Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a admis, marti, cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma, condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost eliberat cu aproape 11 luni inainte de termenul la care expira in mod normal condamnarea sa. Decizia a fost deja contestata iar Cozma va ramane in arest pana la judecarea recursului Parchetul instantei supreme.

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma pe 16 decembrie 2004, insa, reactia societatii civile l-a determinat pe Iliescu, sa revoce ordinul de gratiere, dupa numai o zi.

Cu toata opozitia reprezentantului Ministerului Public, magistratii Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti au admis propunerea comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova privind eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Decizia a fost deja contestata iar Cozma va ramane in arest pana la judecarea recursului Parchetul instantei supreme.

La audiere, procurorul a spus ca propunerea comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova este neintemeiata si ca Miron Cozma nu a dat semne de indreptare. De asemenea procurorul a invocat faptul ca Miron Cozma a avut antecedente penale si ca a savarsit fapte grave, cu violenta.

Avocatul sau, Adrian Roseti a sustinut ca instanta ar trebui sa ia in considerare comportamentul lui Cozma din ultimele sase luni.

Miron Cozma a explicat magistratilor ca de la raportul precedent privind comportamentul sau, in sase luni, a avut opt evidentieri, din care sase cu recompensa.

Cosma i-a asigurat pe judecatori ca daca va fi eliberat, va sta un timp la Timisoara, cu membrii familiei sale, dupa care se va gandi "serios" la plecarea din tara, invocand faptul ca este membru al unei asociatii muncitoresti internationale.

La inceputul sedintei membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor au facut cerere sa fie parte in proces, insa aceasta a fost respinsa.

Membrii Comisiei speciale de la Rahova au fost de acord, in 3 ianuarie, ca Miron Cozma merita sa fie eliberat conditionat, deoarece a avut o conduita buna in penitenciar, din iunie 2006 pana in prezent.

Fostul lider al ortacilor ar fi participat la toate activitatile organizate in penitenciar, a jucat intr-o piesa de teatru si a cantat chiar in corul bisericii, potrivit rapoartelor depuse la dosarul de eliberare conditionata.