Vanzarea de catre Ministerul de Finante de certificate de trezorerie in lei cu scadenta la o luna si la sase luni a captat interesul investitorilor, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, transmite Reuters.

Astfel, Finantele au vandut titluri cu maturitate de o luna de 2 miliarde lei, cu un randament de 6,04% pe an, si titluri la sase luni de 500 de milioane de lei, cu o dobanda medie de 6,28% pe an.

Ofertele care au insumat patru miliarde de lei pentru scadenta de sase luni si 8,3 miliarde lei la o luna au avut un randament maxim acceptat de 6,49%, respectiv 6,5% pe an.

“A existat un interes urias pentru aceste certificate de trezorerie datorita absentei Romaniei de pe aceasta piata. Dobanda minima a fost in jur de 5%, ceea ce arata disperarea investitorilor de a-si plasa banii”, a declarat Ionut Dumitru, analist sef la Raiffeisen Bnak Romania.

“Suprasubscrierea emisiunii arata increderea investitorilor straini in economia romaneasca. Printre cumparatori se numara, in mod sigur, fonduri de pensii si fonduri mutuale”, a spus Melania Hancila, analist Finansbank.

Ministerul de Finante are planificat pentru acest an licitatii de titluri de stat pe piata interna in valoare de opt miliarde de lei, dintre care 5,7 miliarde de lei doar in primul trimestru.

Investitorii straini incearca sa isi plaseze banii in Romania, care are insa o bursa mica si o piata de obligatiuni aproape inactiva. Cea mai mare a banilor investiti ajung in depozite bancare si in sectorul imobiliar, care a cunoscut o crestere rapida in acest an.

Analistii spun ca Romania are o piata atractiva, cu o inflatiede 4,7% in noiembrie, o crestere economica de 8% si investii straine directe record.