Dupa ce au dat gres calculand cati estici vor cauta de lucru in Marea Britanie dupa valul extinderii din 2004, britanicii au socotit cu mult mai multa grija numarul romanilor si bulgarilor care ar putea intra pe piata muncii in 2007 si 2008. Au facut inclusiv o estimare a momentului in care emigrantii se vor intoarce la matca.

Compania de consultanta Capital Economics Consultancy a ajuns la concluzia ca in anul 2007 numarul romanilor si bulgarilor in cautare de lucru in Marea Britanie va fi de circa 50 de mii de persoane. Aceeasi cifra este estimata si pentru anul urmator, 2008.

Aceasta inseamna ca in primii doi ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in jur de o suta de mii de persoane isi vor incerca norocul pe piata britanica a muncii.

Exceptandu-i pe cei vanati de englezi, specialisti din domeniul medicinii si cel al stiintelor exacte, asteptati cu bratele deschise sa contribuie la cresterea economiei engleze, ceilalti vor sosi pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe - eventual ca turisti, si vor ingrosa numarul celor ce muncesc la negru.

Venirea lor va fi totusi compensata de fluxul celor ce vor pleca din Marea Britanie, emigranti din Polonia si Cehia care, dupa ce au pus de-o parte un mic capital, se vor intoarce in tarile lor de origine, pentru a beneficia de avantajele pe care aderarea le va aduce fostelor state comuniste. Aceasta miscare va fi vizibila incepand cu 2009, apreciaza consultantii.

Estimarile lor vin dupa ce calculele guvernului britanic in ceea ce priveste marimea valului de emigranti din „lotul” tarilor care au aderat in 2004 s-au dovedit complet depasite de realitate. De la 13 mii pe hartie, s-a ajuns la 600 de mii, in numai doi ani de zile.

Motiv pentru care romanii si bulgarii culeg astazi roadele amare ale introducerii restrictiilor la intrarea pe piata britanica a muncii.