Membrii Delegatiei Permanente a PNL au discutat, mai bine de patru ore, despre modificarea Statutului partidului si despre domeniile de activitate ce vor fi repartizate pentru sapte dintre viitori vicepresedinti. Discutiile de pana acum din partid au stabilit favoritii pentru cele 15 mandate, cea mai mare bataie fiind pe functiile care revin celor opt regiuni de dezvoltare.

Potrivit modificarilor care vor fi propuse la Congresul din 12-13 ianuarie, conducerea PNL va fi asigurata, de saptamana viitoare, de un organism care va reuni Comitetul Executiv si Biroul Permanent Central. De asemenea, s-a decis sa se propuna ca toti candidatii sa fie votati in sistem uninominal, fata de cel pe liste decis la Conregul din 2000.

De asemenea, de la finalul saptamanii, din Statutul PNL va fi eliminata incompatibilitatea dintre functiile de conducere la nivel local si cele de la nivel central, astfel ca liderii de filiale vor putea candida la functiile decise la congres.

PNL va avea, de la sfarsitul acestei saptamani, 15 vicepresedinti, fata de cei cinci pe care ii are in prezent. Sapte dintre acestia vor raspunde de domenii stricte de activitate, in timp ce alti opt vor reprezenta regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

Potrivit variantei de Statut definitivata luni seara, vicepresedintii pe domenii se vor ocupa de mediul de afaceri, relatiile internationale, afacerile europene, politica, relatiile institutionale, relatiile cu societatea civila si imagine.

In ceea ce priveste candidaturile, acestea pot fi depuse pana cel tarziu cu 48 de ore inainte de congres, ceea ce inseamna ca miercuri dimineata vor fi cunscuti toti aspirantii la functii.

Cea mai linistita misiune o va avea Calin Popescu Tariceanu, candidat la presedintia partidului, impotriva caruia nu s-a anuntat nici un contracandidat.

Potrivit liberalilor, nici viitorii vicepresedinti pe domenii de activitate nu au multe motive de emotii.

In ultima luna, discutiile interne au stabilit ca adeptii actualei conduceri sa-l sprijine pe Vosganian pentru mediul de afaceri, Mihai Razvan Ungureanu pentru re4latiile internationale, Melescanu pentru afacerile europene, Crin Antonescu pentru politica, Motreanu pentru relatiile institutionale, Norica Nicolai pentru relatiile cu societatea civila si Ludovic Orban pentru imagine.

In regiunile de dezvoltare, insa, concurenta va fi mai mare, mai ales pentru vicepresedintele care va reprezenta zona Bucuresti.

Printre liderii cu infuenta care au ramas inc arti pentru acest post este Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Sebastian Vladescu, ministru de Finante, Vlad Moisescu, consilier al premierului, Eugen Nicolaescu, ministru al Sanatatii, Adrian Iorgulescu, ministru al Culturii, si deputatul Mircea Ciopraga.

Deocamdata par sa fie linistiti Dan Radu Rusanu, Mihai Voicu si Adrian Miutescu, posibili viitori vicepresedinti pentru regiunile de Vest, Sud-vest si Sud.

Pentru Nord-vest, batalia este intre presedintii filialelor judetene din Cluj si Bihor, Marius Nicoara si Cornel Popa, in timp ce pentru Nord-est castigatorul va fi ales intre primarul din Bacau, Romeo Stavarache, si Cristian David, ministru delegat in Cabinetul Tariceanu.

Doi dintre actualii membrii ai conducerii PNL se vor bate pentru vicepresedintia din partea zonei Sud-est: senatorul Puiu Hasotti si secretarul de stat Paul Victor Dobre.