale de a accede pe piete de export.

Mai mult, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploiesti, cu un potential deosebit pentru realizarea de produse chimice de nisa.

In acelasi timp, din punct de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo este producatorul ideal pentru a alimenta piata din Vestul Romaniei.

Grupul Rompetrol N.V. (TRG) este una dintre primele 20 de companii multinationale petroliere din Uniunea Europeana, dupa venituri. TRG are sediul in Olanda, iar majoritatea operatiunilor si activelor sunt localizate in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est.

Grupul are peste 8.000 de angajati in 13 tari si estimeaza o cifra de afaceri de 6 miliarde USD in 2006.