In acest an sunt asteptate reduceri pentru dobanzile la lei si dolari, in timp ce dobanzile in euro au sanse mari sa inregistreze noi majorari. De aceeasi evolutie, ascendenta, vor avea parte si dobanzile in franci elvetieni.

Anul trecut, ratele dobanzilor au crescut la unison, incepand cu cele pentru lei si finalizand cu dobanzile pentru monedele „exotice“. La noi, Banca Nationala a majorat in doua randuri rata dobanzii de politica monetara, de la 7,5 la 8,75%. Totodata, banca centrala a saltat rata rezervelor minime obligatorii de la 16 la 20% la lei si de la 35 la 40% la valuta.

Aceste masuri au avut ca efect scumpirea creditelor in lei. La nivelul populatiei, acest lucru s-a resimtit prin cresterea dobanzilor cu 1,5 puncte procentuale in primele 10 luni ale anului, conform ultimelor date publicate de BNR. In schimb, pe segmentul persoanelor juridice, creditele in lei s-au ieftinit usor, in ciuda conjuncturii nefavorabile.

Astfel, concurenta mai mare pe acest segment de clientela a fortat bancile sa-si diminueze marja de profit.

Schimbare de directie

Insa, indiferent de clientela vizata, creditele in lei au avut cele mai mari dobanzi in 2006, comparativ cu celelalte valute disponibile, iar situatia are toate sansele sa se mentina si in 2007. Principala frana in calea diminuarii dobanzilor este rata dobanzii de politica monetara.

Aceasta este instrumentul de baza cu care BNR controleaza inflatia, iar o diminuare a ei este posibila doar in masura in care cresterea preturilor se atenueaza. In 2006, rata inflatiei a scazut de la 8,9% in luna ianuarie pana la 4,7% in noiembrie.

Prin urmare, obiectivul BNR pentru finalul de an - inflatie de 5% - este ca si atins, astfel ca reducerea dobanzilor in acest an este luata in calcul de tot mai multi analisti.

„Mentinerea dobanzii de referinta la nivelul actual nu pare a avea fundament atat timp cat diferentialul dintre dobanda de politica monetara si rata inflatiei a atins un nivel mai mult decat confortabil“, spune Catalin Maciuca, analist financiar.

„In 2007 ne asteptam ca banca centrala sa inceapa ciclul de relaxare a politicii monetare. Estimarile noastre au la baza analizele BNR, care indica o dezinflatie accentuata in urmatoarele opt trimestre“, afirma Florin Citu, economist-sef la ING Bank.

El crede ca, in prima parte a anului, BNR va incepe sa scada rata rezervelor minime obligatorii, iar in a doua jumatate a anului va diminua rata dobanzii pana la 8%. Acest lucru va influenta direct dobanzile la credite, in timp ce randamentele la depozite depind mai mult de evolutia ratei rezervelor minime obligatorii si de comportamentul bancii centrale pe piata monetara.

In cazul in care rezervele minime obligatorii scad puternic, iar BNR nu atrage lichiditatea suplimentara din piata, dobanzile ar putea cobori destul de mult. O astfel de decizie este insa riscanta deoarece ar pune in pericol stabilitatea preturilor si s-ar impune doar in cazul in care aprecierea agresiva a leului din ultima luna s-ar perpetua.

Cel mai probabil, BNR va continua sa atraga aproape integral banii suplimentari din piata. In aceste conditii, „nu trebuie sa ne asteptam la reduceri consistente ale ratelor dobanzilor la depozitele atrase. Dimpotriva, o reducere a rezervelor minime la lei va permite bancilor mature sa ofere rate de dobanda cel putin egale, daca nu superioare clientilor.

Desi pare surprinzator, nu sunt putine bancile care ascund o parte din costul cu constituirea rezervelor in pretul resursei atrase“, spune Catalin Maciuca.

Deci, chiar daca leul nu va fi preferat la solicitarea de credite, el ramane mai departe cea mai buna solutie de economisire.

Randamente in crestere la euro

Aria de selectie a clientilor pentru creditele in valuta s-a extins destul de mult in ultima vreme, incluzand alaturi de monedele traditionale - euro si dolar - monede precum francii elvetieni, forintul maghiar si francul elvetian. In acest caz, pe langa evolutia dobanzilor, clientii trebuie sa tina cont, la contractarea unui imprumut, si de perspectivele cursului de schimb.

Dobanzile la euro au crescut in 2006, rata de referinta a Bancii Centrale Europene fiind majorata in repetate randuri de la 2,25% la inceputul anului pana la 3,5%. Conform standardelor istorice, dobanzile sunt in continuare mici in zona euro. In primele luni din 2007 este asteptata insa o noua majorare a dobanzilor cu 0,25% pana la 3,75%, ca urmare a cresterii presiunilor inflationiste.

Noi ajustari pe parcursul anului sunt mai putin probabile, deoarece ar afecta negativ activitatea economica din zona euro. Astfel, dobanzile practicate de banci la creditele si depozitele in euro nu risca sa fie afectate major de evolutiile externe.

In plus, leul are sanse mari sa se intareasca fata de euro, datorita interesului sporit manifestat de investitorii straini fata de Romania, atat in scopuri speculative, cat si ca investitii pe termen lung, subliniaza Melania Hancila, analist financiar la Finansbank. Pentru anul 2007, Florian Libocor, economist la BRD, estimeaza ca raportul EUR/RON ar putea cobori la 3,26.

Integral in Saptamana Financiara