Dam 60 de milioane de euro pe Bran?

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Marţi, 9 ianuarie 2007, 0:00


Foto: draculascastle.com

60 de milioane de euro. Este o suma prea mare care trebuie platita pentru ca Branul sa se intoarca in patrimoniul national? Unii spun ca respectiva constructie este un brand national care trebuie sa ramana muzeu, altii sunt de parere ca pretul lansat de proprietarii nu este realist.

HotNews.ro ii invita pe cititori sa-si exprime opinia: Dam sau nu 60 de milioane pentru castelul pe care strainii il numesc "al lui Dracula"?

Informatia pe scurt:

*** Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov a anuntat ca, recent, a primit o oferta de cumparare a castelului Bran.
*** Suma ceruta de proprietari se ridica la 60 de milioane de euro.
*** Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii sustine ca domeniul Bran, nu valoreaza atatia bani


[c:1:d]La nici sapte luni de la retrocedare, Castelul Bran a fost scos la vanzare de proaspetii proprietari, familia de Habsburg. Cand a revenit in tara pentru prima oara dupa 58 de ani, arhiducele de Habsburg-Lothringen, Dominic, anunta ca domeniul isi va pastra timp de trei ani destinatia de muzeu, iar apoi „numai viitorul va decide soarta resedintei“.

Cu toate acestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca recent a primit o oferta de cumparare a castelului. Oficialul brasovean nu a dat detalii financiare, precizand insa ca studiaza oferta impreuna cu juristii institutiei.

„Plata ar urma sa se faca de-a lungul a zeci de ani. Castelul Bran este un obiectiv de maxima importanta pentru turismul din judetul nostru si cred ca trebuie sa luam cat se poate de serios in calcul oferta“, a spus Cancescu.

Inainte de retrocedare, Ministerul Culturii estima domeniul Castelului Bran la 25 de milioane de dolari, insa proprietarii cer acum pe el 60 de milioane.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, nu este de acord cu suma de bani ceruta de proprietari, iar din declaratiile sale se intelege ca institutia pe care o conduce nu este foarte interesata sa achite pretul vehiculat.

"Suma solicitata, 60 de milioane de euro, mi se pare exagerat de mare in raport cu valoarea Castelului Bran. S-a discutat despre instrainarea domeniului Peles, respectiv trei castele, la nivelul a 30 de milioane euro. Dublul acestei sume pentru Bran mi se pare mult exagerat. Pretul este indecent de mare in raport cu valoarea reala a castelului", a sustinut Adrian Iorgulescu.

Pe de alta parte, Traian Badulescu, seful departamentului de comunicare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), spune ca respective cladire este una dintre principalele destinatii turistice din Romania.

“Cu certitudine este un brand national. Castelul Bran este inclus in circuitele majoritatii tursitilor care ajung in Romania printr-o agentie. Sunt cateva sute de mii de persoane, care ajung, annual, la Bran”

Aristotel vrea castelul in leasing

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu are de gand sa imprumute de la o banca cei 60 de milioane de euro pentru a cumpara castelul si sa-i returneze in 10 ani prin exploatarea economica a imobilului. Insa, spune el, ii convine si situatia in care Ministerul Culturii plateste castelul si il ofera apoi Consiliului Judetean Brasov.

“Oferta este de 60 de milioane de euro, bani care ne sint pusi la dispozitie de catre o banca din Austria, iar sistemul de achizitionare este de tip leasing. Plata se va face in cei zece ani, dupa care Consiliul Judetean devine proprietarul acestui obiectiv muzeal si istoric”, a declarat marti Cancescu.

„Plata reala pe care noi trebuie s-o facem - pentru ca in rest toti banii se vor achita numai din incasari - este de maximum 1,6 milioane de euro in primul an si 1,1 milioane de euro in al doilea an. Deci nu trebuie sa platim decat 2,7 milioane de euro.

Deocamdata, si termenul de zece ani, si sumele pe care Consiliul Judetean (CJ) trebuie sa le achite in primii doi ani sint negociabile. Aceste lucruri le voi discuta luni si joi, la Viena, unde voi discuta cu reprezentantii bancii dispuse sa ne acorde acest credit”, sustine el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


481 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:35)

  alex [anonim]

  Este o suma exgerata.....
 • 0 (0 voturi)    
  Bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:40)

  ioana [anonim]

  Pe langa faptul ca nu valoareaza atat ( 60 mil. euro), nici macar nu merita ( ca nimic, nici investitie, nici pastrarea Castelului pt. nu stiu ce...).
  Sunt curioasa unde merg parte din bani si de ce atata graba.
  Este retrocedat cu clauza, ca ramane tot muzeu ( 5 ani parca)...ce rost are sa-l "rascumparam"in perioada aceasta?
  Autoritatile statului sa urmereasca exploatarea acestuia ( de la incasari , pana la costuri de intretinere si impozite ce trebuie platite).
  La cat a evaluat Statul ( autoritatile locale) Domeniul Bran ( ca nu-i doar Castelul), pt impozitare? Doar pt. incasarea impozitului si nu se merita rascumparat in perioada in care trebuie sa ramana muzeu!
 • 0 (0 voturi)    
  Bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:42)

  Dino [anonim]

  normal ar fi sa se faca o expertiza si o cotatie din partea unei firme, sa se calculeze pretul in functie de interesul turistic si asa mai departe...proprietarii pot cere oricit, nu asta e problema. cumparatorul trebuie sa aduca argumente pentru a obtine un pret mai mic. ca in orice tranzactie pe piata libera, totul e sa vedem si o urma de negociere. dar cum e pe bani publici...ce rost ar avea?!
 • 0 (0 voturi)    
  Bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:43)

  Dino [anonim]

  normal ar fi sa se faca o expertiza si o cotatie din partea unei firme, sa se calculeze pretul in functie de interesul turistic si asa mai departe...proprietarii pot cere oricit, nu asta e problema. cumparatorul trebuie sa aduca argumente pentru a obtine un pret mai mic. ca in orice tranzactie pe piata libera, totul e sa vedem si o urma de negociere. dar cum e pe bani publici...ce rost ar avea?!
 • 0 (0 voturi)    
  impresie (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:45)

  Z-escu [anonim]

  Nu trebuie sa cunosti prea multa istorie ,ca sa-ti dai seama ca cei care isi dobindesc averile in acest mod ,sint lipsiti de scrupule si cel mai elementar spirit de patriotism,cu care se afiseaza camarila regeasca.Eu,la virsta regelui ,ma-si gindi intii la curatenia sufletului inainte de moartesi asi decide sa las totul acestui popor si asa napastuit.
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:45)

  Oliver Hardy [anonim]

  Daca n-ar fi atitia bani la mijloc,chiar ca am fi ca in filmele cu Srtan si Bran.Parerea mea ca se da un "tun" international ca prea au sarit repede la cap mai marii Brasovului. Ministrul Culturii ar trebui sa demisioneze urgent pentru ca e principalul vinovat.Nu stiu ce l-a gasit cu "restituirea" unui bun pentru care actualul "proprietar" n-a miscat nici un deget.De altfel se explica graba cu care vrea sa-l instraineze pina cind nu se terezeste si cine trebuie de la noi.Acest castel nu poate fi retrocedat ca orice lucru banal care si-a schombat stapinii datorita vremurilor.Habsburgii au dominat Europa,au ajuns pina in Mexic,ce ar fi acum sa li se restituie toate palatele.Nici lla Viena nu s-a procedat asa (apropo,banca care s-a oferit sa acopere cu bani tranzactia este ca din intimplare tot din Austria),daca mai luam in seama alte privatizari "de mare succes" vom vedea ca Imperiul Austro-Ungar e pe cale sa reinvie pe plaiurile mioritice.Eu zic sa i-l lasam lui Dominic si peste un an doi ne roaga el sa-l preluam pentru ca numai intretinerea si costa cit nu gindesti.Aiurea ca va fi platit din incasari,nici acum nu e rentabil.In Evul Mediu,asemenea constructii rezistau pentrun ca se aflau pe un domeniu cu misiunea de a asigura veniturile necesare castelanului sau in cazul nostru pentru intretinerea garnizoanei. In concluzie,o noua afacere specific romaneasca.Adevarul,peste 5o de ani cind se deschid dosarele.
 • 0 (0 voturi)    
  e o suma (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:48)

  Adrian [anonim]

  Cum anume se judeca daca valoreaza sau nu 60 mil? Intrebarea este: de ce trebuie sa-l cumpere statul roman? Sincer, nu cred ca cineva o sa-l demoleze... :-), asa incat castelul o sa ramana acolo, noul proprietar poate sa-l locuiasca sau sa-l faca muzeu, e treaba lui. Sunt sute de castele in Europa care nu apartin statului ci unor persoane private. Ce facem cu castelul asta odata cumparat? Eu zic ca nu trebuie cumparat nici macar cu un leu. Ma amuza teribil numele asta de Aristotel... :-). E clar, in continuare suntem intr-o piesa de Caragiale.
 • 0 (0 voturi)    
  60 mil...pt ce? (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:49)

  szili [anonim]

  sa ceri asa o suna pt cum arata castelul Bran (comparatia cu Pelesul mi se pare pertinenta) este nu exagerat, ci pur si simplu absurd. Cele cateva sute de mii ve vizitatori, nu vor strange in 10 ani de zile 60 mil nici cum...la fel ca suma ceruta, si afirmatiile lui aristotel sunt exagerate.
  Din pacate statul nu a reusit sa gestioneze situatia inntea retrocedarii ca si la Peles. Si 25 mil..mi se pare mult,dar 60...
 • 0 (0 voturi)    
  Impozitarea proprietatii private... (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:51)

  Szilard [anonim]

  ioana are o ide interesanta, ...fiind un imobil private > 150 m2 :), cred ca domnii proprietari ar dona-o statul decat sa plateasca imjpozitul numai pt 1 singur an :)
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum (Marţi, 9 ianuarie 2007, 17:59)

  Cri [anonim]

  Trebuie facut referendum, macar pentru locuitorii din Brasov pentru ca e vorba de o suma foarte mare.
  Si expertiza cu mai multe echipe independente.Exista castele in zone mult mai frumoase, in Scotia sau in Franta si in stare mai buna , cu piscine, terenuri de sport etc care costa mult mai putin.
  Poate o parte din bani se vor duce pe comisioane si atunci s-ar explica multe.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:08)

  valer [anonim]

  1. se investigheaza pana se poate atribui cuiva (sau mai multora) raspunderea retrocedarii, fie ei nostalgici monarhisti zelosi in a-i cadorisi pe cei cu sange albastru din banii publici, fie - mult mai probabil - simpli afaceristi; li se confisca apartamente / case / vile

  2. i se ia Habsburgului new-yorkez Branul, dar i se dau la schimb proprietatile binevoitorilor, fie ei monarhisti sau afaceristi, sa nu se planga ca s-a intors nedespagubit din tara lui Borat

  Vina brasovenilor a fost ca s-au lacomit, stricand astfel o reteta bucuresteana de succes. Ingredientele:
  - un imobil valoros, proprietate publica,
  - urmasul fostului proprietar - cateodata cautat sa i se propuna afacerea cu revendicarea
  - institutia publica face toate eforturile sa piarda imobilul respectiv
  - dupa retrocedare imobilul se vinde, se impart banii intre revendicator, functionarii publici implicati si restul intermediarilor

  Dar cum ziceam, brasovenii s-au lacomit. Daca se multumeau sa imparta douazeci de milioane nu se sesiza nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  trebuia sa se trezeasca (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:12)

  Violeta Mavian [anonim]

  trebuie sa se trezeasca autoritatile locale din Brasov cit si ministru culturi cum,arunca 60 mil.unui venetic care nu a investit nimic lasatil oameni buni pe"propietar"sa l renoveze sa l intretina apoi sa plateasca si taxele.Atunci el se va ruga de voi sal luati .Fiti oameni cu capul pe umeri nu mai aruncati bani unor nemernici si avari pusi pe jupuit tara asta .ma uit la asa zisul rege mihai 1 care nu se mai satura cerind bani acestei tari care el nu a miscat un deget toti niste nemernici si avari.
 • 0 (0 voturi)    
  Un castel: ce faci pe el? (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:35)

  Iahim Bey [anonim]

  Citind articolul, constatam urmatoarele:
  a. Urmarea retrocedarii este faptul ca proprietarul castelului este arhiducele mai sus mentionat;
  b. Arhiducele cere 60 de milioane de parai pe castel;
  c. Ministerul Culturii este departe de a avea banii ceruti de arhiduce si e de parere c-ar fi mai bine s-o lasam moarta decat sa dam atata amar de banet pe Bran, ca nu face.
  d. Juristii institutiei CJ Brasov (entitate notata cu X) studiaza oferta entitatii Y pentru cumpararea proprietatii entitatii Z (arhiducele).
  e. E posibil ca dl. Aristotel sa poata dispune de banii ceruti de arhiduce, de vreme ce el e cel care primeste oferta.

  La final, as zice ca sunt de parere ca-i mai bine il lasam pe arhiduce sa studieze putintel piata, cu speranta ca isi amelioreaza putintel pretul. Si - de ce nu? - daca tot a dormit Tepes in castel, as propune sa-l numim "castelul Brand"! Eh?
 • 0 (0 voturi)    
  MERITA !!!! (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:40)

  Mosca [anonim]

  Fara indoiala ca cele 60 de milioane nu sunt doar contravaloarea cladirii in sine, care o fi evaluata la 15 milioane cum afirma ministrul culturii, ci si contravaloarea brandului care s-a creeat in jurul castelului. Aceast imobil nu e doar unul din putinele locuri unde s-a creat istorie, fie ca e vorba de Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes sau de Regina Maria si care este o marturie palpabila a acelor vremuri, ci si cel mai cunoscut castel romanesc, in strainatate dar si in Romania. Deci potentialul turistic si economic (ca brand) al castelului e absolut fenomenal, fiind inclus intre cele mai reprezentative imobile ale istoriei lumii. 60 de milioane de euro este un pret absolut rezonabil si felicit autoritatile din Brasov ca doresc sa cumpere acest castel.
  Se poate sa facem si un calcul. Tariful pentru o persoana adulta este de 9 RON. Asta inseamna ca Branul trebuie sa aiba aproximativ 20 milioane de vizitatori pentru a acoperi valoarea sa. Ramane de vazut cum va putea administratia din Brasov sa aduca atati vizitatori intr-un timp cat mai scurt.
 • 0 (0 voturi)    
  S-la cumpere MCC la pretul rezulatat dintr-o licitatie internationala (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:43)

  Gheorghe [anonim]

  La orice investitie se face un calcul de amortizare, care-i durata de amortizare a sumei de 60 mil EURO?
  Eu zic sa se scoata la vanzare prin licitatie publica internationala, si daca statul roman decide sa-l cumpere conform dreptului de preemtiune la pretul la care s-a inchis licitatia, atunci s-al cumpere ministerul culturii nu autoritatile locale.
  Daca o sa existe un fals licitator care urca pretul exagerat, sa-l lase sa-l cumpere cu conditia ca in cazul in care nu-l intretine sa piarda dreptul de proprietate.
 • 0 (0 voturi)    
  Scump, scump, mai devreme era mai ieftin. (Marţi, 9 ianuarie 2007, 18:55)

  Mircea [anonim]

  E foarte mult 60 mil. de euro. Eu zic sa le faca statul o oferta in jurul valorii vehiculate initial: 25 mil. euro. Nu vor, sa il vida in alta parte. Dar daca este patrimoniu, nu il putem obliga pe noul propietar sa il tina deschis circuitului turistic cum s-a procedat cu Pelesul?
 • 0 (0 voturi)    
  Bran si stan(cancescu) (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:12)

  adY [anonim]

  Domeniul Bran este o mina de aur pentru cei ce locuiesc in jurul lui si care s-au imbogatit de pe urma acestui `brand national`cum spunea la Tv dnul Cancescu.Tot domnia sa spunea ca datorita Castelului este plina Poiana Brasov.Eu as spune ca doar datorita zapezii.Ca brasovean nu as vrea sa platesc aceasta suma imensa pe o afacere dubioasa.
  Dar poate diferenta intre mine si dnul C.este ca eu nu am afaceri acolo.
  Sa o cumpere branenii ca ei au reinventat agroturismul cu termopane ,mici de la Metro si preturi nesimtite!
 • 0 (0 voturi)    
  nu (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:14)

  Teo [anonim]

  Io zic sa nu dam. :)
 • 0 (0 voturi)    
  un mic calcul matematic (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:24)

  trustman [anonim]

  Haideti sa facem un mic calcul. Muzeul e deschis noua ore pe zi. Pretul unui bilet de intrare pentru adulti este, in acest moment, de 9 RON. Asta inseamna 2.65 €.

  60.000.000 € /10 ani = 6.000.000 € pe an
  6.000.000 €/365 de zile = 16.438 € pe zi
  16.438 €/2.65 € (costul actual al biletului) = 6.203 bilete vandute pe zi
  6.203 bilete/9 ore (programul de vizitare)=689 bilete vandute pe ora
  689 bilete vandute pe ora/60 minute = 11.49 bilete vandute pe minut

  Cam asta este amortizarea costului in zece ani, presupunand ca vor fi vandute doar bilete de adulti, in conditiile actuale de tarifare si program. Acest calcul nu include insa: dobanzile, cheltuielile de intretinere, salariile, impozitele si alte taxe, chetuielile de promovare.

  Comparativ cu marile muzee din lume, Bran ar trebui sa atraga 2.26 milioane de vizitatori pe an (doar pentru a acoperi valoarea tranzactiei). Louvre are 7.3 milioane vizitatori anual iar British Museum are 4.5 milioane vizitatori anual.
  (informatii preluate de aici:
  http://viorel.opiniontek.com/2007/01/08/ultima-teapa-a-lui-dracula/)
 • 0 (0 voturi)    
  MERITA !!!! (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:25)

  Mosca [anonim]

  Fara indoiala ca cele 60 de milioane nu sunt doar contravaloarea cladirii in sine, care o fi evaluata la 15 milioane cum afirma ministrul culturii, ci si contravaloarea brandului care s-a creeat in jurul castelului. Aceast imobil nu e doar unul din putinele locuri unde s-a creat istorie, fie ca e vorba de Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes sau de Regina Maria si care este o marturie palpabila a acelor vremuri, ci si cel mai cunoscut castel romanesc, in strainatate dar si in Romania. Deci potentialul turistic si economic (ca brand) al castelului e absolut fenomenal, fiind inclus intre cele mai reprezentative imobile ale istoriei lumii. 60 de milioane de euro este un pret absolut rezonabil si felicit autoritatile din Brasov ca doresc sa cumpere acest castel.
  Se poate sa facem si un calcul. Tariful pentru o persoana adulta este de 9 RON. Asta inseamna ca Branul trebuie sa aiba aproximativ 20 milioane de vizitatori pentru a acoperi valoarea sa. Ramane de vazut cum va putea administratia din Brasov sa aduca atati vizitatori intr-un timp cat mai scurt.
 • 0 (0 voturi)    
  Bran - o shpaga pentru care merita sa lupti (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:27)

  mihai [anonim]

  Ca de obicei dupa cum toate lucrurile se misca in frumoasa noastra Romanie, proaspat integrata in UE, numai pe baza de shpaga, nici afacerea Bran nu face nici o nota discordanta. Daca aveti curiozitatea sa verificati ultimele afaceri cu statul facute de diverse firme sau indivizi, veti constata mari nereguli dar si o si mai mare viteza de executie, ori cu totii stim ca lucrurile in Romania se misca in cel mai bun caz cu viteza melcului. Deci sa revenim la Bran, indiscutabil este un castel frumos care are o aura de mister pierduta in negura vremurilor numa ca pentru a ne face o idee cit de cit despre valoarea unui obiect te folosesti de diferte formule de evaluare, iar pentru cazul nostru trebuie sa facem doar o paralela intre castelul Peles si Bran. Toata lumea stie ca acest castel este net superior Branului si totusi pretul la care s-a facut intelegerea este de 30 mil euro. Acum as vrea sa stiu si eu, ca un platitor de taxe in aceasta tara, unde se duce diferenta de 45 mil de euro ? Aceasta fiind diferenta de pret intre evaluarea oficiala si pretul acceptat de catre Consiliul lui Ali Baba si cei 40 de consilieri desigur. Deci este destul de clar ca pentru o shpaga de 45 mil. de euro, acesti baieti veseli sunt in stare de orice inclusiv referendum etc. etc. etc......
  Si nu uitati, intotdeauna gasiti motivul pentru care se face o campanie asa de vehementa....aceste nu este altul decit aceasta fabuloasa shpaga.......aviz baietzilor de la DNA sau cum s-o mai chema acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu sa dea banii din averea proprie (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:27)

  hotarat [anonim]

  Acest Habsburg nu are nici un drept asupra castelului: ar trebui nationalizat!!!
 • 0 (0 voturi)    
  arhiducele (Marţi, 9 ianuarie 2007, 19:31)

  borat [anonim]

  Eu am o intrebare: arhiducele asta, viitorul proprietar, are dreptul sa face orice cu castelul dupa ce ii revine? Daca da, atunci e o problema majora daca in tara noastra s-ar putea demola, de exemplu, asa de usor obiective de patrimoniu. Daca nu, inseamna ca,, intr-un fel sau altul, arhiducele o sa trebuiasca sa fie de acord ca Branul sa continue activitatea turistica, evident in profitul sau. Si evident, acoperind el singur costurile de renovare si mentinere al cladirii. Ca sa nu mai vorbim de impozite.

  In acest caz, pe ce baza se discuta despre o aceasta suma exagerata? Si daca ar fi ca arhiducele sa vanda dupa aceea imediat castelul altcuiva, unde e problema? Orice proprietar al castelului va trebui sa mentina regimul turistic, ba chiar sa aduca imbunatatiri, investind proprii sai bani.

  Deci concluzia este: sa lasam proprietatea privata sa-si arate avantajele. In acelasi timp, sa ne asiguram ca nu vom distruge prin nepasare, coruptie si prostie si acest brand national, cum am facut-o deja de atat de multe ori cu altele.
 • 0 (0 voturi)    
  E o suma prea mare.Chiar ne-am pierdut simtul estimativ? (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:00)

  Sotir Stere Alexandru [anonim]

  60 de milioane de euro inseamna aproximativ 75 milioane dolari.Cea mai scumpa casa vanduta vreodata costa 75 de milioane de dolari.

  Uitati ce casa s-a vandut in SUA pe aceasta suma:
  http://www.metacafe.com/watch/359964/75_million_dollar_home/

  Comparati cele doua.
  Sa fim seriosi.
  Eu cred ca romanii nu isi dau seama ce inseamna banii astia.
 • 0 (0 voturi)    
  cine ar da 60 de milioane euro pe Bran? (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:03)

  mia [anonim]

  Cine credeti ca ar da atata banet pe acest castel? Si daca presupunand ca cineva ar avea o asemenea idee si atatia bani de cheltuit, presupunand ca Beckham l-ar cumpara, n-am avea decat sa ne bucuram. Cine ar avea bani si interes sa-i dea pe Bran, inseamna ca stie ca o sa-si recupereze investitia si ca o sa faca din Bran un magnet pentru turisti.
  Asa ca CJ Brasov ar face mai bine sa stea in banca sa.
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran este al brasovenilor (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:24)

  Un Roman [anonim]

  Castelului Bran a fost mentionat pentru prima data in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie".
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt platitor de taxa si nu dau pe Bran 60 mil (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:25)

  Horea s [anonim]

  Alo nu cred ca este asta valoarea castelului.Cred ca e ceva putred la mijloc.Se bat romanii pe castel dar nici un STRAIN nu a facut oferta.
  TURISM???? Pai de ce nici un lant international de turism daca ESTE UN BRAND nu este interesat de castel????
  LOCUINTA??? PAi cine da 60 de mil pe un castel in Romania cand poate da 20 pe un castel la fel in sudul Frantei.
  Recuperare banilor??? La anul nou fericit.
  SPAGARIE??? 100% spagarie
 • 0 (0 voturi)    
  plec (Marţi, 9 ianuarie 2007, 20:46)

  alin [anonim]

  Daca se va cumpara cu suma asta, plec din tara! ... ma duc intr-o tara unde taxele care le platesc anual sunt administrate cum trebuie. M-am saturat de atatia hoti!
 • 0 (0 voturi)    
  hm (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:13)

  habsburg [anonim]

  1 milin spaga la consiliul judetean brasov ca sa supraliciteze, mai raman cu 59. merita. baselu s-a obisnuit cu sistemul ticalosit asa ca...
 • 0 (0 voturi)    
  canci-escu (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:17)

  ipse [anonim]

  cand l-am vazut pe cancescu (nume oare predestinat?) in conferinta de presa, m-a izbit asemanarea fizica a ipochimenului cu michi (sic!) spaga. iar argumentele invocate au degajat aceeasi doza crasa de nesimtire si de durere-n pix la adresa noastra.
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:19)

  Tomi [anonim]

  in Cluj Napoca pe un teren din oras se cere 5 milioane de euro ................
 • 0 (0 voturi)    
  da (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:47)

  M?rton [anonim]

  sa faca leasing pe 10 ani, daca poate sa faca anual un castig de 6M euro
 • 0 (0 voturi)    
  Speculanti (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:48)

  andrei [anonim]

  Nu dam nimic, sa se spele cu el pe cap de castel, sa vedem daca ii da cineva 60 de milioane.
 • 0 (0 voturi)    
  Smecherie! (Marţi, 9 ianuarie 2007, 21:57)

  Sar Castic [anonim]

  CJ Brasov vrea sa ia banii de la o banca - mi se pare Austriaca. De fapt castelul va fi al bancii pina cind se plateste imprumutul+dobinda.
  Ce sanse sint ca acest castel sa devina proprietatea bancii in viitorul apropiat?!
  Dupa ce am vindut petrolul din Romania si Libia pe nimic e rindul sa dam pe de-a moaca tot ce mai avem.
  In curind o sa ne trebuiasca vize sa stam in Romania!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  E prea mult pentru o ruina (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:04)

  Ion [anonim]

  E prea mult pentru o ruina.
  Asta care cere atata e tembel ori autoritatile noastre sunt idioate sa accepte?
  Ma intreb ce o sa faca cu ruina aia daca ramane a lui.
  Raspunsul cel mai logic e ca o va face tot muzeu, ar fi singurul mod de a scoate cel mai gros profit din el. Asa ca departe ideea de a disparea casteul Bran din traseele turistice. Oricum statului nu-i pasa lui de problemele astea. Aici e furtisag toata ziua.
 • 0 (0 voturi)    
  Smecherie! (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:06)

  Sar Castic [anonim]

  CJ Brasov vrea sa ia banii de la o banca - mi se pare Austriaca. De fapt castelul va fi al bancii pina cind se plateste imprumutul+dobinda.
  Ce sanse sint ca acest castel sa devina proprietatea bancii in viitorul apropiat?!
  Dupa ce am vindut petrolul din Romania si Libia pe nimic e rindul sa dam pe de-a moaca tot ce mai avem.
  In curind o sa ne trebuiasca vize sa stam in Romania!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  subiect (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:12)

  geo [anonim]

  Bade, de ce dai porcu' asa de scump?
  Pentru ca am nevoie de bani. :-)
 • 0 (0 voturi)    
  renovare/intretinere (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:13)

  ioana [anonim]

  Asta este o alta tema...
  In Castel, pana la retrocedare, s-au investit cateva zeci de miliarde, pt. refacere/restaurare...
  Castelul, ramane muzeu ( 5 ani parca de la retrocedare), dar IN INTRETINEREA STATULUI (!).
  In Brasov, Cancescu chiar a devenit o problema ( si Iubesc Brasovul!), cu toate restaurarile lui de ziduri ale vechii cetati si Turnuri si Bastioane...in care baga piatra noua ( ca nu cauta nimic sa faca o restaurare , ci construieste dupa schite vechi)....si banii merg in Glajaria Rasnovului...unde are el mosia si-si face drumul de 2 ori pe an...si alte aspecte.
  Trebuie sa-i interzica cineva, pur si simplu aceasta achizitie!
  Sau Ministrul Culturii, cu juristii sa citeasca actele alea de retrocedare si sa constate ( revin), ca impozitul pe care l-ar plati Habsburg-ul pe Domeniul Bran, in 10 ani, i-ar ajunge sa cumpere proprietatea...
  50 de ani, sun comunism, am vazut ca STATUL este un maneger prost...ce-i mai trebuie STATULUI afeceri, in loc sa incaseze doar impozit?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ne vindem tara ! Ha ha ha (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:14)

  cata [anonim]

  Fara vrajeli si discutii fara sens. Sa vindem ceva ce nu e al nostru e o rusine nationala. Mergeti dupa iliescu si pupatii pe toti pesedistii care au distrus tara asta. S a se dea totul inapoi proprietarilor ca nu e nici un merit al statului roman, mai ales ca statul este format din oameni ca cei care comenteaza pe forumul asta si habar nu au istorie, valoare cu adevarat romaneasca. Treceti la munca ca vine europa peste voi. Cata 33 de ani
 • 0 (0 voturi)    
  BRAN (Marţi, 9 ianuarie 2007, 22:18)

  CARSTEA [anonim]

  Suspect si evident cum acest presedinte de C.J. ridica pretul pentru statul roman. El nu va cumpara niciodata castelul insa isi va lua comisionul pentru ridicarea pretului. Daca nu ar fi asa, de ce s-ar agita atat pe la tv si presa scrisa? S.R.I., ne auzi?, il auzi ? vezi ca pleaca in Austria!
 • 0 (0 voturi)    
  investitii in castel (Marţi, 9 ianuarie 2007, 23:03)

  eftimie [anonim]

  pentru ca sunt niste cetateni aici care rezoneaza la ideea ca statul roman a facut investitii in castel am sa va fac un alt calcul

  Bulangiul de stat roman i-a furat prin 1947 castelu lu hasburgu. In toata perioada asta s-a folosit de el

  CAstelu Bran produce profit de aproximativ 1 milion de euroi pe an

  Statu roman s-a folosit vrem de 60 de ani de castel. Iaca 60 de milioane.

  Deci, vitejilor, sa comentati despre bunul altuia (pe care tot niste brasoveni destepti ca oaia l-au facut cadou, asta e alta poveste) cand os a va fure cineva un lucr, o casa sau o masina, o sa se foloseasca 50 de ani de ea, o sa-i puna jenti de aluminiu si, la final in loc sa-si ceara scuze ca ti-a furat-o sa-ti spune, frate, io ti-o dau da tre sa-mi dai banii pe jenti si pe icoana agatata la parbriz.
 • 0 (0 voturi)    
  lol (Marţi, 9 ianuarie 2007, 23:09)

  carbid [anonim]

  Bai astia care zic ca nu valoreaza castelu 60 de mil. Eu unu am muncit la un club de golf in care s-au bagat nu mai putin de 100 de mil. Faceti o comparatie intre valoare si cati bani ar trebui platiti ptr un asemenea vestigiu istoric!!Sunteti prosti la cap? Numai valoarea istorica si ce inseamna el in lume il face de o valoare inestimabila ptr statul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  bran ar trebui sa ajunga la privat (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 1:15)

  maria.m [anonim]

  daca se investesc bani in reclame care sa il promoveze, cu siguranta castelul face banii. Insa, daca il cumpara si apoi il lasa balta... evident ca nu. deci, branul costa mai mult de 60 de milioane.
  nu va dati seama ce inseamna o cladire medievala... sper ca sa ajunga pe mana unui adevarat om de afaceri. ceea ce ma tem ca statul roman nu stie bine ce inseamna.
  (la noi astia sunt vantu si patriciu)
 • 0 (0 voturi)    
  Groapa (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 2:54)

  Iustin [anonim]

  cu 60 milioane euro se poate contrui ceva care sa atraga mai multi turisti. de exemplu, cu banii astia se poate sapa o groapa in pamant adanca de doi km. in mod sigur turisti din toata lumea ar veni sa vada groapa minune.
 • 0 (0 voturi)    
  Dam 60 de milioane de euro pe Bran? (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 5:06)

  Claudiu [anonim]

  Pe de o parte este exagerat pretul, dar pe de alta parte merita platit, ca sa revina in patrimoniul national. Daca dupa cumpararea castelului se va investi pentru renovare, modernizare si construire de baruri, restaurante si hoteluri in jurul lui + o publicitate intensa in strainatate (cu motivul Dracula), atunci banii s-ar amortiza in foarte putini ani, ba chiar va fi o sursa extraordinara de venituri pentru Ministerul Turismului si pentru imaginea Romaniei in strainatate. Astfel vor avea posibilitatea multi mai multi occidentali sa ne cunoasca tara.
  Jumatate din fondurile europene pentru urmatorii ani (ca. 30 miliarde €) i-as investi in modernizarea si ampliarea infrastructurii + in dezvoltarea si modernizarea turismului romanesc de toate categoriile (hoteluri, restaurante, pensiuni, turism rural, campinguri etc.). Am putea fi a doua tara ca potential turistic din UE.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine e statul? (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 7:06)

  rasputin [anonim]

  Cine este 'statul roman" ? Consiliul judetean nu face parte din acest stat?
  Ce fel de renuntare la functia administrativa a statului e asta?
 • 0 (0 voturi)    
  cinstita familie regala (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 7:37)

  petre ignat [anonim]

  O nerusinare fara limite a asa zisei familii regale care a primit gratuit(ca ce chilipir?, nu cumva obedienta? ce a facut ''printesa Ileana" pentru Brasov de a primit castelul?), de la obstea Brasovului(astazi Consiliul Judetian) iar acum o vinde aceluiasi Brasov in schimbul uriasei sume de 60 mil euro. Curata nesimtire. Asa arata dragostea regalitatii fata de poporul roman. RUSINE!
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 8:03)

  Catalin V. [anonim]

  Recuperarea Branului face toti banii din lume. L-am vizitat acum 3 ani iar de atunci in fiecare an am fost in zona si am vazut cam ce pelerinaj este vesnic pe acolo asa ca recuperarea celor 60 de mil. euro s-ar produce fara indoiala,bineinteles nu in foarte scurt timp,dar s-ar recupera in mod cert. Asa suntem noi romanii scapam repede de valorile nationale.... Nu ar fii rea nici ideea unor conturi bancare in care romanii mai instariti sau chiar cei mai putini avuti sa doneze sume de bani dupa propriile puteri.
 • 0 (0 voturi)    
  loool (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 8:36)

  bigu [anonim]

  @eftimie....nu i s-a furat, au fugit din tara, si comunistii l-au acaparat..e o diferenta. Eu nu sunt de acord cu retrocedarea asta. Dupa ce stai bine mersi in alta tara timp de zeci de ani, renegand faptul ca esti roman, nefacand nimic pentru a ajuta tara asta, acum, cand s-au mai dezghetat apele, apar "mucosii" care spun "eu am fost furat, batut...." dar au trait bine mersi in "puf" atatia ani dincolo, si acum vin sa "revendice" ce e al lor. Castelul este al romanilor, nu al unei persoane, iar majoritatea "revendicatorilor" nici macar nu sunt romani, sunt tot felul de natii.... pfff.....romania tara draga
 • 0 (0 voturi)    
  60 milioane (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 8:49)

  Cornel [anonim]

  In opinia mea in mod cert nu face 60 milioane de euroi, cred ca are o valoare ce nu poate fi apreciata in bani, acest castel reprezentand o parte din istoria tarii si poporului nostru.
  Proprietarii care l-au obtinut asa cum stim toti, vor sa-l vanda ca sa se imbogateasca si sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti tot de pe urma acestui popor care a inaltat acest castel cu sudoarea muncii lui.
  Daca as fi in locul autoritatilor nu l-as cumpara si nu as face niciun fel de intelegere cu acesti proprietari pentru ca in mod cert nu vor avea bani sa-l intretina si sa-l exploateze si in principiu nu doresc sa am niciun fel de relatii cu cei care vor sa profite de o bucatica din istoria nostra pentru a se imbogati.
 • 0 (0 voturi)    
  bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 8:52)

  adriean [anonim]

  In vest aceste castele costa si 2 mil euro si tot nu au clienti. Solutia ar fi : sa fie lasat proprietarului de drept, sa se impoziteze proprietatea si castigurile inregistrate. Atunci se vede clar evolutia unei astfel de afaceri.
 • 0 (0 voturi)    
  Escrocherie (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 9:01)

  indignatul [anonim]

  Parerea mea e ca "mostenitorul" Castelului Bran este un pion, pentru ca niste smecheri sa-si traga cateva zeci de milioane de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Bran(d) national (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 9:13)

  satan.si.bran [anonim]

  Am si eu cateva nelamuriri:
  -am inteles ca cladirea nu valoreaza mai mult de 15-25 mil de euro, insa ca "brand national" face 60 de milioane. Imi poate explica si mie cineva cum sa-a calculat aceasta valoare? Mai ales cine a calculat-o si ce reflecta ea?
  -daca proprietarii au cerut 60 de milioane, Consiliul Judetean Brasov nu a fost in stare sa negocieze nici macar un 10-15% reducere? Cat s-a cerut, atata s-a dat. Daca burta lor le recomanda sa ceara 100 de milioane, dadea Consiliul banii astia? Probabil atunci "brandul national" nu mai valora 60 ci fix 100 de milioane.
  Daca asta nu-i o "afacere" cu iz de dosar penal, atunci nu stiu ce-i.
 • 0 (0 voturi)    
  Bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 9:32)

  Vlad Tepes [anonim]

  La cat s-a furat in tara asta mai conteaza 60 de milioane de euro?
  E un punct de atractie turistica ce trebuie valorificat la maxim.
  Trebuie pastrat in partimoniul national.
  Merita efortul.
 • 0 (0 voturi)    
  Castel problema sau oameni problema (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 9:41)

  Dor [anonim]

  CJ Brasov trebuie sa stie ca oricine cumpara castelu nu il va lua de acolo cu remorca de la masina. Cea ce nu inteleg este de ce se grabeste asa de mult consiliul. Daca vine un cumparator si ofara mai putin atunci statul Ro are dreptul de a-l cumpara el la pretul oferit de cumparator. Daca vine un cumparator si ofera mai mult de 60 mil atunci putem fii siguri ca cel care a cumparat va avea grija de castel si va avea banii necesari sa-l intretina. Oricum ar fi CJ nu tb sa se grabeasca.
  Chiar daca il cumpara CJ tot nu va putea sa il exploateze la maxim pt ca turistii nu vin cu elicopteru si aterizeaza in castel. Pana la Castel ei dau peste gropi, peste WC-uri insalubre, peste cersetori si in sfarsit peste un loc cu un castel unde daca stai mai mult de o zi mori de plictiseala.
  CJ ar trbui sa investeasca in infrastructura si in WC-ri curate ca sa faca turistii sa se simta bine. Desi nu va incasa din bilete de intrare, CJ va incasa din impozitele pe care le colecteaza de la comercianti care vor creste considerabil daca vor veni mai multi turisti. Turistii au nevoie de mancare, au nevoie de bai, au nevoie de loc unde sa doarma. Nu puneti taxa de intrare. Lasa-i sa intre gratis da creste pretu la ce are el nevoie. Turistu nu tb sa plateasca intrarea si sa plece. El tb sa se simta bine si sa ramana cat mai mult acolo pana isi cheltuie toti banii.
  Cumpararea Castelului la 60 mil este un lucru facut in graba si fara minte. Treaba care se va arata ca fiind de mantuiala. De altfel ca toate trburile facute in RO.
  Basescu nu ar tb sa ne spuna sa traim bine ci sa gandim bine.
  Asa ca ganditi bine domnilor Consilieri.
 • 0 (0 voturi)    
  Bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:04)

  G [anonim]

  Normal ca da....ideea e ca s-ar putea astepta cei 5 ani de zile, timp in care castelul isi va pastra functia de muzeu, si eventual dupa expirarea acestei perioade sa se ia o decizie referitoare la "rascumpararea" acestuia.

  Ar fi pacat totusi ca Romania sa piarda din patrimoniul national unul din obiectivele sale turistice cele mai importante.
 • 0 (0 voturi)    
  e foarte simplu ! (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:15)

  castelu' [anonim]

  E CLAR CA NU TREBUIE PLATITA SUMA DE LA BUGET !!; CHIAR SI PRIVAT POATE ACTIVA CA MUZEU SAU CA ATRACTIE TURISTICA ; CE CREDETI CA O SA FACA PROPRIETARUL ? O SA-L DEMOLEZE ? O SA-L DUCA IN SPANIA ? NICI VORBA !! TOT ACOLO VA FI ! DE LA INCEPUT A FOST CONCEPUTA TREABA CA O TEAPA LA BUGET ! SUMA E IMENSA ! DACA VREUN PRIVAT VREA SA-L CUMPERE TREABA LUI ! E O FALSA PROBLEMA ! IAR RASPUNSUL E CLAR : NU !
 • 0 (0 voturi)    
  Si daca nu-l rascumpara? (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:18)

  HubuBUbu [anonim]

  Indiferent cine e proprietarul, castelul tot acolo ramine. Credeti c-o sa-l ia cineva si-o sa-l duca in alta parte?
  Nu e nevoie sa-l rascumparam. Oricum va fi folosit tot la ce-a fost folosit si pina acum (adica turism).
  Parerea mea e ca niste indivizi dubiosi vor incasa niste bani (comision) daca statul cumpara. In cel mai bun caz niste avocati smecheri care s-au prins ca pot face bani grasi si din piatra de ruine. Evident ca pina la urma se va recurge la bani publici.
  Un NU hotarit acestei afaceri!
 • 0 (0 voturi)    
  totul este o escrocherie (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:32)

  sarmanul_dionis [anonim]

  Raspunsul este clar, statul roman nu ar trebui sa cumpere o asemenea proprietate. Astfel ar ramane cu buza umflata toti acesti jmecheri care in urma tranzactiei si-ar umple buzunarele de bani. Dar din pacate ... ei sunt cei care decid ...
 • 0 (0 voturi)    
  nu vom putea recupera atatia bani (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:41)

  kelu [anonim]

  Eu sunt locuitor al Brasovului. Pot spune doar ca:

  - NU sunt de acord ca om care plateste taxe si impozite sa finantez indirect aceasta "investitie", oricare ar fi valoarea ei.
  - Cancescu e un incapabil de tip ceausist (hegemonic & megaloman) care daca va rascumpara castelul va face o inscriptie mare pe care va scrie "acest castel este proprietatea statului multumita Consiliuliui Judetean Brasov condus de Aristotel Cancescu" exact cum a facut si cu "monumentul" de pe tampa.
  - Cancescu si clica lui mafiota nu au atata creier in cap incat sa valorifice potentialul turistic al zonei. Cum sa recuprerezi 60 de milioane cand numarul de vizitatori de la castel e foarte mic si suma de intrare in castel e 10 RON?
  - Chiar valoreaza atat conacu' ala? Pai e clar ca astia de la noi ori nu au mai vazut castele pana acum, ori pregatesc ceva "fishy".

  Sfaturi practice:
  - aduceti comunismul inapoi ca sa luam iar castelul (this is just a joke)
  - lasati castelul propretarului ca oricum n'are ce face cu el
  - oricare ar fi proprietarul, convingeti-l sa il lase ca muzeu ca sa mai vada si copiii nostri cate ceva.

  Numa' bine si Sa vina Cuza!!!
 • 0 (0 voturi)    
  numai prostii nu negociaza (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:47)

  razvan [anonim]

  traim in tzara targuielii, a pietii unde mergi sa negociezi si hopa... dintr-o data, la afacerea asta, cumparatorul nu se targuie deloc. n-am auzit nici o initiativa in acest sens din partea autoritatilor, ci doar grija acestora de a face rost de bani pana nu se vinde.... sa se vanda CUI???? chiar atat de imbecili sa fim sa nu ne dam seama ca doar noi, statul Roman, vom putea detine si valorifica la adevarata lui valoare Castelul Bran? sa fim realisti, sa fim pragmatici, iar autoritatile sa nu mai jongleze chiar asa usor cu banii nostri - cum s-au obisnuit pana acum. De trei ori NU afacerii de 60 de milioane de euro!
 • 0 (0 voturi)    
  tot noi platim (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:50)

  Mariana [anonim]

  Castelul Bran e al brasovenilor nu a lu' Habsburg! a fost construit din banii lor, dupa cum scrie in articol. A venit regele si l-a luat cu japca si porma statul l-a luat inapoi. Statul sa il dea brasovenilor, nu lu' Habsburg! M-am saturat de retrocedarile astea de castele si palate. Pai din ce bani au fost facute toate? Ca sute de ani au strans dari si biruri de la amarati si acum tot amaratii platesc. De cate ori le mai platim fratilor? Mostenitorii astia de vin acum au trait prin strainataturi cu banii carati din Romania de toti printii si printisorii, banii stransi de la romani, n-au nicio treaba cu tara noastra, nu dau doi scuipati pe ea dar vin sa isi mai ia si milioane de euro pe care tot noi le platim. Pana cand o sa mai tot platim?Noi astia de muncim cinstit ce vina avem de tre sa tinem toti Habsburgii in spate? am beneficiat io de averile lor de acu' tre sa platesc??
 • 0 (0 voturi)    
  bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 10:56)

  stan si bran [anonim]

  Pe scurt:
  1. Retrocedarea a fost (este) o mare tampenie cand vorbim de edificii istorice.
  2. Proprietarii n-au bani sa-l intretina, asa ca-l vor vinde.
  3. Statul Roman face multe chestii cu picioarele, de ce as comenta mai mult de atat si de ce mi-ar mai pasa.
  Sanatate tuturor .. ca de buzunare au ei grija!
 • 0 (0 voturi)    
  NU!!! (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 11:07)

  Marian [anonim]

  Este cineva in Romania in afara de cei implicati in tranzactie care doreste ca el sa fie cumparat din banii bugetului? Eu nu cred. Iar daca ar fi existat oferte din afara eu sunt convins ca ar fi fost deja vandut ca doar cine e prost sa vanda la cel mai mic pret? Insa cine da 60 mil de EUR pe o necunoscuta? Cineva care nu da din banii lui si ii iese si lui ceva. Daca in pofida tuturor impotrivirilor se va vinde atunci clar a existat un comision care sa ingrase suficient obrazul sa reziste la toate acuzatiile.
 • 0 (0 voturi)    
  BRAN (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 11:09)

  O TEAPA [anonim]

  Cine vrea sa-i injure pe smecherii de austrieci care nu sint satui de castele pot sa scrie la:Margareta Lux Schloss 1,
  A-2435,Ebergassing,Austria.Din pacate trebuie sa formulati pe
  germana ca limba romana nu au stiut-o niciodata desi ea
  pretinde ca e nepoata principesii Ileana.Mai am si alte
  informatii dar deocamdata ma abtin.
 • 0 (0 voturi)    
  Merita,sigur ca merita (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 11:37)

  Andreea [anonim]

  Cu siguranta ca merita banii acest castel.Iar celor care-l considera o ruina le pot spune ca nu stiu sa aprecieze o adevarata capodopera a istoriei. Le sugerez sa-l viziteze si apoi sa-si exprime opiniile...
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 12:03)

  marcel [anonim]

  PRIMO- proprietatea trebuie respectata. Este o chestiune de principiu asupra careia nu ar mai trebui sa mai discutam. Din acest punct de vedere, cata vreme exista o lege,nici o problema.
  SECUNDO-Revinderea castelelor de catre proprietari statului ESTE O CU TOTUL ALTA PROBLEMA. Eu unul nu le vreau. Nu vreau sa le platesc cu banul meu. Sa faca ce vor cu ele. Iar Cancescu, acest "parinte" al judetului Brasov, daca are el bani, sa-l cumpere. Dar nu cu banii contribuabililor. Cel putin nu fara sa ne consulte
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 12:19)

  marcel [anonim]

  PRIMO- proprietatea trebuie respectata. Este o chestiune de principiu asupra careia nu ar mai trebui sa mai discutam. Din acest punct de vedere, cata vreme exista o lege,nici o problema.
  SECUNDO-Revinderea castelelor de catre proprietari statului ESTE O CU TOTUL ALTA PROBLEMA. Eu unul nu le vreau. Nu vreau sa le platesc cu banul meu. Sa faca ce vor cu ele. Iar Cancescu, acest "parinte" al judetului Brasov, daca are el bani, sa-l cumpere. Dar nu cu banii contribuabililor. Cel putin nu fara sa ne consulte
 • 0 (0 voturi)    
  Habsburgii si Romania (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 12:40)

  ddd [anonim]

  Ii doare-n cot pe Habsburgi ca cele 60 de milioane pe care le-ar lua de la CJ Brasov sunt platite pana la urma din buzunarul romanului. Pretentiile lor au depasit limita decentei. Nu le cere nimeni sa doneze castelul sau sa contribuie cumva la promovarea lui, dar o asemenea sete de bani e nedemna de o familie care se vrea...nobila!

  Pe de alta parte, stau si ma intreb, oare retrocedarea castelului nu s-a facut cu niste CLAUZE? Ma indoiesc ca proprietarul, oricine ar fi el, ar putea sa-l darame sau sa-l faca cotet de gaini.
  Credeti ca daca vreunui super afacerist, de exemplu lui Bill Gates, i s-ar nazari sa-l cumpere, n-ar sti sa-l valorifice turistic? Ba, cred ca ar sti mai bine decat stie CJ Brasov.
 • 0 (0 voturi)    
  Castelele Romaniei (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 12:45)

  Bogdan Nemtau [anonim]

  Este foarte bine ca proprietarul si-a primit imobilul inapoi.
  Pretul nu este chiar mic, insa merita sa fie cumparat de stat. Investia ar fi foarte repede recuperata daca cei care se ocupa de el l-ar valorifica la maxim. Spre exemplu cei care vand obiecte care reprezinta castelul nu cred ca platesc vreo redeventa pentru faptul ca se folosesc de imaginea si numele acestuia , exemplele ca acesta mai sunt multe. Cheltuim milioane pe toate prostiile demnitarilor si ne punem astfel de probleme, cat de hilari suntem ...
 • 0 (0 voturi)    
  nationalizare (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 13:07)

  riky [anonim]

  cladirile de patrimoniu ar trebui nationalizate.nu date inapoi unor indivizi rapace care oricum n-au cum sa le intretina.
  de la habsburgi nu putem astepta nimica.
  dar de la familia de hohenzollern sigmaringen da.ei ar trebui sa locuiasca pe durata vietii regelui in elisabeta si al savarsin si dupa moartea lui sa fie DONATE POPORULUI ROMAN.daca e un asa mare roman si atasat de oameni cum declara.
  ce a facut mihai pentru tara asta?in afara ca tot inceraca sa beneficieze de diverse avantaje.un astfel de gest l-ar face demn de titlul de rege.altfel,e rege cum e si actorasul Duda print.
 • 0 (0 voturi)    
  Cititi comentariile 57 si 58 (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 13:14)

  Cristi [anonim]

  Comentariile nr. 57 si 58 spun totul. Nu platim nimic ca oricum nu au ce face cu el. Tot va ramane muzeu. Daca avea vreo valoare nu il vindeau ei.
 • 0 (0 voturi)    
  NU! (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 14:15)

  brrr [anonim]

  Si eu zic sa nu dam...
  Macar de ne-ar intreba cineva :)
  • 0 (0 voturi)    
   REPREZINTA ROMANIA (Duminică, 21 decembrie 2008, 22:41)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui brrr

   imi place acest castel cu Vlad Tepes ne mandrim si cu acest castel ne mandrim nu trebuie vandut
 • 0 (0 voturi)    
  Sfinta Shpaga.... (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 14:22)

  mihai [anonim]

  Mai baietzi....nu va este clar ce pentru o shpaga de vreo 20-30 de milioane de euroi baiatu' asta Cacancescu este in stare sa-si vinda si nevasta? Ce va bateti gura degeaba ? Afacerea este foarte proasta si tocmai de aia se va face asa cum este prezentata....iar cei care viseaza ca vor atrage turistii si vor face turism spatial acolo ar fi bine sa bea o cafea tare sa se trezeasca la realitate......totusi traim in Romania reala...nu in Germania sau America.
  Doar cu totii stim care este circuitul shpagii in acest sistem ticalosit. Asa ca nu va mai fortati ca va creste tensiunea si tot ca ei ramine..........poate ca Tepes ar fi facut o treaba mai buna.
 • 0 (0 voturi)    
  Branu' (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 14:43)

  Bogdan [anonim]

  Pai dam ce "Dracula" sa facem?
  Spaga sau nu , daca vrem sa-l mai avem trebuie sa dam.
  Isi va scoate banii in timp , dar realistic vorbind este de neconceput sa ceri 60 de bulioane de coco pe ceva la care n-ai avut nici cel mai mic merit.
  Asta-i Romania...............
 • 0 (0 voturi)    
  NU (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 15:46)

  luc [anonim]

  NU, miroase a shpaguiala de departe, dar si a afacere proasta.
 • 0 (0 voturi)    
  nu merita (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 16:00)

  cata [anonim]

  Statul ar trebui sa dea doar 25 milioane. Daca cineva da 60 de milioane pe el inseamna ca are un plan de afaceri ca sa-si scoata banii inapoi deci va trebui sa aduca turisti. Nu ar trebui sa ne facem probleme cine cumpara castelul...caci va trebui sa-si scoata banii inapoi. Poate e chiar mai bine sa fie in proprietate privata.
 • 0 (0 voturi)    
  Bran si legendele sale (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 16:29)

  Radu [anonim]

  daca intrati pe site-ul Regiei Patrimoniului veti vedea ca Statul Roman cere 54m EUr (45+TVA) pentru Clubul Nastase din Floreasca. Dar lui Iorgulescu i se pare mult 60 pe Bran. Cam care credeti ca e mai valoros ? In Catavencu scrie ca brand-ul Evenimentul Zilei se negociaza azi intre 30 si 40 m Eur. Cam cum e EZ fata de Bran ? Iar in Adevarul de azi e o lista cu cele mai scumpe case din lume. Adica in care stai, nu faci bani. Cea mai ieftina din primele zece e peste 84m EUR. Asa ca povestea cu "cea mai mare afacere imobiliara di lume" a fost o minciuna. Deh, dat cu parerea
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 16:51)

  Nicky Nicolaescu [anonim]

  La acest pret cred ca e mai bine sa lasam castelul proprietarilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Fraier e cine da (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 17:19)

  gion [anonim]

  Nu merita. Costurile sint mai mari decit veniturile. De ce credeti ca vor sa-l vinda? Daca l-au revendicat, sa-l pastreze sanatosi. In ceea ce priveste brand-ul, acesta se leaga de Vlad Tepes, care nu a locuit la Bran (capitala era la Tirgoviste), deci nu are nici o legatura cu Bran.
 • 0 (0 voturi)    
  bran (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 17:33)

  ela [anonim]

  Sa -si pastreze castelul sa-l intretina si apoi sa vedem daca isi permite sa-l tina inchis.Poate asa realizeaza ca daca nu ar fi fost intretinut nu mai avea pe ce pune mina.Deci lucrurile se rezolva de la sine.STATUL SA IA DOAR IMPOZITELE CNFORM LEGII.
 • 0 (0 voturi)    
  NU DATI BANII (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 18:54)

  bie [anonim]

  bineintelesc ca NU MERITA
 • 0 (0 voturi)    
  exista o vorba (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 21:34)

  grigoras [anonim]

  vrabia malai viseaza si nebunul balamuc.sa ramana cu castelul sa vedem are bani sa il intretina
 • 0 (0 voturi)    
  revin! Treceti la munca!!! (Miercuri, 10 ianuarie 2007, 23:02)

  cata [anonim]

  Revin si spun va pierdeti vremea. Treceti la munca si nu va mai "munciti" cu ce nu va priveste. Este avutul vostru? Sinteti mostenitori? Aveti rude? Daca nu, atunci treceti la munca si lasati internetu'.
  Ca nu va priveste pe voi ale cui sint proprietatile si cat se plateste pe ele. Ar trebui statul roman sa fie bagat la bulau pentru nenorocirile pe care le-a provocat pina acum. Si daca va dati mari,intrebatii pe parintii vostri de ce nu s-au opus comunistilor sa nationalizeze averile.
  La munca nu la comentarii si intins mana.
  Cata 33
 • 0 (0 voturi)    
  E al nostru si nu il vindem (Vineri, 19 ianuarie 2007, 4:10)

  Monique [anonim]

  O mare porcarie. Mi-e rusine. In ziarul de azi de aici din oraselul australian in care locuiesc scrie ca e de vanzare. Va gasesc pe voi si spun: E al nostru dupa cum spune articolul, construit de brasoveni. Nu e al americanilor sau al austriecilor sau al Dumnezeu stie cui. Consiliul Judetean din Brasov de ce are nevoie de straini sa hotarasca pentru noi, al cui este. Sper sa se trezeasca cineva. De unde pana unde sa plateasca statul pentru ceva ce ii apartine. Si ce daca valoreaza 60 mil sau 5 lei. Este acolo si nu conteaza. Invatativa sa pastrati ce e al vostru si al nostru: paduri, traditii, folclor, mandrie.
 • 0 (0 voturi)    
  Castelul Bran (Joi, 25 ianuarie 2007, 17:17)

  Claudiu [anonim]

  Le-as confisca familiei regale Castelul si le-as interzice sa mai vina in tara, ca tot nu au facut nimic timp de 58 ani pentru Romania!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by