Perspectivele sistemului bancar romanesc sunt stabile si prezinta oportunitati bune de crestere, chiar daca riscurile de creditare sunt in continuare ridicate, arata agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service in ultimul sau raport asupra Perspectivei Sistemului Bancar al Romaniei.

"Ratingurile care evalueaza situatia financiara a sistemului bancar reflecta imbunatatirea mediului operational, intrucat alinierea economica si politica la Uniunea Europeana si performantele economice solide au favorizat dezvoltarea sectorului bancar", a declarat Constantinos Kypreos, analist la Moody's.

Implicarea activa a bancilor straine pe piata romaneasca a imbunatatit nivelul specializarii in sistem, contribuind la dezvoltarea retelei de unitati bancare, la consolidarea sistemului prin imbunatatirea nivelului tehnologic, extinderea gamei de produse si transferul de know-how, precum si prin furnizarea de capital si sprijin financiar.

In acelasi timp, ratingurile acordate de Moody's reflecta preocuparile agentiei de evaluare legate de riscurile ridicate de credit asociate operatiunilor bancare, avand in vedere rata anuala de crestere a creditarilor, de 42% in ultimii trei ani si dezvoltatrea insuficienta a sistemelor de management al riscului.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca, in ultimii ani, s-au facut progrese notabile in domeniul reglementarii si supravegherii sistemului bancar, dar aceasta evolutie trebuie sa continue, prin concentrarea atentiei institutiilor de supraveghere asupra aspectelor calitative ale activitatilor bancare si a imbunatatirii sistemelor de evaluare a riscurilor.

“Indicatorii financiari actuali ai sistemului bancar vor putea sustine ratinguri mai ridicate, cu nivele ale creditelor neperformante relativ reduse, cu o profitabilitate adecvata si niveluri de lichiditate si de capital puternice. Totusi, observam riscuri in ceea ce priveste sustinerea sau adecvarea unor indicatori pe termen lung”, a spus Kypreos.

Profitabilitatea este sub presiune datorita reducerii marjelor dobanzilor, ca urmare a scaderii ratelor dobanzilor, nivelului mare al rezervelor minime obligatorii, intensificarea concurentei, dar si datorita majorarii costurilor, determinate de strategiile de extindere a retelelor bancare.

Potrivit Moody's indicatorii privind calitatea activelor s-ar putea deteriora pe masura ce portofoliile de credite vor ajunge la maturitate, sau in cazul in care sistemul bancar se va confrunta cu o crestere a volatilitatii. Neconcordanta dintre maturitatea activelor si cea a pasivelor arata ca bancile trebuie sa isi diversifice si sa isi extinda baza de finantare.

Agentia de evaluare financiara a acordat principalelor banci din Romania, Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank, calificativul Baa3/P - 3 pentru depozitele in valuta, cu perspectiva stabila.

Aceste ratinguri se bazeaza pe caracteristicile bancilor de a fi “prea importante pentru a esua”, existand o probabilitate ridicata, ca in caz de necesitate, sa obtina sprijin din partea autoritatilor si a actionarilor.