Primul mare salon auto al anului 2007 se desfasoara in aceste zile, peste ocean, la Detroit. North American International Auto Show sau, pe scurt, NAIAS, are o traditie de invidiat, implinind anul acesta 100 de ani de la prima initiativa de expunere a automobilelor pentru marele public, la Detroit.

Primul salon auto din orasul considerat de multi drept capitala mondiala a automobilului s-a tinut intr-o berarie, pe 9 decembrie 1907, si a adunat 33 de automobile de la 17 producatori, iar pretul de intrare era de 50 de centi, ajungand la un dolar pentru petrecerea organizata cu aceasta ocazie.

O suta de ani mai tarziu, in zilele noastre, petrecerea cunoscuta sub numele de Charity Preview este una high class, cu bilete ce costa 400 de dolari.

Cele aproximativ 18.000 de persoane care vor participa de petrecere, cat si cei 750.000 de vizitatorii care platesc 12 dolari pentru a vedea salonul in zilele deschise publicului, plus cei 35.000 oameni din industria auto, ce platesc 75 de dolari pentru acces intre zilele pentru presa si cele pentru public, vor vedea noutatile prezentate de 48 de producatori din intreaga lume.

Pe parcursul celor trei zile de presa, numarul de prototipuri expuse in centrul orasului Detroit, la Cobo Conference si la Exibition Center, va fie egal cu numarul de automobile prezentate la inceputul secolului, in berarie.

2007 marcheaza, de asemenea cel de-al 19 an in care Salonul de la Detroit se numeste oficial North American International Auto Show (NAIAS), numarandu-se printre evenimentele majore de acest fel din lume, alaturi de saloanele de la Geneva, Frankfurt, Tokyo si Paris.

Printre noutatile despre care toata lumea vorbeste, anul acesta, la NAIAS, se numara si prezenta inedita a unor producatori chinezi, ajunsi aici la mai bine de jumatate de secol de la prima prezenta a producatorilor straini la Detroit. Era prin 1957 cand Volvo, Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche si Isetta au devenit primele marci straine prezente la acest salon.

Pentru europeni, noutatile prezentate la NAIAS n-au decat valoare de... cultura generala, prea putine dintre modelele noi prezentate aici regasindu-se si in oferta de pe batranul continent. Iata cateva dintre noutatile de la NAIAS 2007:

2008 Chevrolet Malibu

2008 Dodge Viper SRT10

2008 Mitsubishi Lancer

2008 Nissan Rogue

BMW Seria 3 cabrio

Chevrolet Camaro Convertible concept

Chevrolet Equinox Sport

Chrysler Nassau concept

Dodge Avenger

Ford Interceptor concept

Jaguar XF

Jeep Trailhawk concept

Kia Kue

Lincoln MKR concept

Mercedes-Benz Ocean Drive

Mitsubishi Prototype X

Rolls-Royce Drophead Coupe

Toyota FT-HS concept

Volvo XC60 concept