Desi clientii vor plati de la 1 ianuarie 2007 impozitele locale aferente casei sau masinii luate in leasing, companiile de profil nu scad comisioanele percepute, din care se plateau pana acum impozitele. TVA-ul pe dobanda aplicat in cazul leasingului financiar va creste substantial costurile imprumutului pentru persoanele fizice.

Efectele negative ale aplicarii noului Cod Fiscal incep sa se vada: persoanele fizice care au optat pentru cumpararea unei case sau a unei masini in leasing financiar vor avea mult mai mult de platit decat se asteptau. In primul rand, impozitul local, pe casa sau masina, va trebui platit de anul acesta de catre cel care a contractat leasingul imobiliar sau auto.

Pana anul trecut, impozitul era achitat de societatile de leasing. Acestea aveau insa diverse proceduri pentru a-si recupera de la clienti costurile respective.

In cele mai numeroase cazuri, impozitul era retinut in avans, fiind integrat in comisionul pe care societatea de leasing il percepe clientilor.Dar aceasta operatiune nu era evidentiata distinct.

Asadar, o persoana care a contractat anul trecut un leasing imobiliar sau auto - de pilda - pe 5 ani va avea de achitat impozit timp de peste 4 ani, chiar daca l-a mai achitat o data, in avans, societatii de leasing.

Si nu va putea cere, legal, despagubiri societatii de leasing, pentru ca impozitul nu a fost nicaieri evidentiat in contabilitatea acesteia ca o cheltuiala recuperata anticipat de la client, dupa cum ne-a explicat Cristian Nanes, jurist la Tiriac Leasing.

Integral in Gandul