Documentar HotNews.ro

Retrocedarea castelelor - o afacere buna pentru cine?

de M.C.     HotNews.ro
Luni, 8 ianuarie 2007, 0:00Statul roman s-a angajat sa plateasca 90 de milioane de euro pentru a cumpara castelele Bran si Peles. Acestea au fost sau urmeaza sa fie retrocedate proprietarilor de drept, iar autoritatile le vor rascumpara pentru a le mentine in circuitul turistic. Desi este un gest de necesara reparatie morala, retrocedarea are insa un pret cam mare, asumat fara argumente economice viabile.

In plus, ceea ce se intampla in acest moment in Romania constituie un caz aproape singular in Estul Europei.

Informatia pe scurt:
 • Consiliul Judetean Brasov vrea sa cumpere Castelul Bran cu 60 milioane euro. Suma nu poate fi recuperata insa din incasari, asa cum spun oficialii locali.
 • Suma este considerata foarte mare si de catre Ministerul Culturii, care apreciaza castelul la cel mult 15 milioane euro
 • Guvernul este insa dispus sa ofere 30 de milioane pentru un alt castel, Pelesul. Opozitia anunta insa masuri de anulare a acestei decizii.


  Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, anunta luni ca CJ a decis cumpararea Castelului Bran de la proprietarul de drept, Dominic de Habsburg, in schimbul sumei de 60 de milioane de euro.

  Pentru aceasta, autoritatile brasovene doresc sa acceseze un imprumut de tip leasing, pe o perioada de zece ani, imprumut ce ar urma sa fie luat de la o banca austriaca. Pentru cumpararea Castelului, Consiliul Judetean va plati in primii doi ani o suma de 2,7 milioane euro, restul pana la 60 de milioane urmand sa fie platiti lui Dominic de Habsburg de catre banca austriaca.

  [c:1:s]Consiliul Judetean spera ca sa returneze imprumutul din exploatarea turistica a castelului. “Castelul Bran este cel mai mare brand din Romania, este o oportunitate pentru turismul brasovean. Costurile sunt minore fata de ceea ce putem obtine”, a declarat Aristotel Cancescu.

  Cu toate acestea, cifrele seci nu prea ii dau dreptate oficialului brasovean. Conform datelor disponibile, numarul de vizitatori ai castelului Bran a crescut semnificativ in intervalul 1995-2000, de la 195 de mii de vizitatori, la 261.459 persoane (crestere de aproape 35 la suta).

  Spre comparatie, aproximativ opt milioane de turisti viziteaza anual palatul Versailles.

  Cu toate acestea, veniturile din exploatarea castelului sunt inca modeste, chiar daca includ venituri din taxe, foto, publicatii etc. Astfel, in 1995 s-au incasat 225 milioane lei vechi (85.500 euro la cursul mediu din acel an) in timp ce in anul 2000 veniturile totale au fost de 5.2 miliarde de lei (260 mii euro).

  Sumele care se incaseaza curent din exploatarea Castelului Bran - chiar daca plecam de la premisa ca cele din ultimii ani sunt mai mari decit cele de la nivelul lui 2000 - sunt oricum mult, mult mai mici decit plata ratei anuale (de peste 5 milioane de euro) pe care va trebui sa o plateasca Consiliul Judetean Brasov catre banca austriaca.

  In plus, intr-o declaratie publica facuta luni, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a aratat ca pe baza propriilor evaluari Castelul Bran nu valoareaza mai mult de 15 milioane de euro. TVR a relatat ca cea mai mare tranzactie incheiata pina acum cu un castel, la nivel mondial, nu a depasit 58 de milioane euro.

  Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic Habsburg.

  Supranumit Castelul lui Dracula in urma asocierii cu numele lui Vlad Tepes care, conform legendelor locale ar fi locuit sau ar fi fost inchis aici, Branul a fost confiscat de regimul comunist in 1948.

  Retrocedarea sa este privita ca o dovada a stabilitatii politice din Romania si a dorintei autoritatilor de a respecta domnia legii, in conditiile in care tara noastra a devenit membra a Uniunii Europene.

  Castelul s-a aflat in proprietatea Familiei Regale incepind din 1920, urmare a unui act de donatie al municipalitatii Brasov catre Regina Maria. Orasul isi manifesta astfel gratitudinea pentru curajul si eforturile Reginei in vremea primului razboi mondial, in urma caruia Transilvania a intrat in componenta Romaniei.

  Regina Maria l-a lasat mostenire prin testament Principesei Ileana, al carei fiu, Dominic de Habsburg, a copilarit aici pina la virsta de 10 ani.

  Pelesul - o alta perla a coroanei
  Retrocedarea imobilelor din domeniul Peles a fost, in ultima perioada, motiv de disputa intre familia regala - proprietara de drept a complexului - si autoritati.

  Chiar saptamina aceasta guvernul ar urma sa adopte un memorandum pentru retrocedarea castelului Peles si a mai multor domenii aferente, pentru ca la finalul lunii ianuarie sau la inceputul lui februarie Casa Regala sa intre in posesia Pelesului, a Pelisorului si a partii vechi din Foisor.

  "Din punct de vedere formal, negocierile s-au incheiat, urmeaza ca in prima sedinta a Guvernului sa prezint o nota si un memorandum, care cuprinde aspectele pe care le-am stabilit cu Casa Regala", declara recent Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.

  In baza negocierilor, Regele Mihai va primi Castelul Peles, Pelisorul, partea veche a Palatului Foisor si terenurile aferente. Partea noua a Palatului Foisor va ramane statului roman, ea neputand fi retrocedata intrucat nu a fost construita in aceeasi perioada cu Foisorul Vechi.

  [c:2:d]Imediat dupa ce domeniul va fi retrocedat, Casa Regala va putea sa-si manifeste "dreptul de pre-emptiune" si sa faca o oferta de vanzare a Castelului Peles si a partii vechi a Palatului Foisor catre statul roman.

  Statul roman ramine in continuare interesat sa rascumpere domeniul Peles, iar foarte probabil negocierile care se vor purta se vor invirti in jurul sumei de 30 de milioane de euro.

  Potrivit unui act normativ initiat de guvernarea PSD, Regele Mihai ar fi urmat sa primeasca 30 milioane euro, in transe egale timp de trei ani, in schimbul castelelor Peles, Pelisor si Foisor, precum si pentru colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile din inventarul acestora.

  Curtea Constitutionala a stabilit insa, la 9 noiembrie 2005, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile Legii privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor fostului suveran sunt neconstitutionale, deoarece contravin prevederilor articolului privind principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, ale celui referitoare la egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor

  publice, fara privilegii si fara discriminari, precum si ale articolului privind accesul liber la justitie.

  In aceste conditii, regele nu a mai putut primi aceasta suma, insa a solicitat din nou retrocedarea in natura a proprietatilor.

  Actualul Guvern si-a exprimat "regretul" fata de decizia Curtii Constitutionale si a anuntat, la sfarsitul anului 2005, ca va incerca o formula de negociere, daca Regele Mihai isi va recapata in instanta bunurile.

  O parte a actualei opozitii politice, respective PRM, PC si o parte a PSD, a anuntat ca se opune deciziei de retrocedare a bunurilor Casei Regale. Deputatul PRM. Lucian Bolcas, spune ca trebuie facuta o distinctie intre averea personala a Regelui si cea a statului, si de aceea formatiunea sa va ataca retrocedarile “prin toate mijloacele legale”.
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  671 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   superb articol (Luni, 8 ianuarie 2007, 19:19)

   dan marisescu [anonim]

   Bravo! Se demonstreaza clar masinatiunile acestei afaceri. Felicitari MC, felicitari HotNews.
  • 0 (0 voturi)    
   castel (Luni, 8 ianuarie 2007, 20:25)

   ddd [anonim]

   frumoasa abordare. Trebuie continuat subiectul. Ceva e putred, mai ales daca vine de la ilustrul domn Cancescu.TIneti-o tot asa.Un an bun sa aveti
  • 0 (0 voturi)    
   De ce sa se retrocedeze?? (Luni, 8 ianuarie 2007, 21:13)

   ionion [anonim]

   Castelul este proprietate privata prin vointa municipalitatii Brasov si asa trebuie sa ramina.

   Castelul este insa monument istoric esential al romanilor, deci trebuie restaurat, ingrijit, pus la dispozitia vizitatorilor cel putin in proportie de 70%, contra cost la un pret stabilit de MC. Trebuie ca directia corespunzatoare din MC sa verifice ca imobilul este bine intretinut si ca romanii il poate vizita, iar daca este proprietar Karl von Habsburg, nepotul sau Abramovici chiar ca nu ma intereseaza. Este probabil o problema de moralitate din partea unor nobli care au marcat istoria Europei cu faptele lor sa vanda ceva primit prin donatieca semn de recunostinta si pretuire a faptelor lor, unui rus care si-a furat tara.
   In concluzie pretul este exagerat, nu exista nici o garantie ca poate fi platit din taxele de intrate( sa nu uitam ca trebuie intretinut si asta costa enorm), exista insa o certitudine ca cei care accepta acest pret sunt comisionati si isi vor transfera o parte din suma in buzunarul propriu(AM INTRAT IN EUROPA??!!!).
  • 0 (0 voturi)    
   coruptie ! (Luni, 8 ianuarie 2007, 22:04)

   marius george [anonim]

   pai se retrocedeaza tot ce e mai scump ,pt. ca asa si comisioanele sunt mai mari ! sunt destui proprietari mici care nu-si vor vedea in veci proprietatile confiscate de comunisti.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cumparam case de vacanta !!! (Luni, 8 ianuarie 2007, 22:13)

   Addy_G [anonim]

   E o aberatie sa cumparam o casa de vacanta, ma rog un castel doar din considerente de mandrie nationala prost intelese . Oare cat ar valora acest castel daca s-ar fi aflat in Germania sau Anglia ? Va spun eu nu mai mult de 10 milioane de euro ... De ce sa dam noi 60 de milioane sau poate mai mult unor afaceristi fara scrupule, de toata jena care din intamplarea se intampla sa se traga din nu stiu familie de sange albastru . HE !!! Mare favoare .... Noi avem prima optiune sa-l cumparam cu aceasta impozanta suma... Noi avem onoarea sa fim fraieri... Reginei Maria i-ar fi rusine de tine new-yorkezul Dominic von Habsburg, i-ar fi rusine !!! Romania a avut 2 mari regi Carol I si Ferdinand I... Restul sunt niste jigodii... Carol I era mai preocupat de luxul propiu, Mihai I a fost un rege slab care poarta in mare masura vina instaurarii regimului comunist.
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare (Luni, 8 ianuarie 2007, 22:43)

   georgel [anonim]

   si totusi, cum se poate vinde brasovului un castel care a fost primit "donatie" din partea aceluiasi oras? (din partea municipalitatii sase, in momentul in care romania a cucerit transilvania, avand armata stationata la brasov)
   trist...
  • 0 (0 voturi)    
   primii in lume (Luni, 8 ianuarie 2007, 22:59)

   marius [anonim]

   Domnilor, sa nu uitam de marea onoare pentru Romania, o tara mica, sarca, chinuita, in care totusi multumita unoar oamnei darji si hotarati se face cea mai mare tranzactie imobiliara din lume (anterioara a fost de 53 miloane de $, deci 40 mil EUR) Nu merita faptul ca suntem primii 60 de milioane? Aici va fi ca la CEC, Consiliul va trebui sa aloce si vreo 20-30 miloane pentru renovare.
   Traiasca cetatenii platitori de impozite, taxe si rate de leasing ai judetului Brasov in frunte cu Consiliul Judetean!!!!!
   Propun sa se puna niste bariere tip Giurgiu, "bariera Stan si Bran" din care sa se recupereze investitia.
   Sper totusi ca cea mai mare tranzactie imobiliara din lume este insotita si de cea mai mare spaga, macar din Europa.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce?... (Marţi, 9 ianuarie 2007, 2:59)

   Sandu [anonim]

   N-am nimic impotriva retrocedarilor.
   Dar o persoana care primeste o proprietate de o asemenea marime ar trebui sa se dovedeasca si capabila sa o administreze.

   Proprietarul nu are practic alta optiune decat sa mentina castelul in circuitul turistic.
   Daca el nu se pricepe, va veni cu siguranta altul care sa o faca.

   Nu pricep motivatia pentru care "statul" vrea sa recupereze castele. In mod sigur statul e un administrator mai prost decat orice proprietar/administrator privat.
  • 0 (0 voturi)    
   Halal democratie.... (Marţi, 9 ianuarie 2007, 5:26)

   sile [anonim]

   Cunosc cazuri de persoane, mostenind cu acte in regula o suprafata de 600 mp de teren in Bucuresti ,care se straduiesc de 7 ani de zile sa-si recupereze terenul si nu au reusit nici pana acum. In schimb familiei regale i se retrocedeaza proprietatile fara probleme ,ba chiar unii vor sa le umple si buzunarele cu bani multi ca sa aiba din ce trai,nu-i asa!?
   Asta poate fi un exemplu de ce fel de societate ne pregatim sa construim,de halul de democratie la care asistam,de fanfaronada legata de echitate si egalitate in drepturi, samd.
   Si inca ceva.Legat de faptul ca PSD ar vrea sa se opuna retrocedarilor ma apuca rasul.Toti smecherii din acest partid si-au primit cu varf si indesat inapoi mostenirile iar acum fac valuri vrand sa arate cum nu mai pot ei de grija celor multi!
  • 0 (0 voturi)    
   cand ne invatam minte? (Marţi, 9 ianuarie 2007, 8:24)

   adizaha [anonim]

   Cand o sa intelegem ca ce ai furat si ce ai luat trebuie dat inapoi?
   Daca nu sunt ale tale cu ce drept le tii tu si te mandresti cu ele? Mostenitorii castelelor, cabanelor, si cam a tot ce s-a facut cu cap in romania , dar nu de romani (pentru ca romanii stiu doar sa stea cu mana intinsa si sa nu dea nici un cent inapoi) nu au decat sa le ia inapoi si sa faca ce vor cu ele. sa le dea foc. e treaba lor. SUNT ALE LOR.
   cine va comenta ca altii nu obtin pamanturile dar familia regala obtine. SI ce? Sa nu mai dam la nimeni ce i se cuvine pentru ca nu stiu cui nu i se da? Nu i se da din vina regelui sau a sistemului politic creat dupa 89?
   Si la urma urmei, ce a facut pentru romania x in comparatie cu ce a facut familia regala? deci macar din respect si nu ar trebui sa se puna problema asa.

   Articolul acesta nu are nici un sens. E scris degeaba. Sa nu uitam ca Vadim a impiedicat retrocedarea sub forma unei sume de bani. ei bine uite ca acum trebuie retrocedat in natura. Iubiti-l pe Vadim. Iubiti-va pe tunuri.....etc

   Macar marele alb are decenta sa nu mai stea in fata.....spre deosebire de alti comunisti de marca.....

   concluzia e ca daca ramanem hoti nu vom prospera niciodata. Asa ca nu va mai crispati si lasati oamenii sa isi recapete ce le apartine de drept.
  • 0 (0 voturi)    
   si inca ceva (Marţi, 9 ianuarie 2007, 8:29)

   adizaha [anonim]

   Cineva scrie mai jos de administrarea bunurilor repsective>

   1. cata vreme e al meau, il administrey cum vreau
   2. Statul roman *deci romanii* nu l/au administrat mai bine nici pe castelul dracula nici complexul peles.
   Am fos acum de sarbatori sa vad Pelisorul. Toate indicatoarele spuneau spre casa de bilete. in doua limbi. cand am ajuns la casa de bilete era inchis. si niste tate care sporovaiau sprijinite de o scara au raspuns la intrebarea> bilete? cu . biletele se iau dela Peles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   deci bati drumul pana la Pelisor, unde ti se arata ca gasesti bilete. si cand ajungi acolo, daca ai noroc sa dai peste unul din angajatii de trei lei , afli de unde se iau de fapt biletele. Asta da administrare. Nici nu am mai vizitat. Mi-e scarba de admiistrarea romaneasca. Asaca nu veniti cu argumente din astea lipsite de bun simt.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect ar fi...! (Marţi, 9 ianuarie 2007, 8:53)

   Vali Cel Batran [anonim]

   Corect ar fi sa i se retrocedeze, pentru ca este dreptul lui, dar sa fie lasat sa-l administreze si sa plateasca impozite pentru el macar un an de zile. De ce se repede primaria Brasovului sa-l cumpere imediat? Poate sa-l ia si peste un an sau doi si la un pret mult mai mic. Este evident ca acest Dominic nu are cu ce sa-l administreze si va face orice ca sa scape de el.
  • 0 (0 voturi)    
   boi (Marţi, 9 ianuarie 2007, 9:01)

   elena [anonim]

   Care o spus ca Romanul nui prost.
  • 0 (0 voturi)    
   Vorbe in vant (Marţi, 9 ianuarie 2007, 9:18)

   NI [anonim]

   In Cotidianu din 13.12.2006 se prezinta un studiu de piata despre brand-uirile din Romania. Pe primul loc (!) se afla Dacia evaluat la 387.4 milioane Euro. Urmeaza BCR (355.6m), BRD (208.3), Petrom (86.4) si Sensiblu (82m). Pe de alta parte, inclusiv pe site-ul oficial al UE, Bran-Dracula, alaturi de Nadia Comaneci este considerat brand-ul cel mai vizibil al Romaniei. Bran poate valoreaza macar 60% din Sensiblu. Pe ce s-a bazat Iorgulkescu cand a scos din buzunar 15m ? Studiul prezentat de autorul articolului este vechiu (2000) si se refera EXCLUSIV la vizitatori. Daca pe proprietar il duce capul sa scoata bani numai din bilete, atunci isi merita soarta. Poate era interesant pentru autorul articolului sa intrebe ori pe proprietar pe ce s-a bazat, ori pe un specialist in brand-ing ori macar la un fond de investitii. Doar asa, pentru a nu avea o opinie partinitoare. In fond nimeni nu obliga statul sa cumpere. Poate spune ca e prea mult si nu e interesat si atunci proprietarii pot vinde cui vor. Cand despre capacitatae MC de a gestiona cu succes patrimoniul cultural, va recomand sa merget la Muzeul de Istorie si sa va dati cu parerea cati bani ati putea scoate Dvs. din el daca ati fi administrator. Bani pe care MC, evident nu ii scoate. Ce poate face la Bran un management competent...Oricum, Am inteles din comentariul Dl. Cancescu ca de fapt Brasovul plateste dora 2 milioane, resut este produs de afacere (nu de la banca austriaca asa cum se intelege din articol). Nu cred ca e o afacere proasta.
  • 0 (0 voturi)    
   Cu siguranta e o afacere ascunsa (Marţi, 9 ianuarie 2007, 9:30)

   Daniel [anonim]

   Sunt de acord ca Branul este cel mai mare brand din Romania, insa nu castelul ci zona in sine. Comparata chiar si cu Elvetia, zona culoarul Rucar-Bran este poate cea mai frumoasa si mai bine dezvoltata regiune din Romania din punct de vedere turistic.
   Dar nu are nici o legatura cu castelul.
   Eu am mers de foarte multe ori in zona in concediu, insa o singura data am vizitat castelul.
   Are farmecul sau, insa nu merita atatia bani.

   Daca lucrurile s-ar fi facut cum trebuie ar fi trebuit luat exemplu de la tari cu traditii in castele medievale, gen Franta.
   Acolo poti cumpara un castel cu niste hectare bune in jurul lui la preturi incepand cu 1 milion Eur. Dar daca pretul initial pare mic, statul te obliga sa-l renovezi (daca e cazul) si sa-l intretii pentru circuitul turistic. Asa trebuia facut si cu castelul Bran, adica odata cu retrocedarea sa fie transmise si niste obligatii.

   Insa probabil (cum se intampla in Romania) d-l XXX care va decide daca se plateste pretul de 60mil Eur are si el parte de un comision foarte gras si oricum nu raspunde in fata nimanui, nu? Atunci de ce sa nu-l cumpere chiar daca din punct de vedere economic e clar o afacere proasta.
  • 0 (0 voturi)    
   sofisme (Marţi, 9 ianuarie 2007, 10:25)

   laurentiu [anonim]

   textul asta e plin de sofisme, de informatii vechi, si pe "alocuri" se fac omisiuni.
   Pai daca tot vor sa faca un studiu "serios" de ce mama naibi imi dau cifre din 1995-2000. Au trecut 6 ani de atunci!
   In al doilea rand oamnenii astia au calculat doar cat castiga primaria acum 6-11 ani, dar nu au avut in vedere dezvoltarea zonei respective. Adica e chiar asa de neimportant faptul ca zona Bran a inflorit odata cu inceperea exploatarii Castelului Bran si mitului Dracula?

   Da recunosc ca la prima vedere mi se pare o suma cam mare cei 60 mil dar nu sunt un expert si e foarte posibil sa ma insel.
   Si da recunosc ca am mai mai incredere in administrarea privata decat cea publica!
  • 0 (0 voturi)    
   retrocedari aiurea (Marţi, 9 ianuarie 2007, 11:31)

   NU! [anonim]

   Suntem un caz unic in lume dpdv al tampeniei...N-are rost sa mai comentez acum modul in care se fac retrocedari in tara asta.Insa,ce-ar fi daca nu l-am cumpara sub nicio forma,la niciun pret?!Cum l-ar intretine Inaltimea Sa,Habsburg(...roman neaos!)?Ar avea bani pentru o consolidare?Ar avea bani sa plateasca taxele si impozitele pentru o asa proprietate?N-ar fi mai bine sa-l lasam doi,trei ani sa vedem cum se descurca?S-ar putea sa se roage el de noi sa-l luam pe un pret mult mai mic...
  • 0 (0 voturi)    
   in alte tari foste comuniste nu s-a procedat la astfel de retrocedari (Marţi, 9 ianuarie 2007, 11:59)

   sempere [anonim]

   ca intotdeauna Romania trebuie sa fie mai cu motz si sa dea dovada de zel acolo unde nu era cazul.Mie nu-mi miroase bine aceasta afacere.
   Pe de alta parte familia Habsburg da dovada de mare nesimitire si lipsa de orice scrupule si sentimente pentru poporul roman, cel care ii va plati cele 60 de milioane. Cine garanteaza ca cei de la CJ Brasov nu sunt bine "unsi" ca sa semneze impovararea romanilor cu aceasta datorie imensa? Cine a evaluat acest castel.?
   Sa fim seriosi, miroase de la o posta a interese necurate si meschine.
  • 0 (0 voturi)    
   NATIONALIZAREA (Marţi, 9 ianuarie 2007, 12:00)

   valerica popescu [anonim]

   Nationalizarea e buna. Bravo , hotnews! Burjuii ,chiaburii si strainii asta (cind s-a construit Branul , Brasovul nu facea parte din Romania,era mai aproape de Ungaria) care au construit niste case, castele pe pamintul patriei sa faca bine sa ni le lase , sa ni le doneze, sau nationalizarea! pentru ca noi stim sa avem grija de ele, cum ingrijim ceas de ceas Sarmisegetuza, Castelul din Carpati, Histria, castelul huniazilor si cite altele casunt ruina. Bravo, inca o data autorului.Solutia este NATIONALIZAREA,pentru ca numai asa o sa intretinem din banii nostri castelele si nu cumva sa fuga habsburgii cu Branuls in circa ,sau sa aduca ceva turistio.Iar statul nu ar mai trebui sa spuna pe unde a ajuns mobilierul si tablourile din castel .
  • 0 (0 voturi)    
   retrocedari (Marţi, 9 ianuarie 2007, 12:04)

   ANCA [anonim]

   Dar ce se intimpla cu cei care au acte in regula ptr imobilele care au fost nationalizate? De ce nu se face o ancheta apropos de zecile de mii de cereri si dosare depuse la primarii? De acestea nu se intereseaza nimeni. Nu prezinta interes deoarece sunt ale unor simpli muritori, oameni care de cele mai multe ori nu au bani ptr instante si avocati. Oameni care au sperat intr-o lege reparatorie, morala, decenta ...

   Mostenitorii fostilor proprietari au depus actele la primarii si de patru ani de zile asteapta un raspuns favorabil cererii lor care, cred eu, nu-l vor primi in veac. Ideea este ca legea retrocedarilor trebuie sa se aplice unitar, tuturor mostenitorilor de drept si nu numai capetelor incoronate!
  • 0 (0 voturi)    
   castele si regi (Marţi, 9 ianuarie 2007, 12:40)

   cimpian [anonim]

   Bravo romani,aratam din nou cat de lasi si slabi suntem..Se deruleaza din nou prin fata ochilor noastri o noua afacere de proporti si nimeni nu face nimic,nimeni nu spune nimic..ne vom trezi,ca si in atatea cazuri,prea tarziu:DESTEAPTA-TE ROMANE..!!!Toti cei de la guvernare nu fac altceva decat sa-si umple buzunarele,iar acum vor sa le umple si pe cele ale habsburgilor pe pielea noastra,a romanilor..Tineti minte la primul interviu al regelui Mihai dupa 1989 ca se ruga de noi,de poporul roman sa-l primim in tara ca nu vrea decat sa fie roman si nu are si nu va avea nici o pretentie???Iar azi,cu o armata de avocati revendica tot ce poate...suntem slabi ca acceptam asa o umilire!!!!Desteapta-te romane!!!
  • 0 (0 voturi)    
   retrocedare (Marţi, 9 ianuarie 2007, 12:56)

   nedumeritul [anonim]

   cum un bun cedat statului roman prin donatia poate fi acum revendicat ?
   parerea mea ca si a altora care au postat pe aici este ca e manarie ca unii din smecherii de la putere sa mai bage niste milione de euro in conturi.
   Ar fi bine sa fie vot uninominal macar talhari care s-au invartit 17 ani prin parlament sa mai stea pe acasa si daca nu de ce nu putin pe la mititica.
  • 0 (0 voturi)    
   "ce a facut casa regala pentru Romania" (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:02)

   valer [anonim]

   Aducerea lui Carol in tara - a unui principe strain - seamana la alt nivel cu electrocutarea actuala a porcilor: masura impusa de situatia politica, nu neaparat care sa genereze entuziasm, dar relativ suportabila.
   Si-a vazut de lucru conform fisei postului, a fost remunerat consistent si lucrurile s-au tarat de bine de rau inainte pana la primul razboi.
   Cand nu i-au mai convenit sarcinile de serviciu adica razboiul impotriva Austro-Ungariei, si-a scris demisia - actul de abdicare - murind foarte oportun inainte sa-l semneze.

   Ferdinand si Bratianu sau Bratianu si Ferdinand - depinde din ce parte privesti lucrurile - au prins sfarsitul razboiului refugiati la Iasi, nevoiti sa incheie armistitiul cu Mackensen, dupa ce Romania mancase la greu bataie intr-un razboi tratat in maniera specific nationala: furturi la greu si incompetenta. Romania Mare s-a constituit in ciuda prestatiei interne, in parte printr-un noroc porcesc ca toate imperiile din zona picasera, in parte fiindca Franta dorea sa creeze o centura de state mici ca o contrapondere in est la puterea germana.

   Carol al II-lea caruia i se pot reprosa multe, dar nu prostia, s-a prins ca in respectivul climat international sunt oaresice sanse sa i se incheie brusc contractul de munca. A mobilizat camarila si a reusit sa-si stranga fonduri consistente inainte de retragere.

   Mihai a stat si el la protocoale cu rusii, a semnat ce i s-a dat, inclusiv condamnarea lui Antonescu, in speranta ca se indura Stalin si nu-l trimite in somaj. S-a inselat si a trebuit sa plece cu o suma mult mai putin consistenta decat cea adunata de taica-sau.
  • 0 (0 voturi)    
   scenariu bucurestean (continuare) (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:03)

   valer [anonim]

   Totusi in cazul de fata n-a contat nici prestatia casei regale, nici nostalgicii monarhisti - probabil mai putini chiar decat cei ai lui Ceasca. E o simpla manareala nationala specifica, baronii Brasovului nefacand altceva decat sa perfectioneze un scenariu bucurestean de succes.

   Se gaseste printre revendicatorii plimbati in justitie unul dispus sa colaboreze. Sau chiar se scotocesc arhivele spre identificarea urmasilor fostului proprietar al unui imobil nerevendicat . Primaria / institutia care-i actualul proprietar face tot posibilul sa piarda procesul, eventual apeleaza la avocati din afara pe motiv ca juristii proprii sunt supraaglomerati. Dupa retrocedare se vinde imobilul respectiv, sunt recompensati cei implicati si toata lumea-i multumita.

   Daca nu cereau o suma asa babana mergea figura si la Bran.
  • 0 (0 voturi)    
   Impozite (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:05)

   Marius [anonim]

   Domnilor ar trebui sa il lasam pt un an doi familiei de Habsburg si sa-i punem sa plateasca impozite dupa proprietate , impozite pe care sa le calculam la valoarea de 60 mil de euro a castelului.
  • 0 (0 voturi)    
   tradare si hotie (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:38)

   martin001 [anonim]

   traim zile marete ,zile in care la mare rang sunt hotia si tradarea , nu mai ma mira nimic daca tradatori de tara precum regele mihai care ne-a vandut rusilor are nerusinarea sa vina si sa ceara ceva ce sa facut prin munca romanilor . eu propun sa sa i se dea cea ce a avut bunicul sau cand a venit in romania .dar nu mai mira daca (precedent )pacepa un alt tradator roman a fost tratat in romania ca mare erou national si a primit inapoi ce a furat cand a fost comandantul securitatii .
   cineva striga ``desteaptate romane`` dar romanii nu mai au timp sa se destepte pt ca sunt preocupati sa fure si sa prosteasca pe altii care sunt tot romani ...dar noi vorbim ... altii baga spagi in buzunare si cumpara castele la preturi de zgarie nori din manhattan.cineva propunea sa fim si noi mai jidani sa le dam daca vor si sa le impozitam la val de vanzare pe care o cer inchipuitii revendicatori sa vedem daca mai sunt asa de dornici de revendicari ...... dar sunt si interese ascunse cum scria un alt comentator ..... asa ca va doresc sa traiti bine !romani si sa munciti si sa platiti despagubiri la tot felul de tradatori si de lichele pusi pe capatuiala din buzunarele voastre ....
  • 0 (0 voturi)    
   bravo (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:58)

   satanic [anonim]

   @29. man mi-ai luat vorba din gura. nu ar trebui doar un an sau doi. ci atit cit sa scoatem cele 60 de milioane si sa i se dea omului cit cere pe castel.
  • 0 (0 voturi)    
   Puterea i-si bate joc de micii proprietari (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 1:52)

   forumul civic roman [anonim]

   In timp ce noi ne luptam sa se restituie micile proprietati (cu sutele de mii) blocate de PSD si apoi de Alianta DA, actuala putere face afaceri cu retrocedarile de mare valoare imobiliara.
   Dle Cancescu si Tariceanu, in timp ce faceti jonglerii financiare cu familiile regale pe comisioane de milioane de euro, sute de mii de familii de romani amariti ce au umplut puscariile comuniste datorita credintei in Dzeu si a dreptatii, stau si acum plimbat pe drumuri de autoritati cu anii, ca sa-si primeasca palma de pamint de citeva jugare sau casa familiala in care s-a cuibarit un demnitar local. Sau cum explicati statisticile ce confirma realitatea ca sub 10 la suta din totalul de dosare sau solutionat efectiv prin retrocedare.
   Noi, asociatiile de proprietari de drept am militat in campanie alaturi de Alianta DREPTATE si ADEVAR, de partea acestor multe si necunoscute familii napastuite de comunisti si nu ptr ca sa-i inavutzitzi acum pe cei ce au refuzat la acea vreme sa iasa cu noi la proteste impotriva guvernului Nastase (de intzeles, caci pe spatele presiunilor noastre politice ei i-si negociau prin avocatii casei, pe comisioane grase retrocedarea palatelor si terenurile de mii de hectare)
   Pe spatele fraierilor, adica a romanilor ce au facut cindva temnitza grea in slujba monarhiei, iar aum nu-si primesc inapoi nici macar mica bacanie avuta cindva pe linga Gara de Nord, caci Tariceanu, Boc, Videanu si Orban, (la fel ca Nastase&co la vremea lor), au alte "afaceri" mai grase de facut cu spatiile astea. Iar de la micii proprietari de drept n-au cum sa-si ia milioane de euro comisioane prin casele de avocatura bagate la mijloc in acest scop. De aceea la acest nivel de multe si neinsemnate dosare este practic un blocaj total.
   RUUUSIIINEEEE , halal Dreptate si Adevar
  • 0 (0 voturi)    
   minciuna si afaceri murdare (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 1:54)

   un proprietar umilit de Tarice [anonim]

   Mai bine facetzi-va partid stimati proprietari de drept, ca sa va facetzi singuri dreptate, sa nu mai stati la mina mincinosilor politici de diferite culori ce mimeaza retrocedarea doar prin cazuri rasunatoare, care de fapt se vor dovedi ca sunt simple afaceri murdare de spertz, adica mita si comisioane.
   Daca 500 de mii de familii de romani, napastuite de regimul comunist si-ar face partid va asigur ca nu ar mai sta niciunul dintre ei la cheremul speculantilor de case si terenuri nationalizate precum Bogdan Olteanu (autorul acestei legi strimbe dupa regula ce-i furat e bine furat, si facute parca special doar ptr beneficiul Casei Regale si alte familiii de renume).
   Nici nu ar mai fi nevoit sa-si astepte dreptatea prin justitie peste 15 ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Cumparare din interes? (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 8:06)

   simdum [anonim]

   Cancescu asta de la CJ Brasov, pare a fi ruda ori cu Stamen Stancev, ori cu Codrut Seres, ca prea insista sa cheltuiasca aiurea 60 mil euroi. Sau are ceva rate de platit si nu-i mai ajung banutii la vreo investitie strategiga de interes personal. Sunt tare curios cati brasoveni sunt de acord cu suportarea unei spagi de vreo 45 mil euroi. Eu unu' nu sunt de acord.
  • 0 (0 voturi)    
   Nici eu n-as cere mai putini bani daca l-as mosteni (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 23:25)

   Fane [anonim]

   Ba mai mult, as incepe sa intretin si castelul si familia din royalties. Vrea Ministerul Turismului sau cel a Culturii sa-si faca reclama folosind imagini cu castelul ? OK, dar sunt proprietarul castelului si daca-ti dau voie, atunci ma vei plati. vrea universitatea Spuru Haret sa-si trimita studentii la istorie in practica la castel? OK, dar din taxele de scolarizare, o parte vine la mine. Vrea cercetatorul X-ulescu sa publice o carte despre arhitectura in care sa includa si Branul? Nici o problema, insa va avea nevoie de acceptul meu. Poate ma plateste, poate ca-mi place cartea sau perspectiva reclamei, asa ca ii dau drepturile de folosire a imaginilor pe gratis sau chiar il sponsorizez, care e problema?
   Si de fapt, daca este al lui Habsburg sau al altuia, castelul este mai putin romanesc? Ce, englezii o dau afara pe regina din palatul Buckingham, ca sa vina badea Gheorghe sa bea o saniuta la bodega din colt?
   La urma urmei, chiar mi-ar placea ideea sa-l cumpere Bill Gates. Pacat ca acesta nu este interesat de vitralii, ci de Windows...

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by